De ouderwetse gourmetsets maken gebruik van een brandertje die je met spiritus vult en aansteekt. Het maakt niet uit welk merk spiritus je hiervoor gebruikt. Het voordeel van een brandertje is dat je geen elektriciteit nodig hebt en het brengt meteen ook sfeer met zich mee. Let wel op met kinderen want spiritus is erg brandbaar.
Wanneer het gourmetstel eenmaal op temperatuur is, kun je beginnen. Vet de bakplaat in met vloeibare bakboter of oliespray, dat is het gemakkelijkst om te verspreiden over de bakplaat. Met boter krijgt je vlees en vis een rijkere smaak, olie bevat minder verzadigde vetten en is dus wat gezonder. Tijdens het gourmetten kun je allerlei soorten vlees, vis of groenten eten. Van shoarma tot garnalen en van champignons tot ui. Dat is het leuke van gourmetten, je kunt allemaal je favoriete eten klaarmaken.
Na afloop is het belangrijk dat het gourmetstel goed wordt schoongemaakt voor het volgende gebruik. De pannetjes kun je in de vaatwasmachine afwassen, de bakplaat veeg je schoon met keukenpapier en was je daarna af. Stop daarna alle onderdelen in de doos, dan kun je de volgende keer meteen van start