1. Home
  2. zolderkamertje
  3. Recepten van zolderkamertje
Recepten van zolderkamertje

Ik heb vers geraapte hazelnoten gebruikt in dit recept, maar met gepelde uit de winkel gaat het natuurlijk ook. …  Lees verder »

Dit zoete brood is op smaak gebracht met vijgen, rum, vanille en honing. Vanwege het hoge suikergehalte is er kans op verbranding in de broodbakmachine; daarom het advies de bbm alleen te gebruiken voor het kneden van het deeg en het brood in de oven te bakken.De vijgen minstens een half uur weken in de rum, maar liever een hele nacht. …  Lees verder »

Met twee jalape?opepertje is dit brood aangenaam pittig. Als je er drie neemt zal het brood wat scherper, maar niet overdreven heet smaken. De kaassmaak is subtiel en het maismeel geeft het brood een fijne textuur. …  Lees verder »

Zuurdesemstarter is een oeroud procede dat al bekend was bij de oude Egyptenaren, die overigens grote moeite deden om de zure smaak te verhullen. Tegenwoordig wordt een zuurdeegstarter toegevoegd om juist die zurige smaak te krijgen.Het is het product van fermentatie dat optreedt in deeg dat een aantal dagen op een warme plek gestaan heeft waar er lucht bij kan komen en waarbij de vrij in de lucht zwevende wilde gist opgevangen wordt. In theorie hoeft aan broden die met zuurdesem bereid worden geen gist toegevoegd te worden, het brood wordt dan zwaar en compact; in de praktijk gebruikt men toch vaak gist om een iets luchtiger structuur te bewerkstelligen. Het bereiden en bewaren van een eigen pot zuurdeegstarter is niet moeilijk. De eerste portie heeft een aantal dagen nodig om een goede zure smaak te ontwikkelen, maar daarna kan het dagelijks gebruikt en aangevuld worden. …  Lees verder »

Ja, zo heet het recept nu eenmaal. Het is speciaal bedoeld voor de lange winterdagen. Dagen die te guur en te koud zijn om uren buiten te zonnen of badmintonnen. Dagen die te kort zijn om lang over uit te wijden. Kortom, dagen zoals die er in de winter genoeg zijn. …  Lees verder »

In lang vervlogen tijden kwam bever voor op de menukaart. De bever behoort tot de beschermde dieren, bereid de gerechten dus niet. De recepten zijn puur informatief bedoeld.Bevervlees is op z'n best als er zeeanemonen op geleefd hebben, met name de staart is zeer smakelijk. De kerk beschouwde de bever, evenals de otter, als een vis en daarom mocht hij ook tijdens de vasten gegeten worden. Ontdoe de bever van zijn huid, beschadig die niet. Bij het verwijderen van de ingewanden zeer voorzichtig te werk gaan, zodat je de blazen met bevergeil* niet beschadigt. Vervolgens de bever goed schoonspoelen. …  Lees verder »

Een gerecht tegen slome duikelaars, slecht gemutste kornuiten en huilerige vrouwenjagers ...Een heksenrecept uit de Harz (D). …  Lees verder »

Voor dit recept worden kleine Griekse landschildpadden gebruikt of kleine rivier- of moerasschildpadden. …  Lees verder »

Rond 1950 werd meikeverbouillon in Franse restaurants nog wel geserveerd. Het is niet aan te bevelen zelf in het veld kevers te gaan vangen; je weet immers niet met welke bestrijdingsmiddelen ze in aanraking zijn geweest. Sowieso beveel ik het recept niet aan, maar wie weet zijn er liefhebbers voor. Het is in elk geval interessant. …  Lees verder »

Krokodillenvlees is mager, wit vlees en smaakt naar kip of varkensvlees. Het kan gefrituurd worden, gebakken, gebraden, of in de soep verwerkt. Meestal wordt het vlees van de staart gebruikt, maar ook wel het vlees uit de gespierde romp en van de kinnebak. Krokodillenvlees wordt hoofdzakelijk op licensie geproduceerd en verkocht in Florida; er wordt echter ook onder staatstoezicht gejaagd op krokodillen. Hier de - zeer eenvoudige - Chinese bereiding van een gerecht met Amerikaans krokodillenvlees. …  Lees verder »

Dit brood heeft een zachte textuur, een lichte karnemelksmaak en het aroma van bieslook. …  Lees verder »

Tijdens het bakken van dit brood ruik je de uitgesproken geuren van kaas en knoflook, maar in het brood is dat alleen subtiel te proeven. Warm en met wat boter erop (bij een maaltijdsoep bijvoorbeeld) komt dit brood het best tot zijn recht. …  Lees verder »

De appelvlecht wordt gemaakt van een cake-achtig brooddeeg (in de bbm) en afgebakken in de oven. Na het vullen en vlechten kun je hem eventueel een nacht in de koelkast bewaren om hem de volgende ochtend te bakken. Laat hem dan wel eerst op kamertemperatuur komen en rijzen. Granny Smith-appels zijn het meest geschikt voor dit recept. Voor het vlechten is enige handigheid vereist. …  Lees verder »

De boerenluxe van AVEVE is bloem inclusief suiker, ei- en melkpoeder en daarom zeer geschikt voor het bakken van vlaaien, chocoladebrood e.d. Ik heb er met de bbm een 'gewoon' brood van gebakken: prachtige, luchtige structuur, ietsje gelig kruim en een verrukkelijk korstje. Zelf vind ik het als brood een tikje te zoet, beetje cake-achtig, maar de rest van de familie heeft zitten smullen ... …  Lees verder »

Onderhand lijkt het alsof ik aandelen AVEVE heb, wat niet het geval is. Hier een verrukkelijk brood van boerenpit (met pompoen- en zonnebloempitten en lijnzaad) van AVEVE. Lekker met pittige (boeren-)kaas erop of gerookte vleeswaren. Ook zeer geschikt bij een goed gevulde maaltijdsoep. …  Lees verder »

Recept van de verpakking van waldkorn van AVEVE. Heerlijk! Waldkorn is een unieke mix van traditionele, natuurlijke ingredienten als tarwe, rogge, haver, gerst, mout, lijnzaad, soja- en zonnebloemzaden. Gemengd met de witte tarwebloem van AVEVE (Surprima-plus) geeft dit een donker, luchtig en lekker meergranenbrood. Waldkorn is rijk aan hoogwaardige voedingsvezels en is uitermate geschikt voor een verantwoorde en gevarieerde voeding, aldus de producent. …  Lees verder »

Spelt is een tarwesoort gekweekt in koudere streken. Brood gebakken met speltbloem geeft een wit-geelachtige kruim en heeft een heerlijke, typische smaak. Een recept van de verpakking van de AVEVE speltbloem, beschreven voor de oven. In de broodbakmachine is het brood echter ook perfect geworden! En lekker ... :-))) …  Lees verder »

Recept gevonden op het wereldwijde web en door mij interessant genoeg bevonden om op SmulWeb te plaatsen. …  Lees verder »

(Tenebrio molitor) - Onderdeel van het menu tijdens de lezingenserie 'Insecten en Maatschappij' die in januari 2001 in Wageningen gehouden werd. Ik zet het recept onder 'Anders' omdat ik niet weet of ik het als voor-, bij- of hoofdgerecht moet beschouwen. …  Lees verder »

Top