Amuses en voorgerechten voor kerst

Eenvoudige amuses en voorgerechten voor Kerst

De meeste menu's kennen 3 tot 5 gangen waarin amuses en voorgerechten verwerkt zijn. Als je een voorgerecht wilt serveren denk er dan aan dat je het menu opbouwt van weinig complexe naar meer complexe smaken en van frisse tonen naar rijpe tonen. Daarnaast maak je het menu ook spannend door eenzelfde product maar een keer te gebruiken en door afwisseling in kleur en textuur. Smulweb heeft een selectie gemaakt van de lekkerste amuses en voorafjes voor Kerst. We bieden je inspiratie van koude vishapjes tot warme kipgerechtjes en vegetarische alternatieven om er een heerlijke Kerst van te maken.

Bekijk hier nog meer inspirerende kerstrecepten.

Amuses zijn een genot om te eten en om te maken

Leuke en luxe amuse recepten

Amuse is een zeer klein gerecht (of mini hapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig serveren we deze aperitief hapjes voor het diner, maar oorspronkelijk werden amuses tussen de gangen door geserveerd. Het woord Amuse betekent ‘plezier’ in het Frans en was bedoeld als klein mondvermaak terwijl de gasten moesten wachten op de volgende gang. Amuses zijn een genot om te eten en om te maken! Amuses komen in vele vormen en kunnen je tafel echt gezellig maken. Van een amuselepel met zalm en een garnalen cocktail in een glaasje, tot een lekkere paté of carpaccio op een bord en vegetarische avocado soep in een kommetje. De Kerst amuses van Smulweb zijn een selectie van simpele koude en warme gerechtjes die bijzonder lekker zijn en een lust voor het oog. 

"Amuse betekent 'plezier' in het Frans"

Paddenstoelenpasteitjes vega

Deze paddenstoelenpasteitjes zijn een vegetarisch voorafje dat je in een handomdraai op tafel zet. Ze zien er bijzonder feestelijk uit en  smaken verrukkelijk!

Zalmtartaar met avocado en een Rueda Verdejo

Op zoek naar een amuse of voorgerecht met vis? Maak deze zalmtartaar met avocado. Bij de ziltigheid van garnalen, zalm en andere vissoorten drink je het beste een Rueda Verdejo. Deze witte wijnen uit het Spaanse Rueda passen namelijk perfect bij voorgerechten met vis en zorgen voor een feestelijk begin van je kerstdiner.

Naar recept

Voor bij een heerlijk kerstdiner

Makkelijke en feestelijke voorgerechten

Ook heeft Smulweb een lekkere selectie van voorgerechten voor je gemaakt. Wist je dat je een koud voorgerecht voor een warm voorgerecht serveert en dat je een soep tussen een koud en warm voorgerecht in serveert. Zo bouw je een gebalanceerd menu op. Varieer ook tussen je ingrediënten, zodat je niet teveel dezelfde smaken en structuren in je menu opneemt. Pas ook de hoeveelheid van je porties af op de hoeveelheid gangen die je serveert, als je twee voorgerechten serveert is het fijn als deze niet al te groot zijn, ga uit van 500 gram per persoon voor het gehele diner.  En als je meerdere voorgerechten wilt bereiden, dan is het vooral leuk om te variëren in opmaak en je servies. Houdt er ook rekening mee dat je voorgerechten minder van smaak moeten zijn dan je hoofdgerecht, je wilt niet dat een volgende gang niet meer goed te proeven is, daarom wordt vooraf veel vis gegeten en komt in je hoofdgerecht vaak vlees en wild terug.

Gevulde portobello's

Gevulde portobello's met gorgonzola, cranberries, walnoten en peterselie zijn een feestelijk gerecht om te presenteren en een genot om te eten. 

Naar recept

Zalmrolletjes

Serveer eens deze simpele zalmrolletjes gevuld met roomkaas, spinazie, peterselie en crème fraîche. Dit makkelijke en feestelijke voorgerecht is goed voor te bereiden en kun je koud serveren.

Naar recept

Camembert pithivier

Dit prachtige gebakje wordt in Frankrijk vaak met amandelen gemaakt. Deze hartige variant is een feestelijk voorgerecht voor Kerst.

Vijgentaartjes met geitenkaas

Dit vijgentaartje met geitenkaas mag met haar fijne combinatie van smaken met recht een bijzonder voorgerecht genoemd worden.  

Mini angusburgertjes

Deze mini angusburgertjes kan je als voorgerecht, hoofdgerecht of amuse serveren. Je kan er echt alle kanten mee op!

"Je zet een bijzonder voorgerecht op tafel"

Ravioli met garnalenvulling

Een voorafje waar nog lang over gesproken zal worden is deze ravioli met garnalen vulling. Een heerlijke combinatie.

De lekkerste voorgerechten voor kerst

Een voorgerecht hoort bij een echt kerstdiner. Kies voor een klassieke carpaccio of vul een pasteitje met ragout of iets anders dat je lekker vindt. Natuurlijk kun je ook soep serveren of uitpakken met een van onderstaande recepten. Hier vind je inspiratie voor je kerst hoofdgerechtenkerst nagerechtenkerst bijgerechten en de kerst tussengerechten. Ook voor amuses vind je op Smulweb de lekkerste recepten. Veel plezier met deze lekkere kerst recepten!

Home Recepten