Zelfgemaakte Frikadellen

  • Nederlands, Borrelhapje
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 12-10-2002

Frikandellen of Frikadellen?
Ik denk niet dat er nog mensen zijn, een handjevol ouderen uitgezonderd uit Keurslagerskringen, die weten wat een oorspronkelijke frikandel is. Ik doe een beroep op uw voorstellingsvermogen:
op tafel wordt een zeer dunne lap vers vet spek gelegd. Daarop wordt een vrij dikke laag biefstuk tartaar gelegd, licht gezouten en gekruid. Vervolgens wordt de lap spek spiraalsgewijs opgerold. Als de rol goed gekoeld wordt en is opgesteven worden er schijven van gesneden. Om en om bakken in de koekenpan, 2 x 3 min., klaar.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen ? 1 theelepeltje zout ? 1 mespunt peper ? 1 mespunt piment ? 1 mespunt nootmuskaat ? naar smaak iets uienpoeder ? 75 gram koks- of slagroom

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Blender/fijnmixer
Spuitzak of pijpje

Bereidingswijze

Maar nu frikadellen. Die maak ik zo:
Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een 'farce' van gemaakt, een zeer fijn vleesdeeg dus. ('Cutteren', heet dat in slagerstermen). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.

Opmerking 1: als je het water een kleurtje geeft met bijv. Buisman, worden de pijpjes bruin.
Opmerking 2: in plaats van rundvlees kun je ook kippen-, kalkoen- of varkensvlees nemen.
Opmerking 3: het slappe deeg kun je m.b.v. een spuitzak of met je duim ook door een smal buisje (3 cm.) drukken, rechtstreeks het hete water in.

Serveertip

Natuurlijk Uitjes snijden voor de Frikadel speciaal met Ketchup en Majo

Laatste reacties

caseflorida avatar
caseflorida 16-11-2010

WAT een "gore" web site is dit!!, als ze niet eens demoeite nemen om alles ordelijk weer te geven; dan ben ik weg !!

caseflorida avatar
caseflorida 16-11-2010

frikandellen maken doe je zo !!: Het recept van mijn frikandellen die ik zelf maak hier in Florida USA, de smaak is heel erg dicht bij de fabrieks frikandellen die we in Nederland hebben, Het maken is echt niet zo moeilijk hoor:-)) Recept is voor +/- 11 frikandellen; 500 gram runder gehakt 250 gram kippen gehakt 2 eieren 5 eetlepels ketjap manis (Conimex) 2 eetlepels zout 5 of 6 eetlepels paneermeel (niet afgestreken) 2 grote uien HET kruidenmengsel !! 3 theelepels zwarte peper 2 theelepels komijnpoeder 1 theelepel korianderpoeder 1/2 theelepel kruidnagelpoeder 2 theelepels geel mosterdpoeder 1/4 theelepel nootmuskaatpoeder 1/2 theelepel cayennepeper Theelepel niet een te kleine nemen !! (ik gebruik de plastic maatschepjes van KitchenAid) Http://www.thefind.com/kitchen/browse-kitchenaid-measuring-spoons (+/- $5.00) BELANGRIJK; hou het vlees zo koel mogelijk!!, "cutteren", het fijnmalen / hakselen, warmt het vlees namelijk ook op en de eiwitten kunnen veranderen en dan dus ook de smaak!! Voor het maken en mengen van alle ingredienten gebruik ik een keukenmachine die alles tot een "prut", "patee" ONHERKENBARE massa draait! Doe de runder gehakt en kippen gehakt, eieren, paneermeel, uien (fijn gemaakt), ketjap, zout en HET kruidenmengsel, ALLES dus, !! in de keukenmachine en laat het op hoge snelheid tot een "onherkenbare" massa draaien (dit duurt even) . De beste volgorde is; uien, ketjap, zout, kruidenmengsel, eieren, eerst in de keukenmachine laten fijndraaien, daarna het runder en kippengehakt met paneermeel toevoegen en laten draaien. Dan het "moeilijkste" he, lange ronde frikandellen maken/draaien. :-)) Ik doe het zo; Ik heb PVC buisjes op lengte afgezaagt (18 cm) met een buis binnen diameter van +/- 25 milimeter ( 1 inch.), de buisjes vul ik met het ONHERKENBARE massa, ( meestal neem ik het buisje in mijn hand en druk het buisje steeds naar beneden in de massa en daarmee vul ik het buisje zonder luchtbellen), als alle buisjes gevuld zijn gaan ze ongeveer 8 min. in kokend water, na die 8 min. uit het water halen even wat af laten koelen , dan duw je heel eenvoudig de frikandellen uit het buisje, (kaars recht !!), en klaar zijn ze!! Nu kan je ze invriezen of direkt frituren. Veel plezier :-)) En een recept voor currysaus dat (HEEL) goed te gebruiken is; Voor 1 liter currysaus, bijna (Hela) 500 gr Ketchup (Heinz) 1/2 L water 12 eetlepels suiker 4 eetlepels Ketjap Manis (Conimex) 2 dessertlepels kerrie 2 theelepels paprikapoeder 2 theelepels zwarte peper heel klein beetje kruidnagelpoeder Even doorkoken en (helder) binden (gebruik aardappelzetmeel of maizena / "cornstarch") Bij het verwarmen komt de ´currykleur / geur´ te voorschijn. Eet smakelijk !!

deonart avatar
deonart 08-02-2009

neem ik mee, bedankt!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten