1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Zelfgemaakte Frikadellen

Zelfgemaakte Frikadellen

Door: rpkan73

  • Nederlands, Borrelhapje
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 12-10-2002

Ingrediënten 2 personen


500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen ? 1 theelepeltje zout ? 1 mespunt peper ? 1 mespunt piment ? 1 mespunt nootmuskaat ? naar smaak iets uienpoeder ? 75 gram koks- of slagroom


Verder heb je nodig


Blender/fijnmixer
Spuitzak of pijpje


Frikandellen of Frikadellen?
Ik denk niet dat er nog mensen zijn, een handjevol ouderen uitgezonderd uit Keurslagerskringen, die weten wat een oorspronkelijke frikandel is. Ik doe een beroep op uw voorstellingsvermogen:
op tafel wordt een zeer dunne lap vers vet spek gelegd. Daarop wordt een vrij dikke laag biefstuk tartaar gelegd, licht gezouten en gekruid. Vervolgens wordt de lap spek spiraalsgewijs opgerold. Als de rol goed gekoeld wordt en is opgesteven worden er schijven van gesneden. Om en om bakken in de Koekenpan, 2 x 3 min., klaar.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maar nu frikadellen. Die maak ik zo:
Alles gaat nu in de Keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een 'farce' van gemaakt, een zeer fijn vleesdeeg dus. ('Cutteren', heet dat in slagerstermen). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.

Opmerking 1: als je het water een kleurtje geeft met bijv. Buisman, worden de pijpjes bruin.
Opmerking 2: in plaats van rundvlees kun je ook kippen-, kalkoen- of varkensvlees nemen.
Opmerking 3: het slappe deeg kun je m.b.v. een spuitzak of met je duim ook door een smal buisje (3 cm.) drukken, rechtstreeks het hete water in.

Serveertip

Natuurlijk Uitjes snijden voor de Frikadel speciaal met Ketchup en Majo



Deel dit recept

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van rpkan73
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top