1. Home
  2. wilmiewillemse
  3. Recepten van wilmiewillemse
Recepten van wilmiewillemse

De inspiratie van dit miehoen recept komt uit het "Basiskookboek Indonesisch"  van Francis Kuijk. Ik was in de gelukkige gelegenheid haar te leren kennen tijdens het kerstdiner-2016-bij-smulweb Toen er een tijdje geleden dit schitterende kookboek van haar hand verscheen kon het ook niet anders dan dat ik dit graag aan mijn verzameling kookboeken wilde toevoegen. Echter het was er nog steeds niet van gekomen om er iets uit te koken. Iedere keer had ik weer niet de juiste ingrediënten in huis en dat was deze keer eigenlijk ook weer zo. Ik heb dus, met hier en daar wat aanpassingen, dit gerecht zo naar eigen inzicht veranderd en gemaakt. De grootste verschillen zitten in de groenten die ik heb gebruikt. Zo heb ik de wortels, babymais en diepvrieserwten vervangen door; shitakes, paprika en lente ui (sorry Francis). Verder heb ik nog wat aanpassingen gedaan in de hoeveelheden en is het niet voor 4 personen maar voor 8 personen geworden. Mijn eigen versie zet ik hier neer om mijn geheugen een steuntje te geven Maar uiteindelijk is het basisrecept uit het kookboek en dus gaat alle eer naar Francis. …  Lees verder »

De Vlier bloeit momenteel volop met mooie grote witte en lekker ruikende bloemen. In navolging op mijn Seringensiroop en Paardenbloemengelei-of-siroop wilde ik ook wel eens de geroemde vlierbloesem gebruiken om mee te hobby'en. Als de geur je soms bekend voorkomt dan kan dat kloppen want onder de naam "Elderflower"  wordt dit goedje vaak gebruikt in allerlei drankjes en sapjes en het geheim achter het succes van de volop geconsumeerde "Hugo" is simpelweg vlierbloesem Logisch dus dat het heel goed geschikt is om heerlijke (simpele) aperitiefjes en superdeluxe cocktails mee te maken. TIP 1: (simpel) 1 cm vlierbloesemsiroop in een champagneflute aangevuld met Prosecco, Cava of Champagne. TIP 2: (luxe) in een groot wijnglas; 1 deel vlierbloesemsiroop (30 ml), 1 deel bruiswater (30 ml), 4 delen Prosecco (120 ml), 1 schijfje limoen, enkele blaadjes munt en ijsblokjes. …  Lees verder »

Soep maken met wat er op dat moment voorhanden is. Elke keer weer een uitdaging waarmee je soms tot verrassende ontdekkingen komt. Zo ook deze soep. Prei en knolselderij die echt op moesten en niet genoeg asperges om gewoon een pan aspergesoep te maken. Een combinatie waar ik in eerste instantie niet meteen aan gedacht zou hebben maar door deze Corona-crisis wordt je min of meer gedwongen tot creatief koken, iets wat ik sowieso altijd een uitdaging vind …  Lees verder »

Ik had al eens eerder een Ovenschotel-met-zalm-en-teriyakisaus  gemaakt en de saus daarvan is zo lekker en bovendien zo makkelijk te maken en dus heb ik er een hier weer een andere variant mee bedacht Het grote voordeel tegenover andere teriyaki recepten is dat je hierbij van te voren geen vlees hoeft te marineren. Ikzelf merk dat ik marineren soms lastig vind als ik wil beginnen met koken en dan geen tijd meer heb om eerst nog vlees te laten marineren. TIP: Je kunt dit recept ook gebruiken voor kip teriyaki. Gebruik dan kip(dij)filet in plaats van de bieflappen. …  Lees verder »

Het is weer rabarbertijd en de stelen schieten vanzelf weer uit de grond. Ik had er nog nooit eerder jam mee gemaakt dus dat wilde ik ook wel eens zelf proberen en omdat ik rabarber uit eigen tuin heb is het dus leuk om er weer eens iets anders mee te maken dan de standaard recepten. Ik heb er een scheutje Grand Marnier in gedaan als "finishing touch" maar gebruik je liever geen alcohol dan kun je het ook gewoon weglaten. …  Lees verder »

Op zoek naar een idee voor anders dan andere asperges kwam ik deze ovenschotel van asperges gegratineerd met geitenkaas tegen. Heerlijk!! Tenminste als je van geitenkaas houdt, als dit niet het geval is kun je natuurlijk ook gewoon andere kaas gebruiken. Gebruik je een zachte kaas, brokkel deze dan in het eimengsel, heb je harde kaas dan kun je deze beter grof raspen. TIP: Je kunt ook voorgekookte aardappeltjes en hamblokjes of zalmsnippers eraan toevoegen dan heb je een volwaardig hoofdgerecht. …  Lees verder »

Erg makkelijk en lekker en bovendien ook nog eens super gezond. Dit zijn precies de ingrediënten die bij de gezonde Mediterraanse levensstijl behoren (Pioppi dieet). Het snijwerk is eigenlijk alles, voor de rest doet de oven het werk. Je kunt een beetje "spelen" met de groenten al naar gelang je in huis hebt. Ik heb om de kabeljauw in te pakken gebruik gemaakt van Serrano ham (of Parma ham) maar je zou ook Pancetta of ontbijtspek kunnen gebruiken. …  Lees verder »

Iedereen heeft volgens mij weleens oud brood dat maar blijft liggen. In de winter maak ik mijn vogelvriendjes daar dan altijd blij mee. Meestal zijn het maar een paar sneetjes maar nu was het zo'n hoeveelheid dat ik er maar eens een keertje een broodpudding mee ging maken, iets wat al een hele tijd op mijn to-make-list stond. Het is supermakkelijk te maken en ik kan het iedereen die van no-waste houd dan ook van harte aanbevelen. TIP: Ik heb hier boerenjongens gebruikt, maar je kunt ook rozijnen weken in rum. Het vocht ervan gebruik je dan niet in het recept zelf. Wat je ermee doet mag je zelf bedenken …  Lees verder »

Weer zoiets waar ik heel toevallig achterkwam en met een tuin vol bloeiende en heerlijk geurende seringen is dit natuurlijk erg leuk om een keertje uit te proberen. Ik heb het gewoon met (riet)suiker gemaakt maar als je liever geen suiker gebruikt kun je hiervoor ook honing nemen. Seringensiroop is niet alleen lekker met water als limonade maar ook heerlijk over het ijs, yoghurt of op een pannenkoek. Ook erg lekker en feestelijk is een scheutje siroop met prosecco. Cheers!! …  Lees verder »

Aspergesoep maar dan eens een keertje met een Thaise touch. Alle Thaise smaakjes zijn aanwezig en natuurlijk horen er dan ook de dunne rijstnoedels in. Even een tip ten aanzien van de noedels; je kunt deze het beste in kleine stukken knippen want anders is het erg lastig opscheppen Ik heb dit met witte asperges uit de streek gemaakt maar je kunt hiervoor ook groene asperges gebruiken.  …  Lees verder »

De groenten die ik hiervoor gebruikte waren; witte asperges, peultjes, spitskool, rode paprika en shi-take. Maar zoals bij veel wokgerechten kun je met groenten naar hartenlust variëren. Ik heb daarom bij de ingrediënten een aantal opties, die makkelijk te vervangen zijn, tussen haakjes gezet. Mocht je nog op andere ideeën komen voel je vrij en laat het me weten. …  Lees verder »

Sukadelapjes, draadjesvlees, sudderlapjes het is maar hoe je het noemt. Volgens nostalgisch, oud en authentiek recept zoals mijn moeder ze vroeger al maakte, zoals ik ze nu maak en zoals mijn dochter ze ook al maakt. Van generatie op generatie worden zulke familie "geheimen" doorgegeven en het leuke is dat iedere generatie er wel weer zijn/haar eigen twist aan geeft. Dit is zo'n klassiek recept dat TE waardevol is om verloren te laten gaan …  Lees verder »

Een dagje Harderwijk lekker afgesloten met een etentje met natuurlijk paling op het menu en bovendien ook nog een pondje paling om mee naar huis te nemen. Wat een feest! De volgende dag thuis een heerlijk broodje paling gemaakt. Maar omdat ik geen sla in huis had heb ik er een heerlijk sausje bij gemaakt. Sommige mensen vind het zonde van de paling, maar ik dus niet N.B.: Natuurlijk is het ook lekker om nog wat sla op het broodje te doen. …  Lees verder »

Asperges en zalm is een voortreffelijke combinatie. Vaak eet ik er een zalmmoot bij met Hollandaise saus die heerlijk is bij zowel de asperges als bij de zalm. Dit keer heb ik het eens over een andere boeg gegooid. Met dit recept raakte ik geïnspireerd door een foto op Facebook. Een recept van Jeroen Meus kwam daar dicht bij in de buurt en heb een beetje gevolgd en een beetje aangepast …  Lees verder »

Nu alle horeca gesloten is vanwege het Corona virus mis ik niets zo erg als een perfect gebakken biefstuk want een perfect gebakken biefstuk is toch wel een vak apart. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik daar zelf soms nog wel eens moeite mee heb. Er zijn natuurlijk een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden zoals natuurlijk de kwaliteit van het vlees, de temperatuur van de biefstuk (op tijd uit de koelkast) even laten rusten na het bakken en dan natuurlijk de vuistregels hoe wil je hem hebben? Blue (rare), saignant (medium-rare), medium, à point (medium to welldone)  of bien cuit (welldone). Die laatste moet je heel snel vergeten want dat noemen ze in de horeca een 'schoenzool'. De lekkerste biefstuk die ik in ooit heb gehad was toch wel bij "Loetje" een begrip in biefstukkenland. Ze bakken de biefstuk daar standaard saignant (medium-rare) in de pan, en wel in Bleu-Band. . . . . . heel veel Bleu-Band. Misschien ook niet onbelangrijk om te weten is dat je ALTIJD een ossenhaasbiefstuk op je bord krijgt.  N.B.: Eerlijkheidshalve moet ik hierbij vermelden dat de biefstuk van mijn foto geen ossenhaas was en dat de boter waarin ik die gebakken had geen Bleu-Band was  dat komt omdat ik ten tijde van deze lock down maar 1x per week boodschappen doe en dus niet de vereiste spullen in huis had. Om het goed te maken zal ik ook mijn foto bijplaatsen van de originele "Loetje" biefstuk …  Lees verder »

Ik zocht een nagerecht voor Pasen en dan is iets met advocaat nogal voordehand liggend. Dit idee kwam ik, in meerdere uitvoeringen, op internet tegen en ik heb er mijn eigen (glutenvrije) variant op gemaakt. Voor de bodem zijn Amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) de meest logische optie, maar Bastogne koeken of zelfs gewoon met (glutenvrije) spuculaasjes is dit nagerecht ook heel erg lekker. …  Lees verder »

Wat de natuur je bied, dat koop je niet. Dit las ik op Facebook bij een bericht met een foto van allemaal potjes paardenbloemensiroop die mijn collega zelf gemaakt had. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ik vond het wel een leuk idee om eens uit te proberen. Op mijn vraag hoe ze het had gemaakt, kreeg ik als antwoord het hele recept De paardenbloemen groeien volop in mijn "tuin", het was mooi weer dus maar meteen aan de slag gegaan. TIP: Voor de siroop gebruik je de dubbele hoeveelheid water en pers je er nog 1 sinaasappel en 1 citroen extra bij.  …  Lees verder »

Heerlijk zo'n soep met een Mediterraans accent. Wanneer de temperaturen weer omhoog gaan en het mooi weer is krijg je hier weer trek in.  Als je de paprika's in de oven roostert is de soep NOG lekkerder en doordat je het velletje verwijdert is de soep ook nog eens vriendelijker voor je maag. Als je het (te)veel werk vind om de velletjes van de paprika's af te pellen kun je eventueel ook paprika's uit een pot gebruiken. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar vers TIP: Je kunt de feta ook vervangen door geitenkaas. Als je de soep helemaal vegetarisch wilt maken gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon. …  Lees verder »

Een heerlijke romige pasta die altijd smaakt en snel op tafel staat. In tegenstelling tot de Italianen waar de pasta's als voorgerecht gegeten worden en juist minimaal qua ingrediënten zijn, eten wij pasta juist meer gevuld en als hoofdgerecht. Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen. Niet echt Italiaans dus maar wel echt lekker …  Lees verder »

Alweer een nieuw recept met asperges en weer eentje van Jeroen Meus. Wel een beetje veranderd (sorry Jeroen) want ik had nogal dikke asperges en die vind ik lekker om schuin te snijden en in roomboter te bakken zoals ik altijd bij mijn Salade-met-gewokte-asperges-en-gerookte-zalm doe. Verder heb ik volkoren pasta (penne) gebruikt want het hele verdere schap van de pasta's was leeg. Met dank aan de hamsteraars die in deze Corona-crisis geen enkele rekening houden met andere mensen …  Lees verder »

Top