Lam
1 lamsrack, botjes verwijderd en achtergehouden
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 takjes rozemarijn, in stukjes gebroken
2 el. honing
25 gr. boter in blokjes
Saus
1 el. olijfolie
2 sjalotjes, in dunne plakjes
200 ml. runderbouillon
2 el. balsamicoazijn
75 ml. rode wijn
Paddestoelen
1 el. olijfolie
150 gr. gemengde wilde paddestoelen
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 el. kervel, grof gehakt
Kool
1 el. olijfolie
25 gr. boter
1/2 savooiekool, dun gesneden
2 el. munt, grof gehakt
zout en peper
Oven
Lamsribstuk geroosterd met knoflook en rozemarijn en geserveerd met een rode wijnsaus, een ragout van wilde paddestoelen en munt-savooiekool
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwijder de botjes uit het lamsrack, snij de knoflook, breek de rozemarijn in stukjes, snij de boter in klontjes. Snij de sjalotten in plakjes. Maak de paddestoelen schoon en snijd in hanteerbare stukken, hak de knoflook fijn en de kervel grof. Snij de savooiekool dun en hak de munt grof.
Steek met een mes een aantal keer in de vette kant van het lamsrack en duw de knoflook en rozemarijn in de gaten. Bedruip met de honing en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Lam
Verhit een middelgrote ovenvaste braadpan en leg het lamsrack erin. Leg de blokjes boter erbij en rooster het geheel 12-14 min. in de oven tot het lamsrack gaar is. Laat rusten en snijd daarna in plakken van ca. 2cm. Houd warm.
Saus
Verhit de olie in een pan en bak de achtergehouden botten en sjalotten gedurende 3-4 min. tot ze goed bruin zijn. Voeg de bouillon, balsamicoazijn en wijn toe en laat 5-6 min. sudderen tot het enigszins ingekookt is en krachtiger van smaak. Haal de saus door een fijne zeef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Paddestoelen
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan en sauteer de paddestoelen en knoflook gedurende 2-3 min. tot de paddestoelen zacht zijn. Voeg ruim zout en peper toe en roer de kervel erdoor.
Kool
Verhit de olie en de boter in een grote sauteuse en bak de savooiekool gedurende 3-4 min. met de deksel op de pan. Keer de kool af en toe en roer de munt er halverwege de kooktijd doorheen. Ook hier ruim zout en peper toevoegen.
Leg de kool in het midden van de borden en daarop de lamsplakken. Leg de paddestoelen er omheen en sprenkel de saus erover. Meteen serveren.