1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Amerikaanse keuken
  5. Kalkoen
  6. Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Door: jpjvdberg

  • Amerikaans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-10-2002

Ingrediënten 4 personen


1 verse kalkoen van ongeveer 2 kilogram, zout, peper, 100 gram boter, 100 gr ontbijtspek, haakkatoe.

Gehakt-champignonvulling
100 gram champignons, 1 ui, 2 sneetjes witbrood, 1 teentje knoflook, 25 gram boter, 250 gram half-om-halfgehakt, zout, peper, nootmuskaat, 10 takjes selderij, 10 takjes peterselie, 1 ei, 4 eetlepels slagroom.

Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar er een paar voor de garnering). Pel en snipper de ui.
Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een Koekenpan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul. Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn. Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de kalkoen hiermee. Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons.


Verder heb je nodig


Appel-bleekselderijvulling;
1 kleine ui, 1 stengel bleekselderij, 1 grote appel (goudrenet), 25 gram boter, ? theelepel kipkruiden, peper, 3 sneetjes oud witbrood, 1 ei, ? deciliter melk.
Pel en snipper de ui. Was de bleekselderij, knip de blaadjes van de stengel in een kopje fijn en snijd de stengel in kleine stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en de bleekselderij zachtjes. Roer er de appel, kipkruiden, fijngeknipte bleekselderijblaadjes en peper door en laat nog 2 minuten zachtjes bakken. Doe het mengsel in een kom. Haal de korsten van het brood, verkruimel het en roer het broodkruim door het appelmengsel. Klop het ei met de melk in een kopje los, meng dit door het appelmengsel en vul de kalkoen hiermee.


Ontdek meer:

Voorbereiding

Kastanje-rijstvulling;
50 gram zilvervliesrijst, zout, 4 gedroogde pruimen zonder pit, 4 takjes peterselie, 250 gram tamme kastanjes, ? liter melk, 1 ei, ? vleesbouillontablet, 50 gram boter, ? theelepel kipkruiden, ? deciliter koffieroom, peper.
Bereidingswijze:
Kook de rijst in water met zout droog. Halveer intussen de pruimen en knip de peterselie fijn. Snijd de kastanjes met een puntig mesje in en kook ze ongeveer 10 minuten in een pan met ruim kokend water. Neem ze uit het water, pel ze direct en verwijder het vlies. Kook de kastanjes in een pan met de melk en het bouillontablet in 45 minuten gaar en giet ze boven een andere kan af. Pureer ze in een roerzeef en wrijf de puree door een fijne zeef. Voeg al roerend zoveel bouillonmelk toe tot een stevige puree ontstaat en klop daar de boter in klontjes door. Meng 5 eetlepels kastanjepuree (de rest wordt niet gebruikt), de pruimen, de kipkruiden, het ei, de koffieroom en de peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen hiermee. garneer met aardappelpuree en pruimen.

Bereidingswijze

Maak de vulling. Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200? C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de vogel regelmatig met braadvet. Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top