Soep is een zeer veelzijdig gerecht. Je kunt soep serveren als hoofdmaaltijd, amuse, voorgerecht, tussengerecht of als tussendoortje. Pompoen-, courgette-, paprika- of tomatensoep zijn gemakkelijk te maken en een eenvoudige manier om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen te krijgen! De meeste soep serveer je warm, maar een gazpacho, komkommersoep, watermeloensoep of maïssoep kun je ook koud eten. Soep kun je gemakkelijk laten afkoelen en bewaren in de koelkast, daar blijft het 3 tot 4 dagen goed. In de diepvries kun je soep zelfs 3 tot 4 maanden bewaren. Maar soms wordt soep zuur, of "slaat hij om" wanneer het geonweerd heeft, dat komt doordat met warm weer, of bij onweer de temperatuur van invloed is op de ontwikkeling van bacteriën. Dit kun je voorkomen door je soep binnen 2 uur af te laten koelen (zonder deksel op de pan gaat het sneller) en in de koelkast te zetten. Let er op dat je soep niet door laat koken, omdat de soep dan zijn smaak en vitaminen verliest. Nu weet je hoe je de soep die je maakt met Kerst goed kunt bewaren, zodat je er later nog eens van kunt genieten. Hieronder heeft Smulweb de lekkerste soepen voor Kerst verzameld.