1. Home
  2. Kerst nagerechten en zoetigheden

Kerst nagerechten en zoetigheden

Leuk artikel? Deel het

Feestelijke desserts, taarten en koekjes

Kerst komt er alweer aan. En met Kerst wil iedereen natuurlijk iets lekkers op tafel zetten; een feestelijk nagerecht bij het kerstdiner, koekjes bij de koffie of een lekkere kersttaart. Als je aan toetjes denkt, dan denk je aan tiramisu, pavlova, crème brulee, chocolademousse, panna cotta of een heerlijke ijstaart. Je kunt dit jaar helemaal uitpakken met een grand dessert, maar ook met simpele toetjes in een glaasje verwen je je gasten. Vanzelfsprekend kan een goede kersttaart niet ontbreken tijdens de feestdagen. Zelf een taart bakken is toch eigenlijk het lekkerst, en je kunt de plank niet misslaan met een heerlijke chocoladetaart, monchoutaart, red velvet taart of mooie kerstcupcakes.  En met Kerst ga je natuurlijk iets leuks met de (klein)kinderen bakken. Maak zelf roomboter kerstkransjes of heerlijke Amerikaanse gemberkoekjes en hang ze in de boom! Na Kerst staat het volgende feest alweer voor de deur; Oud & Nieuw. Op Oudjaarsdag zelf oliebollen bakken met familie en vrienden is het leukste wat er is, maar wist je dat er naast het basisrecept ook heel veel verrassende recepten bestaan? Denk aan een piña colada oliebol of een oliebol gevuld met appel. In plaats van een gevulde oliebol kun je ook zelf heerlijke appelflappen of appelbeignets bakken.

 

Bekijk hier nog meer inspirerende kerstrecepten.

Pak deze Kerst uit met grand desserts of ga voor makkelijke toetjes in een glaasje

De lekkerste desserts, toetjes en nagerechten voor Kerst

Bij een feestelijk kerstdiner hoort een dessert en wat is er nou lekkerder dan een zelfgemaakt toetje? Je kunt helemaal uitpakken met een soesjestoren, chocolade pavlova, crème brulee of maak een grote ijstaart met slagroom. Ga je voor een wat makkelijker nagerecht? Toetjes in een glaasje scoren altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan een tiramisu, monchoutaart of banoffee toetje, deze bekende nagerechten kun je ook serveren in een glas. Serveer de toetjes in Franse glaasjes, weckpotjes, gebruikte jampotjes of speciale dessertglaasjes. Makkelijk, simpel en super feestelijk! Of je kunt deze kerst natuurlijk ook kiezen voor de klassiekers, een luchtige chocolademousse, een trifle met lekkere laagjes of een witte chocolade panna cotta. Deze Kerst maak je zelf de keuze! Of het nu traditionele desserts, toetjes in een glaasje of een over de top nagerecht is.

‘Tiramisu is een Italiaans dessert wat 'maak me blij' betekent.’

Soesjestoren met pure chocolade ganache en frambozen

Deze soesjestoren met pure chocolade ganache en frambozen is het proberen waard voor Kerst.

Naar recept

Chocolade lavacakejes met rum en karamel

Deze chocolade lavacakejes met een hart van rum en karamel zijn onweerstaanbaar. De perfecte afsluiter van ieder feestelijk diner!

naar recept

Gemarmerde chocoladepavlova met noten

Pavlova is een nagerecht gemaakt van meringue. Deze versie maken we met chocoladeganache, slagroom en noten.

Naar recept

Makkelijke crème brulee

Een goede crème brulee is romig vanbinnen met bovenop een knapperig karamel laagje. Hiermee steel je de show tijdens het Kerstdiner.

Naar recept

Clafoutis met kersen

Op zoek naar een feestelijk nagerecht voor Kerst? Maak een clafoutis met kersen! Clafoutis is een Frans dessert wat je lauw warm serveert. 

Naar recept

Monchoutaart in een glas

Iedereen is gek op monchoutaart! Presenteer de monchoutaart in glaasjes en maak er een verrassend, feestelijk dessert van. 

Naar recept

Tiramisu in een glaasje

Deze tiramisu in een glaasje is perfect voor Kerst. Maak een glaasje per persoon en zorg ervoor dat de kids een variant zonder drank hebben.

