Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Koekhuisje

Koekhuisje

Door: gruisje

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 09-10-2002

Zo'n huisje is iets heel bijzonders voor de kerstdagen of een winters verjaarspartijtje. Tijdens het bakken hangt er een heerlijke geur in huis en als het huisje klaar op tafel staat, zullen de kinderen sprakeloes zijn - heel even.

Ontdek meer:

Ingrediënten


90 ml keukenstroop of honing, 175 gram boter, 175 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 eidooiers, 675 gram bloem, 7 1/2 ml dubbelkoolzure soda, 10 ml gemberpoeder, 5 ml koekkruiden, 15 ml gezeefde cacao, 135 - 150 ml melk, 900 gram eiwitglazuur, miniatuurkoekjes, smarties.


Verder heb je nodig


Voor het maken van Fondant en Eiwitglazuur verwijs ik u naar het artikel in "gebak en taarten".


Bereidingswijze

1: Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Stel de oven in op 180 graden. Teken de getoonde sjablonen op ware grootte na op karton en knip ze uit.
Smelt de keukenstroop of honing in een steelpannetje. Klop in een mengkom de boter en suiker tot schuimig en licht van kleur. Klop hier de eidooiers een voor een door. Zeef er de bloem, dubbelkoolzure soda, kruiden en cacao bij en meng met een houten lepel. Doe er nu de stroop of de honing bij en genoeg melk om een soepel maar niet plakkerig deeg te maken. Kneed het deeg door.
=============================================
2: Rol het deeg tussen twee stukken niet-klevend papier uit tot 0,5 cm dik. Snijd de onderdelen uit aan de hand van de kartonnen sjablonen en til ze met behulp van een platte bakschep voorzichting op de bakplaten. Bak ze 10 -12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en hard worden op het papier. Controleer met de sjablonen of de afmetingen nog goed zijn en snijd ze zo nodig bij terwijl de koek nog warm is Laat de stukken 4 -5 uur op een draadrooster liggen tot ze stevig genoeg zijn om ermee te werken.
=============================================
3: Zet de vier zijkanten met behulp van eiwitglazuur recht overeind op een plateau (35 x 35 cm) en plak de hoeken aan elkaar. Laat ze door en door drogen.
=============================================
4: Plak de twee delen van het dak tegen elkaar en daarna op het huis. Plak de luiken en de deuren vast. Laat ook dit alles goed drogen.
=============================================
5: Spuit met eiwitglazuur fijne randjes op de deur en op de luiken. Spuit daarna met een wijder spuitmondje de dakpannen. Plak de vier delen van de schoorsteen vast met een royale hoeveelheid eiwitglazuur. Laat glazuur van het dak afdruipen bij wijze van sneeuw en leg het ook om de bodem van het huisje, dat u daarna nog versiert met kleine koekjes en smarties.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gruisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Volgend recept
Top