1. Home
  2. wilmiewillemse
  3. Recepten van wilmiewillemse
Recepten van wilmiewillemse

Een gouwe ouwe uit de begintijd van mijn kook 'carrière' Het recept heb ik ooit eens gekregen van een collega uit die tijd. Mijn verzameling kookboeken was in die tijd minimaal en Internet bestond nog niet  zodoende moest je het doen met recepten die aan elkaar werden doorgegeven en als het dan goed werd bevonden om nog een vaker te maken werd het recept bijgeschreven in mijn kookschriftje. Toen ik het pas in een nostalgische bui nog eens door zat te bladeren kwam ik dit recept weer tegen en besloot ik het om het nog eens een keertje te maken. Ik heb het hier en daar een beetje 'gemoderniseerd' want daar waar ik 30 jaar geleden vaak gebruik maakte van o.a. knoflook- en gemberpoeder gebruik ik tegenwoordig eigenlijk altijd de verse varianten. Ook het 'blikje ananas' heb ik vervangen door verse. Schroom niet om zelf gewoon de 'makkelijke' varianten te gebruiken. N.B.: Deze 'Chinese kip' in net zo 'Chinees' als de gerechten bij de Nederlandse Chinese restaurants. Niet echt Chinees dus …  Lees verder »

De stamppot met appels die we hier in Nederland kennen als 'hete bliksem' is er in vele varianten. Het is een oud Nederlands gerecht met als hoofdingrediënten (kruimige) aardappels, zure appels zoals goudrenetten (of Boskoop) en zoete appels zoals Elstar (of Jonagold). In sommige gevallen worden er ook weleens peren gebruikt. In Duitsland is er een vergelijkbare versie die ze 'Himmel und Erde' noemen en is er in net zoveel verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil tussen deze 2 gerechten is dat ze in Duitsland het gebakken spek/ui mengsel er bovenop serveren. Ik heb het gemakshalve erdoorheen gedaan   TIP: Ook leuk om te serveren met gebakken appelschijfjes en het spek/sjalot mengsel bovenop de stamppot. …  Lees verder »

Een welbekende en goedgewaardeerde zaak in Maastricht is café Sjiek. Het sympathieke van deze tent (ze vinden zichzelf geen restaurant) is dat ze de recepten van een aantal gerechten (van Patron Robin Berben) die ze op de kaart hebben, ook op hun internetsite hebben staan. Erg leuk dus voor de hobbykoks onder ons Zo kwam ik aan dit authentieke recept voor Konijn met pruimen en amandelen. Misschien niet zo bekend als het 'Sjiek zoervleis' maar zeker niet minder lekker. N.B.: De amandelen was ik helaas vergeten erover te strooien. Als ik het de volgende keer weer maak zal ik een nieuwe foto maken, als ik dat tenminste ook niet vergeet Gelukkig was het zonder amandelen ook erg lekker …  Lees verder »

Deze pasta carbonara heb ik gemaakt met een stuk(je) rauwe ham dat was blijven liggen na een tapas avondje. Rauwe ham is lang houdbaar maar ook weer niet onbeperkt en daarom zocht ik naar een ander gerecht om deze in te kunnen verwerken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze pasta carbonara met de 'Prosciutto Crudo' nog lekkerder vond dan de 'gewone' pasta carbonara. Dat komt natuurlijk mede door de heerlijke ham. Mijn nieuwe ultieme comfortfood dus Ik had de ham aan het stuk maar je kunt natuurlijk ook plakjes ham in stukjes snijden. …  Lees verder »

Met het blikje 'Zwolsche stoof'  (van Jonnie Boer) dat ik nog steeds had staan, wilde ik deze keer weer eens iets anders maken dan de Zwolsche-stoof-van-jonnie-boer of de Bourgondische-runderstoof die ik er al eerder mee heb gemaakt. Toen ik even Internet checkte kwam ik dit recept tegen. Ik heb het een beetje aangepast en die versie zet ik hier neer …  Lees verder »

Deze groentesoep is licht gebonden doordat ik de bloemkool en broccoli samen in een apart pannetje gekookt en gepureerd heb. De soep is bij uitstek geschikt voor kinderen, ouderen en iedereen die wel een vitamineboost kan gebruiken. Vaak blijkt dat mensen in de praktijk niet de gewenste hoeveelheid groente per dag binnen krijgen. Deze soep is dan een welkome aanvulling op dat tekort want wie veel groente eet wordt minder snel ziek. TIP: Je kunt er natuurlijk ook allerlei andere groenten in verwerken Denk aan knolselderij, tomaten, erwtjes, asperges, zoete aardappel, pastinaak, paprika enz.  …  Lees verder »