Naar recept

Banoffee toetje

Dit snelle banoffee toetje zet je binnen 10 minuten op tafel. Een heerlijke combinatie van banaan, karamel en slagroom.

Naar recept

Jumbo luxe choco drip ijstaart

Een luxe chocolade ijstaart met praliné- en vanilleijs en chocoladedrip.

Bestellen

Jumbo meringuerol met chocolade ganache

Meringuerol gevuld met slagroom en chocolade ganache.

Bestellen

De ultieme chocoladetaart, red velvet cake of Engelse fruitcake

Overheerlijke kersttaarten en cakes

Wanneer Kerst in aantocht is wil iedereen iets lekkers bakken, zoals een lekkere kersttaart, cake of cupcakes. Een van de favoriete ingrediënten met Kerst is chocolade. Maak een chocolade fondanttaart, een fudgetaart of pak uit met de ultieme chocolade kersttaart! Natuurlijk mag ook red velvet cake niet ontbreken, daarom ontwikkelden we de heerlijke red velvet sterren met prosecco botercrème.  Natuurlijk mogen ook de traditionele taarten niet vergeten. Een typische kersttaart is de Engelse Christmas fruitcake of een klassieke tulband uit Nederland. In Amerika wordt de pumpkin pie op tafel gezet en in Frankrijk maken ze een bûche de noël. Wil je liever wat bakken met de kinderen? Maak kerstcupcakes en laat de kinderen ze zelf versieren. Welke kant je ook op gaat, met deze recepten zorg je er in ieder geval voor dat er met Kerst iets lekkers op tafel staat.

‘Een Engelse kerstcake wordt vaak al een maand voor Kerst gemaakt en regelmatig gevoed met alcohol voor een extra lekker resultaat.’

Red velvet sterren

Deze red velvet sterren met prosecco botercrème zijn een lust voor het oog en voor de maag! Serveer ze op een leuke houten plank met extra poedersuiker.

Naar recept

Witte chocoladetaart met vers fruit

De witte chocoladetaart met vers fruit bestaat uit slechts 4 ingrediënten! Je zet de taart in een handomdraai op tafel, ideaal als last-minute toetje of taartje.

Naar recept

Ultieme chocolade kersttaart

Met dit recept maak je de ultieme chocolade Kersttaart! Deze drielaagse taart vul je met dulche de leche en mokka-botercrème.

Naar recept

Tulband cake

Met dit basisrecept voor een tulband kun je alle kanten op. Maak er een kersttulband van door rozijnen, krenten en sukade toe te voegen.

Naar recept

Gingerbread kerstcupcakes

Gingerbread cupcakes met roomkaasfrosting, Amerikaanser kan het niet. Kerst is niet compleet zonder deze gingerbread cupcakes.

Naar recept

Jumbo zoetigheden

Of je nu een koffieliefhebber bent of een theeleut: iets zoets erbij maakt het pas echt een bijzonder moment.

Bestellen

La Place Victoria tulband

Verras je gasten met deze overheerlijke Victoria tulbandcake met friszure glazuur. Heerlijk bij een kopje warme chocolademelk.

Bestellen

Van roomboter kerstkransjes tot gingerbread cookies

De lekkerste kerstkoekjes

In de kerstvakantie zijn de kinderen lekker vrij en is er niets heerlijker dan de keuken in te duiken om samen kerstkoekjes te bakken. Ga aan de slag en bak lekkere gemberkoekjes, roomboter kerstkransjes, Amerikaanse gingerbread cookies en chocolade kerstkoekjes. Je kunt de koekjes voorzien van een lintje en ze in de boom hangen of versier ze met leuke decoratie. Het basisrecept voor koekjes bestaat altijd uit boter, bloem, suiker, ei en een snuf zout. Meng de ingrediënten door elkaar en laat het deeg afkoelen in de koelkast. Het afkoelen zorgt ervoor dat je koekjes niet teveel uitlopen tijdens het bakken, dat je koekjes knapperiger zijn en de koekjes een betere structuur krijgen. Sla deze stap dus niet over, maar laat je deeg rusten en ruim ondertussen alvast de keuken op. Zodra de koekjes klaar zijn kun je ze versieren met glazuur, decoratie of chocolade.

