1. Home
  2. Kerst gourmetten

Gourmetten met Kerst

Leuk artikel? Deel het

De lekkerste recepten voor het gourmetten

Wat gaan we doen met Kerst? Gourmetten! In het grootste gedeelte van Nederland wordt de gourmetset tijdens de kerstdagen achter het schot vandaan gehaald. In plaats van de standaard stukjes vlees met een stokbroodje, kun je deze Kerst iets bijzonders op tafel zetten met de recepten die Smulweb voor je heeft bedacht. Dus maak dit jaar zelf heerlijke gerechtjes in plaats van de standaard gourmetschotel in huis te halen.

We hebben verschillende gourmet recepten ontwikkelt met vlees, vis en groenten, maar ook de bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Pak je boodschappenlijstje erbij en noteer deze leuke tips en ideeën om eens wat luxer te gourmetten met Kerst. Bekijk hier nog meer inspirerende kerstrecepten.

Van kerstster hamburgers tot mini slavinkjes

Vleesgerechten voor bij het gourmetten

Bij gourmetten kan vlees niet ontbreken. De standaard vleessoorten die vaak bij gourmet geserveerd worden zijn hamburgertjes, kipfilet, biefstuk en fricandeau. Wil je met leuke vleesgerechtjes voor de dag komen? Maak de sticky finger chicken wings van tevoren en warm ze op in je gourmetpannetje. Wist je dat je ook heel makkelijk zelf een gourmetversie van de Wienerschnitzel en slavinkjes kunt maken? De kerststerren hamburgers maken het geheel helemaal af.

Sticky fingers chicken wings

Kippenvleugels met gourmetten? Ja! Zorg dat de kippenvleugeltjes al gegaard zijn, dan hoef je alleen nog maar op te warmen.

Naar recept

Mini wiener schnitzel met citroen

Ben je gek op schnitzels? Je kunt ze zelf maken voor de gourmet! Bereid ze van tevoren en bak de schnitzels af tijdens het gourmetten.

Naar recept

Mini kerstster hamburgers

Maak deze kerstster mini hamburgers met cheddar kaas voor de gourmet. Gegarandeerd succes voor kinderen én volwassenen.

Naar recept

Slavinkjes

In dit recept leggen we uit hoe je zelf mini-slavinkjes maakt om te gourmetten, dat smaakt ook meteen stuk lekkerder.

Naar recept

Drie gourmetrecepten voor Kerst

Maak deze drie heerlijke en originele gourmetrecepten voor Kerst:

1. Vis omwikkeld met spek

2. Thai beef reepjes

3. Bruschetta met tomaten tapenade

Naar recept

Gerechtjes met zalm, kabeljauw en garnalen

Gourmetten met vis

Waar vlees standaard op tafel wordt gezet met gourmetten is dat voor vis wat minder gebruikelijk. Toch zijn er hele lekkere visrecepten die je kunt uitproberen tijdens het gourmetten. Maak heerlijke gamba spiesjes, zalm teriyaki, zalm in witte wijnsaus of kabeljauw met een krokant korstje. Met deze visgerechtjes steel je de show.

Zalm met wittewijnsaus

Maak je gourmetavond extra feestelijk met dit recept. Tijdens het gourmetten stoof je de zalm in de saus gaar in een gourmetpannetje.

Naar recept

Kabeljauw met krokant citroen-dille-knoflookkorstje

Dit lekkere recept voor kabeljauw is perfect om te maken tijdens het gourmetten. Zet het pannetje onderin voor een krokant korstje.

Naar recept

Gamba spiesje in knoflookmarinade

Deze gamba spiesjes in knoflookmarinade zijn top. Maak de marinade zelf, rijg de garnalen op prikkers en steel de show!

Naar recept

Zalm teriyaki

Maak tijdens het gourmetten heerlijke zalm teriyaki. Zorg dat je de zalm goed heet bakt en voeg als laatste de teriyaki saus toe. 

Naar recept

Feestelijke groenten om te serveren

Groentegerechten voor de gourmet

Bij gourmetten worden er vaak verschillende groenten fijngesneden die je naast vlees of vis kunt opbakken, maar wist je dat er ook hele leuke groente gerechtjes zijn om te bereiden met gourmetten? Maak heerlijke groente aspergetips met Parmezaan, geroosterde worteltjes met honing en tijm, champignonspiesjes met ui of courgette met zeezout! Op deze manier groenten serveren is een stuk feestelijker.

Gegrilde groene aspergetips met olijfolie zeezout en Parmezaan

Grill deze groene asperges op de gourmetplaat en top ze af met Parmezaanse kaas. Een lekker vega gerechtje voor bij de gourmet.

Naar recept

Courgette met olijfolie en zeezout

Zet met het gourmetten heerlijke gegrilde groenten op tafel, zoals deze courgette met olijfolie, zeezout en pesto.

Naar recept

Geroosterde worteltjes met honing en tijm

Met dit leuke bijgerecht voeg je wat groenten en kleur toe aan het gourmetten. De combinatie van honing, tijm en zeezout is to die for!