Ik heb pas in een kleinschalig huiskamerrestaurant gegeten en het was er werkelijk fantastisch. Een super ontdekking!!! Mijn voorgerecht was een heerlijke salade met geroosterde pompoen, linzen en feta. Alles smaakvol, zelfgemaakt, vers, bio en fair-trade en je proefde de passie in alle gerechten terug.  Ik heb de ingrediënten van de salade zo goed mogelijk in mijn geheugen opgeslagen Dus toen op een zondag alle kinderen weer eens mee kwamen eten, en ik inspiratie nodig had voor een salade, heb ik deze salade gemaakt maar dan als bijgerecht. Ik had een flinke schaal gemaakt en de meesten schepten er nog een 2e keer van op. Goed gekeurd dus om te bewaren en hier neer te zetten. …  Lees verder »

Ik ben dol op de smaakjes van Caprese. Basilicum, Mozzarella en tomaat (de kleuren van de Tricolore). Gewoon simpel en lekker, weinig aan toe te voegen. Maar in de winter heb ik liever een warme ovenschotel dan een salade. Dus daar heb ik wat op gevonden Een snel en makkelijk gerecht dat echt iedereen kan maken. Even de tortellini koken en voor de rest doet de oven het werk. TIP: Je kunt eventueel nog een beetje groene pesto en/of geroosterde pijnboompitten toevoegen. …  Lees verder »

Een heerlijke stamppot die in de winterperiode het lekkerste is. Ik heb deze stamppot opgepimpt met appel spek en ui en het is een heerlijke combinatie. Kook wel de zuurkool apart van de aardappelen want anders worden je aardappelen niet gaar. Dit heeft te maken met het zuur in de zuurkool. Hoe het scheikundig precies in elkaar zit weet ik niet maar het is in ieder geval een vaststaand feit.  …  Lees verder »

Weer eens wat anders dan 'gewone' aardappelpuree en erg lekker bij winterse en wildgerechten. Simpel te maken maar toch weer een hele andere smaak dan je van 'normale' aardappelpuree gewend bent. Deze puree was een onderdeel van ons kerstdiner 2019. …  Lees verder »

Dit recept van Jamie Oliver komt uit het boek 'Bespaar met Jamie'. Ik heb het in het kader van 'meer groenten, minder vlees' een beetje aangepast. Omdat het recept voor 4 personen is heb ik maar 4 kippendijen gebruikt en ik heb er nog zoete aardappel en nog wat extra paprika (groen) aan toegevoegd. Een heerlijk recept als je niet veel tijd hebt om in de keuken te staan. Je doet de ingrediënten in een ovenschaal en de oven doet de rest van het werk. Je kunt er eventueel nog een frisse salade of wat brood bij serveren maar op zich is dit voldoende voor 4 personen. …  Lees verder »

Dat flespompoen en zoete aardappel een hele goede combinatie is merkte ik al eerder in mijn Thaise-pompoensoep-met-zoete-aardappel Echter na mijn vakantie in Indonesië ben ik wat meer op de Indonesische toer gegaan, en heb ik deze soep met wat meer typische Indische kruiden gemaakt. Daardoor heeft deze soep, hoe kan het ook anders,  een Indisch karakter gekregen. Heerlijk want als ik de kruiden ruik doet me dat weer terugdenken aan dat mooie Indonesië Wist je dat pompoen een natuurlijke ontstekingsremmer is? Een reden temeer dus om zulke gezonde pompoen eens wat vaker op het menu te zetten. …  Lees verder »

Dit heerlijke winterse wildgerecht past helemaal in de sfeer van Kerstmis en het is dan ook niet vreemd dat ik het heb gekozen voor ons kerstdiner 2019. Het is erg makkelijk te maken en goed in te passen in een diner waarbij je meerdere gerechten maakt want je bakt alles even in de pan en doet het dan in een ovenschaal. Als het eenmaal in de oven staat heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Ik heb het zelf met kerst voor een grotere groep gemaakt maar ik zet hier het recept voor 4 personen neer, omdat dit voor de meeste mensen het gemakkelijkste is. Dit is ook het basisrecept vanwaaruit ik tewerk ben gegaan. TIP: De fazant is in dit recept heel eenvoudig te vervangen door kip zodat dit ineens een fantastisch gerecht is dat je gewoon het hele jaar door kunt maken …  Lees verder »

Een lekkere variatie op de standaard witlof met ham en kaas is deze witlof met appel en brie, afgemaakt met tijm en walnoten en een beetje honing (die was ik deze keer vergeten, volgende keer beter) Echter zonder de honing was het sowieso ook al voor herhaling vatbaar Dit gerecht maakte deel uit van ons kerstdiner 2019. …  Lees verder »