‘Traditionele kerstkoekjes zijn suikerkoekjes of uitgestoken koekjes in verschillende vormen zoals sterren of kerstbomen.’

Roomboter kerstkransjes

Deze roomboter kerstkransjes kunnen met Kerst natuurlijk niet ontbreken. Je maakt ze gemakkelijk zelf met dit recept. Versier de koekjes met amandelschaafsel of suikerparels.

Naar recept

Chocolade kerstkoekjes

Chocolade kerstkoekjes, wie is er niet gek op? Bak heerlijke zandkoekjes, dip ze in de chocolade en versier met decoratie.

Naar recept

Gingerbread cookies

Gingerbread cookies, een must om te maken voor kerst. Prik gaatjes in de koekjes om de koekjes in de kerstboom te kunnen hangen. 

Naar recept

Kerstkoekjes op een stokje

Deze vrolijke kerstkoekjes op een stokje versier je met glazuur. Leuk om samen met de kinderen te bakken tijdens de Kerstvakantie. 

Naar recept

Chocolade biscotti

Biscotti zijn knapperige Italiaanse koekjes die dubbel worden gebakken. Deze chocolade variant is lekker bij de koffie of bij het dessert.

Naar recept

De lekkerste recepten voor oliebollen, appelflappen en appelbeignets

Bakken met Oud & Nieuw

Oud & Nieuw draait om het bakken van de lekkerste oliebollen, appelflappen en appelbeignets. Er zijn verschillende soorten lekkernijen met appel; zoals o.a. gefrituurde beignets en de appelflappen van bladerdeeg uit de oven. Ook kunnen de oer-Hollandse kniepertjes met room niet ontbreken tijdens Oud & Nieuw.  Naast deze klassiekers zijn er een heleboel andere leuke recepten zoals churros. Deze Mexicaanse oliebollen in een andere vorm serveer je met kaneelsuiker of chocoladesaus. Hoe je het ook went of keert, de oliebol is toch de meest gegeten lekkernij tijdens de jaarwisseling. Het basisrecept voor oliebollen bestaat uit bloem, gist, suiker, zout, melk en een ei. Laat het deeg goed rijzen voor het beste resultaat. De oliebollen frituur je op 175 graden in ong. 5 minuten goudbruin. Wil je oliebollen opwarmen? Verwarm de oven voor op 200 graden en warm de oliebollen in ong. 10 minuten op voor het beste resultaat. Serveer de oliebollen met poedersuiker. 

‘Nederlanders eten ongeveer acht oliebollen per persoon rondom de jaarwisseling!’

Basisrecept appelbeignets

De lekkerste appelbeignets bak je zelf! Maak een heerlijke vulling van appel, suiker en kaneel en frituur ze op 175 graden.

Naar recept

Basisrecept oliebollen

Met dit basisrecept bak je de perfecte, traditionele oliebollen. Heerlijk knapperig van buiten en zacht vanbinnen. Serveer met poedersuiker en smullen maar.

Naar recept

Basisrecept oliebollen met twee varianten

Het basisrecept voor oliebollen is altijd handig om te hebben. Dit recept bevat nog twee andere varianten: ananas rum en appel cranberry.

Naar recept

Churros con champurrado

Churros zijn een soort Mexicaanse oliebollen in een andere vorm. Serveer ze met champurrado, Mexicaanse warme chocolademelk. 

Naar recept

Appelflappen

Appelflappen en Oud & Nieuw horen bij elkaar! Heerlijk knapperig bladerdeeg met een zoete vulling van appels en kaneel. 

Naar recept

De lekkerste nagerechten voor kerst

Een kerst nagerecht is de feestelijke afsluiter van je dinertje. De meeste zullen gaan voor zoet en genieten van klassiekers als een dame blanche, een tulband of een trifle. Heb je echt zwaar getafeld serveer dan sterke koffie met zelfgemaakte bonbons, kerstkoekjes of een plakje chocoladecake. Ben je op zoek naar inspiratie voor andere gangen kijk dan ook bij de amuses en voorgerechten, tussengerechten en soepen, hoofdgerechten en bijgerechten en sauzen. Ook voor het kerstontbijt, gourmetten of borrelen vind je op Smulweb de lekkerste recepten. Veel plezier met deze lekkere kerst recepten!

Top