Gebraden kalkoen (8)
- Internationaal, Feestmaaltijd
- > 120 min.
Klassieke gehaktvulling (2)
Ingrediënten 8 personen
1 kalkoen van ca. 3 kg
250 gr boter
zout en peper
voor de vulling:
1 ui, gesnipperd
1 zure appel, geschild, gesnipperd
1 dunne plak knolselderij, geschild, in dunne reepjes gesneden
200 gr varkensgehakt
6 sneetjes out dwittebrood, ontkorst
1 ei, losgeklopt
3 eetlepels melk,
zout en versgemalen peper
1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
8 plakjes bacon (ca. 100 gr)
Benodigdheden
braadslede, braadpan, keukentouw
Voorbereiding
Wrijf de kalkoen van buiten en van binnen in met zout. verhit 25 gr boter in een braadpan, fruit hierin ui, appel en knolselderij 5 minuten. Doe het gehakt erbij, maak het los met een vork en laat het grauw worden en licht bakken.
Laat alles wat afkoelen. Klop het ei door de melk. Week het verkruimelde brood in dit mengsel, roer het glag en meng het gelijkmatig door het gehaktmengsel, er mag geen brood meer zichtbaar zijn.
Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Vul de lichaamsholte van de kalkoen losjes met dit mengsel (het moet nog kunnen uitzetten) en naai deze dicht met het keukentouw. Leg de kalkoen met de borstzijde naar boven in de braadslede en leg er de bacon in plakjes , die elkaar overlappen, bovenop. Dek deze losjes af met een stukje aluminiumfolie, met de glimmende kant naar onderen.
Bereidingswijze
Zet de braadslede in de oven en verdeel de boter hierin. Voeg wat extra boter toe, wanneer deze al bruin wordt.
Neem 30 minuten, voordat de braadtijd is verstreken, aluminiumfolie en bacon weg en laat de bovenkant bruin en knappend worden. Braad de kalkoen verder gaar. Het vlees is gaar, wanneer het vlees bij de poten gemakkelijk van het vel losgaat, of een poot heen en weer te bewegen is. Verwarm ondertussen een schaal voor. Maak de jus af met heet water.
Serveertip
Snijd de kalkoen en de vulling op een grote vleesplank in plakken. leg alles op de verwarmde schaal, omringd met een gedeelte van een aardappelgerecht en wat compote (cranberries). geef er jus apart bij.
I.p.v. een aardappelgerecht kan er kastanjepuree bij worden gegeven.