Niet alleen de Gluhwein en Reibekuchen zijn de specialiteiten van de kerstmarkten ook de champignons met knoflooksaus doen aardig mee in het rijtje 'lekkers van de kerstmarkt'. Het is een beetje via de Duitse kerstmarkten naar ons land gekomen en als je een kerstmarkt in het zuiden van het land bezoekt staan er zelfs Duitse kraampjes met deze lekkernijen. Geen probleem want onze oosterburen kunnen er wat van. Ik ben gaan zoeken op Duitse kooksites en uit enkele recepten met daaraan de bewerking van mijzelf is dit recept ontstaan. Niet met de bedoeling om ermee op een (kerst)markt te gaan staan maar om voor mezelf te onthouden  …  Lees verder »

Een zwaar onderschat deel van de ree is de reehals (nek). Daar kwam ik achter toen ik deze ragout had gemaakt. Het nekgedeelte was achtergebleven in mijn vriezer omdat ik er niet goed raad mee wist. Ging ik er bouillon mee maken of kon ik het ook ergens anders voor gebruiken? De Duitse kooksite 'Chefkoch' bracht uitkomst. In Duitsland wordt veel meer wild gegeten dan in Nederland en dus zijn daar ook veel meer recepten te vinden. Ik heb het recept danig aangepast qua kruiding en bereidingswijze want het originele recept was bestemd voor de slowcooker en omdat ik die geen in mijn bezit heb, heb ik het langzaam in de oven gegaard. Het resultaat werd door iedereen enthousiast goedgekeurd. Daarom wil ik dit recept graag delen en bewaren Wij hebben dit gerecht gegeten bij het hoofdgerecht tijdens ons kerstdiner 2019. TIP: Mocht er nog iets overblijven dan is dit ook erg lekker in een pasteitje. …  Lees verder »

Elk jaar met kerst als er wild op tafel komt maak ik rode kool. Dit jaar kwam ik een leuk recept van Nigella Lawson tegen en omdat het ook nog eens met cranberry's was vond ik het helemaal bij kerstmis en het wildseizoen passen. Bovendien kan een recept van Nigella nooit verkeerd uitpakken. Het werd dus een onderdeel van ons kerstdiner 2019. Maak deze rode kool gerust al een dag van te voren zodat deze de kans krijgt om te 'rijpen' want dat komt de smaak alleen maar ten goede. TIP: Gebruik gewoon een grote verse rode kool want wat er overblijft kun je makkelijk in bakjes invriezen, zo heb je altijd een warme 'eerste hulp bij koude winteravonden' bij de hand …  Lees verder »

Niet alleen op kerstmarkten maar ook gewoon thuis genieten van heerlijke glühwein. Pimp een gewone simpele fles glühwein op met een paar extra smaakmakers dan heb je snel een extra lekker drankje Je hebt niet persé een fles kant en klare glühwein nodig want je kunt ook gewoon een fles 'normale' rode wijn gebruiken maar voeg dan wel een beetje suiker of honing extra toe. De tip van de mandarijnen kreeg ik van mijn collega en de rest heb ik er zelf bij bedacht. …  Lees verder »

Vlak voor kerstmis wordt er in ons dorp altijd, door de plaatselijke korfbalvereniging, een huis aan huis actie gehouden om champignons en oesterzwammen te verkopen om hun kas te spekken Ik maak daar altijd dankbaar gebruik van want verser kun je het niet hebben en ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Het is dan ook niet vreemd dat ik met Kerstmis vaak gerechten op tafel heb staan waar deze paddenstoelen in verwerkt zitten. Zo had ik dus voor ons kerstdiner 2019 deze luxe paddenstoelensoep op het menu staan. Ik heb er ook nog kastanjechampignons en shi-take bij in gedaan. En door ook nog een handvol gedroogde paddenstoelen eerst te weken in een grote kom heet water, krijg je een nog intensere paddenstoelensmaak aan je soep. In plaats van de gedroogde paddenstoelen kun je ook paddenstoelenbouillon (van tabletten) gebruiken. N.B.: Ik heb op het laatste moment de gerookte zalmsnippers aan de hete soep toegevoegd. En de borden geserveerd met een 'roosje' van de zalmfilet. Vind je dit teveel van het goede dan kun je ook een van beiden gebruiken. TIP: In plaats van zalm kun je ook eendenborst of spekjes gebruiken. Gebruik dan het liefst wel gerookt want dan blijft de lekkere rooksmaak behouden. …  Lees verder »

Deze kip is heerlijk voor bij de tapas. Je kunt dan eventueel de blokjes kipfilet aan spiesjes rijgen dat ziet er mooier uit. Maar omdat ik voor mijn tapasavondje in tijdnood kwam, ik wilde natuurlijk weer teveel van het goede heb ik het gewoon in een schaal geserveerd. Voor de smaak maakt dat natuurlijk niks uit Het is natuurlijk niet alleen geschikt als tapas maar ook met aardappelen (rijst) en groenten erg lekker. …  Lees verder »

Top