Naar recept

Gemarineerde spiesjes met champignon en ui

Met deze heerlijke gemarineerde spiesjes met champignon en ui voeg je net wat extra’s toe! Combineer met biefstuk of varkenshaas.

Naar recept

Van aardappelblokjes tot gevulde nacho's

Gourmetrecepten voor in het pannetje

Met gourmetten wordt er heel veel op de bakplaat gebakken en wat minder in het pannetje. Toch kun je in het pannetje weer hele leuke andere gerechtjes maken dan dat je de bakplaat gebruikt. Maak gegrilde toast met raclette kaas, aardappelblokjes met spekjes, gevulde champignons of gevulde nacho's met gehakt en crème fraîche. De recepten voor in ’t pannetje zijn origineel en super lekker.

Gegrilde toast met raclette kaas

De gegrilde toast met raclettekaas en zelfgemaakte augurkensalsa is een waardevolle toevoeging voor bij het gourmetten. 

Naar recept

Aardappelblokjes met spek en ui

Bij het gourmetten zijn er een heleboel gerechtjes die je kunt bereiden in je pannetje, zoals deze aardappelblokjes met spek, ui en tijm. 

Naar recept

Gevulde champignons met mozzarella

Deze heerlijke gevulde champignons met mozzarella, cherrytomaatjes en pesto zijn een perfect gerecht om in je gourmetpannetje te maken.

Naar recept

Gevulde nacho’s met gehakt en crème fraîche

Wil je eens anders gourmetten? Maak Mexicaanse gevulde nachos! Bereid het gehakt op de bakplaat en maak het gerecht af in het pannetje. 

Naar recept

Tips en ideeën voor gourmetten

Gourmetten: hoe werkt dat?

Als je nog nooit hebt gegourmet is het handig om alle tips en tricks op een rijtje te hebben! Om te beginnen heb je een gourmetstel of bakplaat nodig. Het verschil tussen een bakplaat en gourmetstel is dat je bij een gourmetstel naast de bakplaat ook per persoon een pannetje hebt waarin je wat kunt bakken, zonder dat de ander er last van heeft. 

 

Wanneer je gaat gourmetten zet je de tafel vol met alle ingrediënten die je tijdens het gourmetten wilt eten. Het handigst is om het vlees, vis en groenten van tevoren te snijden en in bakjes op tafel te zetten. Kleed de tafel verder aan met stokbrood met smeersels, verschillende sauzen, salade(s) en drinken. Dan heb je tijdens het gourmetten alles paraat en hoef je niet meer van tafel. Dek de tafel met voldoende bestek en houten gourmetspatels. Stop in ieder bakje met ingrediënten een eigen lepel en gebruik de houten spatels om te bakken. Hiermee voorkom je dat iedereen in aanraking komt met rauw vlees en vis. 

 

Als alles op tafel staat kan het gourmetstel aan. Tegenwoordig heb je volledig elektrische gourmetstellen maar kun je ook nog steeds de ouderwetse gourmetstellen gebruiken.

De ouderwetse gourmetsets maken gebruik van een brandertje die je met spiritus vult en aansteekt. Het maakt niet uit welk merk spiritus je hiervoor gebruikt. Het voordeel van een brandertje is dat je geen elektriciteit nodig hebt en het brengt meteen ook sfeer met zich mee. Let wel op met kinderen want spiritus is erg brandbaar. 

 

Wanneer het gourmetstel eenmaal op temperatuur is, kun je beginnen. Vet de bakplaat in met vloeibare bakboter of oliespray, dat is het gemakkelijkst om te verspreiden over de bakplaat. Met boter krijgt je vlees en vis een rijkere smaak, olie bevat minder verzadigde vetten en is dus wat gezonder. Tijdens het gourmetten kun je allerlei soorten vlees, vis of groenten eten. Van shoarma tot garnalen en van champignons tot ui. Dat is het leuke van gourmetten, je kunt allemaal je favoriete eten klaarmaken.

 

Na afloop is het belangrijk dat het gourmetstel goed wordt schoongemaakt voor het volgende gebruik. De pannetjes kun je in de vaatwasmachine afwassen, de bakplaat veeg je schoon met keukenpapier en was je daarna af. Stop daarna alle onderdelen in de doos, dan kun je de volgende keer meteen van start

Jumbo luxe mini tonijnpuntjes in teriyaki

Luxe mini tonijnpuntjes in heerlijke teriyaki marinade, heerlijk voor aan de gourmettafel.

Bestellen

Jumbo mini hertenbiefstukpuntjes

Mini hertenbiefstukpuntjes voor een speciaal kerstdiner. Gourmetten op een luxe manier!

Bestellen

Jumbo gourmetschotel populair

Een combinatie van varkens-, rund- en kippenvlees zodat iedereen zijn of haar favoriet kan proeven.

Bestellen

Jumbo mini angusburgertjes met oude kaas

Combineer deze angusburgertjes met de mini hamburgerbroodjes voor een feestelijke gerecht.

Bestellen
Top