1. Home
  2. wilmiewillemse
  3. Recepten van wilmiewillemse
Recepten van wilmiewillemse

Savooiekool (groene kool) is ook erg lekker om een hartige taart mee te maken. Ik gebruik in deze quiche slechts 100 gram gerookte spekreepjes en geen kaas. De smaak van de kool blijft hierdoor uitstekend behouden. Mocht je liever de quiche vegetarisch maken dan kun je de spekreepjes  weglaten en geraspte kaas over de taart strooien voordat je het ei/crème fraiche mengsel eroverheen giet. TIP: Wanneer je de bodem even voorbakt heb je nooit last van een kleffe of natte bodem. …  Lees verder »

Gado gado is een Indonesisch groentegerecht wat in Nederland vooral bekend is van de Chinees. Deze Balinese gado-gado die ik in Bali op de kookles leerde maken is toch wel heel anders. Toch zijn er wel enkele overeenkomsten te bespeuren. Allereerst zijn het toch veelal wel groenten die de boventoon voeren in het gerecht en daarin is natuurlijk nogal wat variatie mogelijk. De pindasaus die ik daar van de pinda af aan leerde maken lijkt natuurlijk in de verste verte niet op de pindasaus die hier vaak gebruikt wordt. Verder deden we er op de kookles tofu in en juist geen eieren en kroepoek. Ik ben van mening dat het gerust met alledrie kan Daarom zet ik ze ook als "optioneel" bij de ingrediënten. …  Lees verder »

Toen ik een savooiekool kocht bij de groenteboer vertelde hij dat het ook erg lekker is als je boerenkoolstamppot maakt om daar wat savooiekool (groene kool) aan toe te voegen. Je stamppot wordt daar heel lekker smeuïg van vertelde hij. Omdat ik goede raad altijd ter harte neem, heb ik de proef op de som genomen en dit is het resultaat. Eerder had ik al eens een combinatie gemaakt van savooiekool met prei: ( Irish-colcannon-van-yvette-van-boven ) En die was ook erg lekker. TIP: Lekker met verse worst of saucijzen en een heerlijk kuiltje jus.   …  Lees verder »

Een Sloveens en Kroatisch garnalen gerecht.  Supersnel, supermakkelijk en superlekker. Kortom gewoon een supergerecht. Ik zet het recept hier voor 4 personen neer maar je kunt dit ook prima in de dubbele hoeveelheid maken. Het is ook heel goed de dag van te voren al te maken en terwijl je de volgende dag de rijst of de pasta kookt snel even op te warmen.   …  Lees verder »

Niet zoveel in mijn voorraad  maar wel een bakje mascarpone dat op moest en de rest van de ingrediënten "toevallig" ook in huis. Dit dessert is een heerlijke combi van tiramisu en appeltaart. De kans is groot dat Italianen zich rotlachen maar wij vinden het heerlijk. Er zit geen rauw ei in en als je het koffie/Calvados mengsel vervangt door appelsap is het ook geschikt voor kinderen en zwangeren. TIP: Voor een glutenvrije versie neem je natuurlijk glutenvrije lange vingers. …  Lees verder »

Erg lekker en supersnel gemaakt deze eiersalade voor bij de brunch. Of juist na Pasen als je met een heleboel gekookte eieren blijft zitten Niet alleen heerlijk op een broodje maar ook verrukkelijk als borrelhapje op een toastje of stokbroodje. TIP: Je kunt in plaats van de beenham ook gerookte kipfilet of kaas gebruiken. …  Lees verder »

Je ziet deze klassieke bereiding vaak terug in restaurants, maar omdat de restaurants nog steeds gesloten zijn vanwege de lockdown, is het ook leuk om dit soort recepten thuis te maken. Zo maken chefs waanzinnig lekkere aardappels klaar: boterzacht van binnen met een knapperige korst! Fondant-aardappels, of op z'n Frans: pommes de terres fondantes, is een sjieke naam voor aardappels die langzaam worden geroosterd in boter en bouillon. Deze aardappels worden eerst knapperig gebakken in een pan met boter en verse kruiden. Hierna voeg je (kippen)bouillon toe en zet je de aardappels met pan en al in de oven om ze daar verder te garen. Een erg leuk idee voor als je thuis met Pasen, Kerstmis of om welke reden dan ook een dineetje geeft om aardappels eens op een andere manier te presenteren. Ja, ze vragen wat meer van je tijd, maar moeilijk is het niet en als je het goed doet eindig je met een boterzachte aardappel met krokante korst die alle smaken van de bouillon heeft opgenomen. Genoeg redenen om het uit te proberen. …  Lees verder »

