Griekse Koolsalade

  • Grieks, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 26-10-2002

Er zijn van die gerechten die je al jaren vanzelfsprekend maakt en waarvan je denkt dat iedereen het op die manier doet. Maar laatst kreeg ik van een kennis de vraag hoe ik mijn koolsalade toch maakte, bij haar bleef de kool hard. Tijd om mijn manier eens op smulweb te zetten!

Deel dit recept

Ingrediënten
1 witte kool, evt. 1 ui, zout, peper, citroensap of azijn, olijfolie, peterselie, oregano of provencaalse kruiden. Voor de garnering: tomaten, fetakaas, olijven.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Schaaf de kool heel fijn en schaaf eventueel een ui mee. Bestrooi telkens een laagje kool met zout. En nu komt het geheim van de smid: Kneus de kool door er met beide handen flink door te kneden, alsof je brooddeeg kneed. Dek dan de schaal af met een passend bordje of plankje en zet er iets zwaars op. Zet de kool minstens een paar uur, maar liever nog een hele dag weg op een koele plaats b.v. in de kelder.

Bereidingswijze

Laat de kool in een zeef goed uitlekken en haal hem met een vork los. Doe de kool in een slakom en maak hem aan met een vinaigrette van 1 deel citroensap of azijn en 3 delen olijfolie en kruiden naar smaak. Garneer met tomaat, feta en olijven.

Serveertip

Een heerlijk onderdeel van een grieks/turkse maaltijd!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

poebeerr avatar
poebeerr 20-08-2021

Ik heb al verschillende recepten Griekse witte kool geprobeerd, maar ik denk dat dit wel eens HET recept kon zijn. Bedankt voor je recept.

yoda2007 avatar
yoda2007 31-01-2013

Viel hier erg goed in de smaak en de kool was precies goed: knapperig, maar niet hard/rauw van smaak. Inderdaad ook een erg goede bedoeling om met een halve kool te gebruiken, omdat in de meeste gerechten niet een hele kool wordt gebruikt.

InekevanGarderen avatar
InekevanGarderen 28-12-2011

In mijn eenpersoonshuishouden blijf ik altijd zitten met driekwart chinese kool, als ik die al eens koop :-) Nu heb ik de oplossing: Na de kool eerst in een wokgerecht te hebben gebruikt, ga ik de rest gebruiken voor een Griekse koolsalade. Vandaag uitgeprobeerd en super goed geslaagd!Volgens bovenstaand recept. Dank u, Ineke

jokevd1 avatar
jokevd1 03-09-2010

Je recept komt mij behoorlijk authebtiek over en daarom ben ik zo vrij geweest het als serveersuggestie voor een bijgerecht te vermelden bij een recept van mij (met aanklikbare link). Ik had helaas geen tijd meer om het zelf uit te proberen, maar dat komt nog wel. Groetjes van Joke (jokevd1, om verwarring met de andere te voorkomen)

menge161 avatar
menge161 03-12-2006

Meegenomen. Bedankt! Groet, Trudy

stiny26 avatar
stiny26 27-06-2005

Neem ik mee. Lijkt me lekker. groetjes Micky

alidada avatar
alidada 23-02-2005

neem ik mee. Groetjes, Louise

emmy_c avatar
emmy_c 23-11-2004

Ik ga 'm proberen. Ik ben al jaren op zoek naar een goed recept. Emmy

deonart avatar
deonart 16-02-2004

bedankt! Deon

wideciro avatar
wideciro 28-09-2003

Hoi Monique, Deze koolsalade ga ik eens proberen, bedankt voor je recept. Groetjes, Desiree.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten