Comfort food voor de herfst!

De lekkerste gerechten uit het najaar

De herfst is het lekkerste seizoen van het jaar met veel gevarieerde recepten. In het najaar blijven we binnen en duiken we de keuken in om te gaan bakken, braden, stoven, pureren en koken. Alle herfstrecepten zijn warm van smaak, vol en vaak ook stevig, zoals pompoensoep, quiche Lorraine, appeltaart of hachee. In dit koude seizoen wil je na een lange boswandeling iets warms eten en wat is er nu lekkerder dan zelfgemaakte boeuf bourguignon met romige aardappelpuree of een kom dampende erwtensoep met verse rookworst? Herfstgerechten zijn prima geschikt voor slowcooking want het duurt vaak even voordat al die mooie smaken van je stoofvlees of rollade tot zijn recht komen. Maar vergis je niet, er zijn genoeg gerechten die zich ook prima lenen voor een doordeweekse avond. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappelsoep, verschillende soorten stamppot en de lekkerste ovenschotels. Wat is jouw favoriete recept van het najaar?

Zelfgemaakte soepen vol groenten uit het seizoen

Maaltijdsoepen voor de herfst

In het najaar kun je geen genoeg krijgen van warme soepen uit het seizoen, zoals heerlijke pompoensoep, zoete aardappelsoep, courgettesoep, tomatensoep of erwtensoep. Zelf een gevulde soep of gebonden soep maken is heel gemakkelijk met deze toprecepten van Smulweb. Zo maak je pompoensoep door eenvoudig pompoen te grillen in de oven met allerlei lekkere kruiden. Kook daarna het water met de gekruide pompoen en pureer met een staafmixer tot een geweldige soep. Om een heerlijke Hollandse erwtensoep te maken breng je alle ingrediënten aan de kook en kook je de soep in ong. 45 minuten gaar, waarna je de rookworst toevoegt. Erwtensoep kun je goed bewaren, de soep wordt er zelfs lekkerder op als je het een dag van tevoren maakt. En van al deze soepen kun je ook goed gevulde maaltijdsoepen maken door er extra veel verse groenten, kip of vlees aan toe te voegen. Wil je nog meer inspiratie voor gebonden soep, consommé, gevulde soep of bijvoorbeeld roomsoep? Kijk dan op het soepenoverzicht en vindt soepen die perfect in je herfstmenu passen.

Paddenstoelensoep

Deze paddenstoelensoep kan je serveren als smaakvol voorgerecht, maar geserveerd met een broodje is het ook ideaal als hoofdmaaltijd. Een simpel recept voor een heerlijk herfstsoepje.

Naar recept

Zoete aardappelsoep

Deze kruidige zoete aardappelsoep is heerlijk van smaak dankzij de warme specerijen die je gebruikt.

Tomaten-paprikasoep

In plaats van een standaard tomatensoep voegen we in dit recept geroosterde paprika’s toe voor een leuke twist.

Courgette-broccolisoep

Klaar voor een snel soepje op een doordeweekse dag? Deze courgette broccolisoep is heerlijk romig en vullend.

Verrassende stamppot- en pureerecepten

Stevige stamppotten en romige purees

Bij een gure herfst horen stevige stampotten en romige purees. Andijviestamppot, hutspot en boerenkool zijn perfecte gerechten voor het najaar. Een stamppot maak eenvoudig door aardappels te stampen met verse groenten. Hutspot bestaat bijvoorbeeld uit aardappels, wortels en uien die je in één pan kookt en daarna stampt. Andijviestamppot maak je met gekookte aardappels, verse of gekookte andijvie en krokant gebakken spekjes. In de herfst kan ook de puree niet ontbreken. Aardappelpuree maak je door gekookte aardappels te stampen met melk, boter, zout, peper en specerijen. De lekkerste stamppot of puree maak je met een kruimige aardappel, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker puree van zoete aardappel, een leuke variatie op een traditioneel gerecht. We hebben een selectie van de lekkerste stampotten en purees voor je op een rijtje gezet, maar staat jouw favoriet er niet tussen, kijk dan vooral verder op onze stampottenoverzicht

Romige hutspot van Petra

Als je deze romige hutspot hebt gegeten wil je nooit meer anders! Serveer met pittige worstjes of saucijzen.

Witlofstamppot met geitenkaas

Deze witlofstamppot met geitenkaas heeft maar een paar ingrediënten en staat zo op tafel! Varieer met peer voor een verrassend resultaat.

Warme quiches, hartige taarten en ovenschotels met herfstgroenten

Goed gevulde ovenschotels en hartige taarten

Zodra het buiten koud, winderig, donker en guur wordt, dan is de herfst echt goed begonnen! Maar dat is niet erg, want dat is het moment om lekker lang in de keuken te staan en de lekkerste en goed gevulde ovenschotels en hartige taarten te maken. Zo maken we bij Smulweb een goede gevulde pastaovenschotel met champignons, een overheerlijke rode kool ovenschotel, een knapperige prei- ovenschotel, een traditionele bloemkoolschotel en natuurlijk een zuurkoolovenschotel. Ook kunnen de hartige taarten en quiches niet ontbreken in de herfst. Maak samen met Smulweb een traditionele quiche Lorraine of een overheerlijke chicken pie. Dit najaar vindt je genoeg inspiratie voor echte lekkere herfst comfort food op ons overzicht met ovenschotels en hartige taarten!

Prei ovenschotel

Van ovenschotels krijgen we geen genoeg als het buiten koud en guur is. Deze prei ovenschotel is lekker simpel met kerrie en gehakt, echt een klassieker!

Naar recept

Chicken pie

Je zou deze chicken pie kunnen omschrijven als een soort omgekeerde hartige taart. Een heerlijke ovenschotel met een dakje van bladerdeeg.

Naar recept

Quiche Lorraine

Quiche lorraine is een klassieker uit de Franse keuken. Heerlijk met volle room, Franse kaas en zoute spekjes.

Bakken in het najaar met appels, wortel en pompoen

Heerlijke herfsttaarten, cakes en gebak

Het najaar is het perfecte seizoen om in de keuken lekker aan de slag te gaan met het bakken van heerlijk recepten zoals appelbollen, appelflappen, cheesecake, grootmoeders cake of wortelcake. Maar de appels vallen weer van de bomen dus de taart die het beste bij de herfst past is natuurlijk appeltaart! Die combinatie van warme, kruidige appels met kaneel en een knapperig deeg is puur genieten.

Heb je je altijd al afgevraagd hoe je de lekkerste appeltaart maakt? Een appeltaart maken is eigenlijk heel makkelijk. Eerst maak je deeg van bloem, boter, suiker, zout en ei. Daarna vul je de appeltaart met friszure appels zoals Jonagold of Goudrenet. Friszure appels zijn het lekkerst, want die behouden hun structuur goed. De appeltaart moet dan ongeveer een uur in de oven en is klaar zodra het deeg goudbruin is gekleurd. Laat de appeltaart afkoelen tot lauwwarm en serveer met vers geklopte slagroom. Daarna kun je de appeltaart makkelijk een aantal dagen in de koelkast bewaren, als ‘ie dat al haalt! We hebben de lekkerste taarten voor het najaar op een rij gezet en als je iedere dag iets anders wilt bakken kun je op ons bakoverzicht nog veel meer taarten vinden

Stoofperen cheesecake

Stoofperencheesecake is een feestje voor iedereen, de zoete peertjes, kruidige cheesecake en bastogne bodem zijn een onweerstaanbare combinatie!

Naar recept

Pumpkin spice cake

Pumpkin spice cake met kaneel-mascarponefrosting is de ultieme hersft cake. Lekker kruidig met een twist van pure chocolade, een must-try!

Naar recept

Échte Hollandse appeltaart

Een échte Hollandse appeltaart kan natuurlijk niet ontbreken in de Nederlandse keuken. Heerlijk met verse appels, rozijnen en kaneel.

Alles in een pan voor een makkelijke maaltijd

Makkelijke eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn gerechten die je in één pan bereid en dat is makkelijk! Zo maak je de lekkerste stamppot, risotto, nasi goreng of chili con carne. De recepten zijn vaak eenvoudig te volgen en je hebt lekker weinig afwas. Wij hebben een aantal lekkere eenpansgerechten voor je op een rij gezet. Deze zijn ideaal om op een drukke doordeweekse avond te maken. Zo is onze chili con carne makkelijk om te maken en een voedzame maaltijd voor het hele gezin. Dit recept voor chili con carne kun je goed bewaren en dus ook een dag van tevoren maken zodat ieder gezinslid op een door hun gekozen tijdstip kan eten. Natuurlijk zijn deze eenpansgerechten ook heerlijk voor het weekend wanneer je lekker de tijd hebt om een risotto te maken of nasi goreng met saté. Wij hebben een aantal eenpansgerechten geselecteerd voor de herfst, maar als je op zoek bent naar iets anders kun je op het overzicht van eenpansgerechten nog veel meer inspiratie opdoen

Pad Thai

Pad Thai is een populair Thais eenpansgerecht. Serveer de rijstnoedels met grote garnalen, kippendij en heel veel groenten.

Naar recept

Chili con carne

Deze chili con carne wordt het lekkerst als je het op het vuur laat sudderen. Combineer dit gerecht met rijst en guacamole.

Naar recept

Broccoli beef noedels

Dit is misschien wel de snelste maaltijd die je ooit zelf zal maken omdat je de noedels niet eerst hoeft te koken. Makkelijk en snel!

Nasi goreng

Nasi goreng is een recept uit Indonesië wat je in één pan kunt bereiden. Lekker met gebakken ei, een plak ham en zelfgemaakte pindasaus.

Dé kooktechniek voor het sappigste vlees

Braden

Braden is een kooktechniek die je goed kunt gebruiken voor vlees en vis. Bij braden schroei je eerst het vlees dicht om de smaakvolle sappen in het vlees te houden. Vervolgens wordt het vlees gegaard in bijvoorbeeld de oven. Tijdens het braden is het lekker om het braadsap, het sap wat uit het vlees komt lopen, over het vlees te druipen. Hiermee voorkom je dat het vlees droog wordt. Hoe krijg je de sappigste gehaktballen en de meest smaakvolle varkenshaas? Wij hebben de lekkerste braadrecepten voor je verzameld.

Stoofvlees op z'n best

Warme, smaakvolle en stevige stoofvlees recepten

Zeg jij gezellig met de hele familie op een gure dag binnen eten, dan denken wij aan stoofvlees recepten. In de herfst heb je zin in warm, smaakvol en stevig eten. Alle stoofvlees recepten hebben deze eigenschappen. Denk aan kruidige rendang, ouderwetse hachee of een boeuf bourguignon vol smaak. Stoofvlees staat lekker lang te pruttelen op het vuur zodat alle smaken diep kunnen worden en het vlees zacht en mals. Voor elk moment is er wel een recept voor stoofvlees te bedenken. Na een lange boswandeling eet je lekker boeuf bourguignon met aardappelpuree. Eet op zondag zelfgemaakte hachee met friet en maak er vrijdagavond een feestje van met goulash voor het hele gezin. Wil je een keer iets anders proberen dan de klassieke stoofvlees recepten? Pulled pork is in feite ook gestoofd vlees. Het recept voor pulled pork kan op verschillende manieren geschreven zijn. Je kan het namelijk op de barbecue, in de oven of in een braadpan bereiden. Allemaal even lekker en makkelijk om te maken. Kijk voor het volledige overzicht op /recepten/stoof Er zit een klein minpuntje aan stoofvlees: vaak moet je lang moet wachten voor het meest smaakvolle resultaat. Maar dat is het dubbel en dwars waard en buiten regent het toch!

Goulash

Deze versie van Hongaarse goulash is hét recept voor het najaar. Lekker zacht rundvlees met spekjes, paprika en sperziebonen. Genieten!

Naar recept

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek, in deze versie hebben ook wortels gebruikt.

Naar recept

Hachee

Met dit recept maak je een heerlijke, ouderwetse hachee. Maak dit gerecht een dag van tevoren voor het beste resultaat.

Coq au vin

Coq au vin is een ideaal gerecht voor een avondje lang tafelen met vrienden. Serveer met aardappeltjes of stokbrood.

Rendang

Rendang is een pittig Indonesisch stoofvlees gerecht. Heerlijk met pittige boontjes en gele rijst!

Home Recepten