Een heerlijke lenterisotto die je zowel vegetarisch kunt maken door er een gekookt ei op te serveren (Paastip), maar evengoed ook lekker met zalm, garnalen of coquilles. Variatiemogelijkheden genoeg en dat is fijn zodat je deze heerlijke risotto elke keer weer een tikkeltje anders kun maken en dat het lijkt of je telkens weer iets anders hebt. Een goede basis is het belangrijkste …  Lees verder »

Een lekker makkelijk maar toch heerlijk voorgerechtje wat al uitstekend voor te bereiden is als je gasten krijgt. Heerlijk voor Pasen, Kerst of een ander dineetje. Ook prima te maken voor mensen die niet zo'n held in de keuken zijn TIP: Ik heb dit gerecht in coquilleschelpen geserveerd maar je kunt ook andere mooie schaaltjes/bordjes gebruiken. Maak eventueel gebruik van een kookring om een mooi effect te verkrijgen. …  Lees verder »

Eindelijk ze zijn er weer! Ik had afgelopen weekend de primeur voor dit jaar toen we een rondje aan het fietsen waren en ik ze onderweg in een stalletje bij een teler tegenkwam. Mijn dag kon niet meer stuk  In het begin van het seizoen wil ik de asperges altijd zo neutraal en basic mogelijk houden. Zo kwam ik op dit recept. Door de asperges in hun eigen vocht (plus een beetje wijn) te garen, houden ze gewoonweg veel meer smaak. TIP: Lekkere sausjes voor erbij: Supersnelle-hollandaisesaus-basisrecept of Snelle-saus-voor-asperges-glutenvrij maar de Klassieke-asperges-op-brabantse-wijze met ham, ei en boter zijn natuurlijk ook altijd erg lekker.    …  Lees verder »

Deze "no-bake" yoghurttaart is een heerlijke frisse taart die ook goed geschikt is als nagerecht. Je kunt in plaats van 1 grote taart ook meerdere kleine vormpjes gebruiken. De oranje sinaasappelkleur is ook erg leuk voor oranje-feestjes en Pasen. Je kunt de taart dan bijvoorbeeld extra versieren met paaseitjes. TIP: Ik heb glutenvrije haverkoekjes met chocolade gebruikt om de taart glutenvrij te houden maar je kunt natuurlijk ook "gewone" chocolade crisp koekjes of bastognekoekjes gebruiken …  Lees verder »

Dit is nou wat je noemt echt zo'n recept om je koelkast leeg te maken. Ik had niet zoveel meer in huis en weggooien is bij mij geen optie. Het resultaat was een heerlijke stamppot met echte winterse smaken. Je zou het ook restjesstamppot kunnen noemen maar dat klinkt niet zo sympathiek Lekker met een speklapje, saucijs of rookworst erbij. …  Lees verder »

Basis: geel mosterdzaad, witte wijnazijn en water. meestal op smaak gebracht met een beetje suiker en peper/zout. Bruin mosterdzaad is pittiger en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Dyon mosterd. Soms wordt ook een combinatie van beide soorten gebruikt. Als je geen bruine mosterdzaadjes hebt kun je de mosterd ook pittig maken met chilipeper. Soms wordt er ook kurkuma gebruikt om een mooie gele kleur te krijgen. Verder kunnen er allerlei zoete variaties bedacht worden, bijvoorbeeld door toevoeging van honing, "gewone" suiker, rietsuiker, palmsuiker of andere zoetstof. Vaak worden er ook kruiden aan toegevoegd zoals: dille, gemberpoeder, korianderpoeder, kaneel, knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, komijn, kerrie, rozemarijn, tijm, mierikswortel en zo kun je zelf je eigen mosterd op smaak brengen. Ook kan de witte wijnazijn worden vervangen door bijvoorbeeld appelazijn, balsamico azijn, dragonazijn of andere "smaakjes" azijnen. Soms wordt er soms (droge witte) wijn toegevoegd of zelfs (wit)bier. Je kunt de mosterd meteen proeven (en eten), maar het beste is om er een of twee weken mee te wachten. De smaak wordt beter als je hem een tijdje laat staan. TIP: Zelf mosterd maken is een simpel karweitje en het is erg fijn voor mensen met een dieet zoals, suikervrij, zoutloos, glutenvrij e.d. omdat je zelf kunt bepalen wat je er wel of niet in stopt. …  Lees verder »

Nog nooit eerder at ik zulke lekkere lasagne, dan die we bij de ouders van de Italiaanse uitwisselings studente van onze oudste zoon, bij hen thuis in Italië voorgeschoteld kregen. Ik was echt superblij toen we naderhand het recept toegestuurd kregen. Grazie mille moeder van Simona. N.B.: Ik eet het als hoofdgerecht met een salade erbij, maar in Italië wordt dit dus echt als een voorgerecht gegeten en dan kun je dus in plaats van 4 porties hoofdgerecht, 8 porties voorgerecht maken.  TIP: Dit is mijn  Basisrecept-tomatensaus …  Lees verder »

Gewoon een hele ouderwetse soep zoals mijn moeder die vroeger thuis al maakte, zoals ik ze altijd maak en zoals mijn dochter hem ook weer maakt. Een erfenis die bewaard en doorgegeven moet worden. Vroeger thuis hadden wij vaak gedroogde bonen uit onze eigen moestuin. De spikkel bonen (kievitsbonen) waren en zijn nog steeds mijn persoonlijke favoriet maar die zijn vaak lastig te verkrijgen dus gebruik ik ook vaak witte bonen, pronkbonen of bruine bonen. In principe maakt het niet zoveel uit welke bonen je gebruikt, de andere ingrediënten blijven hetzelfde. TIP: Ik maak altijd een grote pan van deze soep want je kunt deze soep ook prima meerdere dagen eten, de soep wordt dan alleen maar lekkerder. Mocht je dan nog overhouden dan kun je deze soep heel goed invriezen of je maakt iemand anders blij met een pannetje van deze heerlijke soep …  Lees verder »

Mijn vanillesuiker maak ik allang zelf (vanillesuiker-van-gebruikte-vanillestokjes) en zo kwam ik op het idee om zelf ook vanille extract te maken. Op de site van "Rutger bakt" zag ik hoe simpel dat in zijn werk gaat. Van een recept is eigenlijk nauwelijks sprake. In het originele "recept" van Rutger wordt gebruik gemaakt van "nieuwe" vanillestokjes. Ik heb hier de goedkopere variant van gebruikte stokjes op gemaakt de "no waste". Met ongebruikte vanillestokjes krijg je ongetwijfeld een sterkere smaak, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je een grote hoeveelheid gebruikte stokjes neemt en die lang genoeg laat "trekken" dat je daarmee ook een goed eindresultaat bereikt. …  Lees verder »

Het weer is aan het veranderen en de zon schijnt volop maar het is toch nog behoorlijk koud. Een ovenschotel met een Mediterraans tintje is dat een prima compromis TIP: Als je hier nog (zoete)aardappelen aan toevoegt, kun je het brood eventueel weglaten. …  Lees verder »

Ik had nog steeds een pompoen liggen en ik had nog een lekker recept voor pompoensoep van Janny van der Heijden gevonden. 1+1=2 en in dit geval is 2 een pan pompoensoep geworden Dit keertje met Ras-el-Hanout erin dus toch weer wat anders. Ik heb er zelf nog een beetje bleekselderij aan toegevoegd en omdat ik persoonlijk vond dat hij iets meer pit mocht hebben, heb ik er op het laatst nog een eetlepel currypasta aan toegevoegd. Zeker een aanrader als je van pittig houdt. Garneren met geroosterde pompoenpitten, koriander en eventueel enkele druppels pompoenpitolie (of olijfolie). …  Lees verder »

Wie ooit in Bled in Slovenië is geweest zal dit zeker herkennen. De beroemde Bledder Schnitte. Ook wij zijn ter plekke verslaafd geraakt aan dit heerlijke gebak. Leuk natuurlijk om zelf ook eens een keertje te maken. Later kwam ik erachter dat dit gebak populair is in veel voormalige Oostenrijks-Hongaarse regio's in verschillende variaties, die allemaal een basis van bladerdeeg en banketbakkersroom bevatten. Meestal worden ze dan Crèmeschnitte of Krempita genoemd. …  Lees verder »

Cacciatore, letterlijk jager in het Italiaans, is een maaltijd die jagers vroeger aten tijdens hun lange, gure tochten. Nu eten we cacciatore gewoon omdat het een heerlijk stevig maal is dat perfect is voor koude winterdagen.  …  Lees verder »

Top