1. Home
  2. wilmiewillemse
  3. Recepten van wilmiewillemse
Recepten van wilmiewillemse

OpperDOES en DOESburg. Het lijkt wel een woordspelletje Toch is het dat zeker niet. Zeker wel is het feit dat de Opperdoezer ronde en de Doesburgsche mosterd samen een geweldige combinatie van 2 ambachtelijke en authentieke producten zijn. Daar kwam ik toevallig achter toen ik aan de Opperdoezer ronde weer eens een andere draai wilde geven. Ik kende de combinatie met peterselieboter al langer en omdat ik mijn eigengemaakte Mosterdboter-met-ambachtelijke-doesburgsche-mosterd ook al zo lekker vond op groenten heb ik het deze keer uitgeprobeerd op de Opperdoezer aardappeltjes. Een combinatie om te onthouden dus. Niet te ingewikkeld maar zoals ik wel vaker zeg; goede producten hebben verder niet veel nodig. …  Lees verder »

We waren aan het fietsen en Doesburg lag op onze route dus toen vond ik het wel heel erg verleidelijk om even in de Doesburgsche mosterd en azijnfabriek rond te kijken. En natuurlijk (hoe kan het ook anders) ging ik bepakt en bezakt weer verder Nee dit is geen sluikreclame en ik ben ook niet gesponsord. Ik heb deze heerlijke mosterd gewoon zelf gekocht maar ik was wel onder de indruk van de ambachtelijke wijze waarop dit tegenwoordig nog gemaakt wordt. Thuisgekomen en met voortaan een echte Keulse mosterdpot met ambachtelijke Doesburgsche mosterd op tafel bedacht ik dit waanzinnig simpele maar heerlijke recept voor mosterdboter. Eigenlijk is dit recept heel toevallig ontstaan omdat ik een maaltijdsalade op het menu had staan en ik wel eens wat anders wilde dan de gebruikelijke kruidenboter.  Het is in een paar seconden gemaakt, maar zorg wel dat de boter zacht is.  TIP: Ook lekker op gekookte sperzieboontjes, spruitjes, worteltjes aardappels Opperdoezer-ronde-met-mosterdboter enz. …  Lees verder »

Authentieke recepten zijn er eigenlijk niet om aan gesleuteld te worden, toch kan ik dat soms niet laten (shame on me). Tijdens een paar dagen fietsen hebben we het mooie stadje Doesburg aangedaan en daar hebben we een bezoek gebracht aan de plaatselijke mosterdfabriek annex museum waar nog steeds op ambachtelijke wijze boerenmosterd gemaakt wordt. Na een rondleiding en demonstratie waarbij de eigenaar op ludieke wijze zijn ambacht demonstreerde mochten we natuurlijk ook de mosterd proeven en toen we daarna in de winkel eindigden kon het natuurlijk ook niet anders dan dat ik met een aantal potten mosterd de deur weer uitging Het recept dat ik meekreeg is natuurlijk het authentieke recept, maar omdat ik thuis nog een bloemkooltje in de koelkast had liggen kwam ik op het idee om het recept naar mijn idee aan te passen. Ik heb het originele recept als leidraad gebruikt en zo is dit recept met een twist en hier en daar wat veranderingen dus ontstaan …  Lees verder »

Heerlijk om met dit weer iets in de oven te maken en het is altijd weer een feest om een hartige taart te maken (en te eten). Nu de cantharellen volop te koop zijn hebben die mijn voorkeur maar natuurlijk kun je ook gewoon champignons of andere paddenstoelen gebruiken TIP: Vergeet niet om de bodem eventjes voor te bakken terwijl je de andere ingrediënten bakt, dit voorkomt een natte bodem. …  Lees verder »

Onlangs heb ik in een Afghaans restaurantje gegeten en ik vond de kruidige smaken echt heerlijk. Daardoor kwam ik op het idee om me eens wat meer te verdiepen in de Afghaanse keuken. Ik kwam het recept van deze kruidige kip-yoghurtcurry tegen en dat leek me wel lekker om een keertje te maken. Zo gezegd zo gedaan en het was inderdaad een voltreffer. Als bijgerecht heb ik er een salade met  Sperzieboontjes-met-amandelen-en-sinaasappel bij gegeten en rijst.  …  Lees verder »

In een kookboek van Yotam Ottolenghi kwam ik een leuk recept tegen maar ik had niet de juiste ingrediënten in huis om dat gerecht te maken. Ik heb toen gekeken naar wat ik nog had liggen en heb toen met de inspiratie van Ottolenghi en mijn eigen fantasie dit gerecht gemaakt.  Het recept zet ik hier neer om te bewaren. TIP: Ik heb er een Afghaanse-kip-yoghurtcurry bij gegeten en een notenrijst (van Lassie). …  Lees verder »

Mijn moeder vond het maar een vreemd idee dat ik soep had gemaakt van een spitskool, maar toen ze deze soep eenmaal had geproefd was ze meteen overstag. Hmmm lekkere soep was haar reactie Naar mijn mening kun je (bijna) overal soep van maken en toen ik na een weekendje weg een spitskool tegenkwam die wel op 'mocht'  ben ik eens kijken wat ik daar voor soep mee kon maken. Op internet kwam ik een recept tegen van een soep uit Slowakije dat ik als leidraad heb gebruikt om deze soep mee te maken. Kool en karwij (of komijn) worden veelvuldig gebruikt in de Oost Europese en Balkan keuken en het resultaat is een stevig herfstsoepje geworden wat prima past bij deze tijd van het jaar.  …  Lees verder »

Met de omslag van het mooie weer naar het herfstweer bleef ik zitten met een halve krop botersla. Omdat ik meer trek had in een stamppot dan in een salade kreeg ik het idee voor deze slastamppot. Ideaal voor de overgang van de seizoenen en lekker bij alle soorten vlees en vis.  …  Lees verder »

Tortellini met ham en pesto roomsaus Een snel klaar recept wat ik zo maar even uit de losse pols maakte met 'makkelijke' ingrediënten, die je in elke supermarkt wel kunt vinden.  Ik heb een beenhammetje gebruikt omdat mijn man een echte vleesliefhebber is maar als je graag minder vlees gebruikt kun je ook gewoon met een bakje hamblokjes of zelfs zonder ham ditzelfde recept maken …  Lees verder »

Deze groentesoep heb ik voor het eerst gemaakt tijdens de kookles op Bali (Jambangan Bali Cooking Class). Ik heb het recept meegekregen en dus kan ik er thuis ook nog lekker van genieten. De smaken kwamen goed overeen met dezelfde smaak zoals ik deze soep op Bali heb gemaakt. Het viel thuis ook bij iedereen in goede aarde dus ik zet het recept hier neer. De meeste ingrediënten zijn hier moeiteloos te verkrijgen en in de receptuur van de kookles, die je mee naar huis krijgt, staan vaak al alternatieven voor bepaalde ingrediënten die typisch Balinees of Indonesisch zijn en die elders vaak moeilijk te verkrijgen zijn.   N.B. Qua groenten wordt er natuurlijk ook op Bali gevarieerd met wat er zoal voorhanden is. De bloemkool en komkommer die ik hier gebruikt heb (ook tijdens de kookles) staan niet in het recept wat ik heb meegekregen. Zelf ben ik ook gewend om in mijn groentesoep te variëren met de groenten van het seizoen of naar gelang wat je in huis hebt.   …  Lees verder »

Dit typisch Balinese gerecht wordt meestal geserveerd tijdens ceremonies. Letterlijk vertaald betekent 'lawar' 'dun gesneden'. Het wordt vaak geserveerd met andere feestelijke gerechten zoals bijvoorbeeld Babi Guling (speenvarken) maar bij een alledaagse Ajam Kari (kip kerrie) of saté is het net zo goed heerlijk. Ik heb tijdens de kookles op Bali in deze vegetarische variant gemaakt maar het wordt vaak ook met kip of varkensvlees gemaakt. Omdat ik geen verse kokosnoot voorhanden had heb ik het met kokossnippers gemaakt die ik een tijdje in kokoscrème (santen) met een beetje water wat zachter heb laten worden. Echte Balinezen zullen misschien hun neus ophalen voor dit recept maar hier in Nederland moet je soms inventief zijn en roeien met de riemen die je hebt. Mooi staaltje creatief koken dus weer TIP: De Base-genep- is de basis voor meer Balinese gerechten, kun je al eerder maken, in een grotere hoeveelheid. Houd deze goed in de koelkast of voor wat langere tijd, geproportioneerd, in de vriezer. …  Lees verder »

Deze heerlijke saus met cantharellen en truffelpesto is een uitstekende combinatie bij wild. Ik had er een reebiefstukje bij en als bijgerecht een risotto. Cantharellen (en andere paddenstoelen) horen bij het najaar en wild ook. Geen wonder dus dat dit zo'n perfecte combinatie is. Door gebruik te maken van truffelpesto en de Risotto-met-cantharellen die ik erbij geserveerd heb, krijgt het geheel  een Italiaans tintje …  Lees verder »

Een heerlijk gerecht nu de herfst zachtjesaan zijn intrede weer doet en de winkels weer vol liggen met allerlei heerlijkheden. De herfst is, culinair gezien, de rijkste tijd van het jaar. Cantharellen zijn toch wel mijn lievelingspaddenstoelen. Ze hebben een licht peperige smaak en hebben een geur die doet denken aan abrikozen. Het zijn de enige paddenstoelen die ik onder zacht stromend water schoonmaak want anders is de kans groot dat er nog zand achterblijft. Maar als je dat snel doet en ze daarna weer goed laat uitlekken op keukenpapier of op een schone theedoek is het geen probleem. Verwerk ze daarna wel zo snel mogelijk in je te maken gerecht. TIP: Lekker als bijgerecht bij een stukje wild (ik had een reebiefstukje) met daarbij een Saus-met-cantharellen-en-truffelpesto …  Lees verder »

Altijd weer op zoek naar nieuwe combinaties en zo ontdekte ik deze heerlijke variant. Ik heb hier een XXL portie gemaakt omdat dit met (bijna) dezelfde moeite gaat. Je kunt de hoeveelheden heel gemakkelijk halveren. De verhouding die ik heb aangehouden is 1 suiker (geleisuiker speciaal) op 3 delen vruchten. TIP: Als je liever geen alcohol gebruikt kun je dit vervangen door sap. …  Lees verder »

Toen ik een keer in de Algarve op vakantie was kreeg ik daar een keertje een bijzonder heerlijk smeerseltje voor op brood voorgeschoteld. (Meestal krijg je er van die lekkere sardientjes paté bij). Omdat ik in mijn kookboeken nergens zoiets kon vinden ben ik wat op internet rond gaan kijken en kwam ik op de site 'Saudades de Portugal' deze dipper tegen. Ik zag direct een aantal overeenkomsten; het was romig, het was vissig, en de koriander en olijven zouden het groene wat erin zat kunnen zijn   Ik heb het recept in eigen keuken gemaakt en aangepast want de hoeveelheden waren in cups aangegeven en daar werk ik nooit mee. Het resultaat deed me inderdaad heel erg denken aan het prutje dat ik op vakantie geproefd heb. Ik zet het hier neer om het niet te vergeten want ik ga het zeker nog wel vaker maken. TIP: Neem wel een goede en lekkere olijfolie want dit proef je terug in je smeersel   …  Lees verder »

Ik had cantharellen gescoord en ik had nog zalm liggen en daar wilde ik samen iets lekkers mee maken. Ik heb toen op Google gezocht en hetnet zorgde weer voor voldoende ideeën. Eentje daarvan was het recept dat ik hiervoor heb gebruikt. Ik heb het in combinatie met witte basmati rijst gegeten, maar het kan ook gerust met iets anders natuurlijk. …  Lees verder »

Het is "pruimentijd" en de boompjes hangen dit jaar weer vol pruimen. Met een grote hoeveelheid aan pruimen ben ik na de diverse soorten jam aan het experimenteren geslagen en dat resulteerde in deze heerlijke kruidige pruimenchutney. Niet alleen lekker bij een kaasplankje of paté. Ook heerlijk bij een gehaktbal of gehaktbrood en als oppepper in een stoofschotel of bij een rijstschotel. …  Lees verder »

Griekse bruschetta is misschien niet de juiste benaming maar daar lijkt dit wel op. Dakos is niet zo bekend en bruschetta kennen de meeste mensen toch wel. Ik kwam dit recept tegen in een van mijn Griekse kookboeken (Griekse eilanden) en vond het er zo lekker uitzien dat ik niet anders kon dan het te maken. De ingrediënten zijn simpel en de bereidingswijze ook dus dit is voor iedereen goed te doen. Voor de paximádia (scheepsbeschuit) kun je gewoon bruine bolletjes gebruiken die je doormidden snijd en in de oven laat drogen om knapperig te worden. Dakos wordt op alle eilanden in de Egeïsche Zee gegeten. …  Lees verder »

Caribische kipsalade De mango en avocado zijn in deze Caribische kipsalade heerlijk verfrissend en dat is wat je in de zomer met warm weer wel kunt gebruiken.  De lijst met ingrediënten lijkt misschien wel lang maar daardoor krijg je ook een goed gevulde maaltijdsalade. Beetje brood erbij en je kunt er weer eventjes tegen …  Lees verder »

Eigenlijk is het niet pruimenjam met 1 tic maar zelfs met meerdere tikken Pruimenjam had ik nog nooit eerder gemaakt maar omdat ik wel  genoeg ervaring heb met andere soorten jam en omdat ik daar graag een of ander likeurtje aan toevoeg wilde ik dat met deze pruimenjam ook weer zo doen.  Ik had zoveel pruimen dat ik niet hoefde te kiezen en ik kon dus meteen 3 varianten maken. Te weten: Moscatel (= een zoete Spaanse dessertwijn) Licor 43 en Amaretto.  Kaneel heb ik als rode draad bij alledrie de jams gebruikt. Ik gebruik altijd de minder zoete geleisuiker speciaal (van Gilse). Ik heb in dit recept 500 gram suiker (Geleisuiker speciaal) op 1500 gram pruimen gebruikt. (Dus 1 deel suiker op 3 delen vruchten) Heb je minder pruimen dan kun je gewoon dezelfde verhouding hanteren. …  Lees verder »

Top