1. Home
  2. wilmiewillemse
  3. Recepten van wilmiewillemse
Recepten van wilmiewillemse

Een taart bakken is niet zo mijn ding maar een "no-bake" taart maken met kwark of yoghurt daar draai ik mijn hand niet voor om Het liefst natuurlijk elke keer weer een andere en met verjaardagen zijn mijn zelfgemaakte creaties dan ook vaak als eerste op. Dat is wat je noemt " "eer van je werk". TIP: Deze taart is prima glutenvrij te maken als je glutenvrije koekjes gebruikt.  …  Lees verder »

Elk seizoen zijn eigen jam en dus gebruik ik nu peren om jam van te maken. Door toevoeging van een kaneelstokje, citroen en een glas zoete witte wijn krijg je een heerlijke perenjam. Weer eens wat anders dan anders. Hou er rekening mee dat deze jam wat langer moet koken dan de gebruikelijk jams van zacht fruit. Je kunt op het laatst (voordat je de suiker erbij doet) even meehelpen door met een stamppotstamper de massa fijn te stampen. Als je het liever heel fijn hebt kun je beter de staafmixer gebruiken. TIP: Het komt weleens voor dat de deksels niet meteen "klikken"  als ik de jampotten omdraai. Ik zet ze dan vaak een tijdje in de koelkast en als ik ze er dan later weer uithaal zijn ze altijd vacuüm. …  Lees verder »

Een poosje geleden was ik bij mijn dochter en die had deze heerlijke soep gemaakt. Toen ik naar het recept vroeg moest ze eerlijkheidshalve bekennen dat ze het gemaakt had met een gemakspak van Jumbo. Niks mis mee en het resultaat was heerlijk maar ik maak toch liever gewoon helemaal zelf een pan soep die vaak eerst en vooral begint met een bouillon trekken  Bovendien weet je dan ook precies wat erin zit Ik heb de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze van het pakket eens onder de loep genomen en daarin het een en ander aangepast, toegevoegd en veranderd.  Een beetje van Jumbo en een beetje van mezelf dus en met een knipoog naar het gemakspak …  Lees verder »

SeptembeR en de R weer in de maand. Buiten is het regenachtig weer en wat is er dan lekkerder dan een grote pan dampende mosselen op tafel. De zakjes verse mosselgroenten waren op maar de Italiaanse roerbakgroenten waren nog volop voorradig. Dus bedacht ik ter plekke dat ik weleens mosselen op Italiaanse wijze kon gaan maken. TIP: Met een paar ansjovisjes kun je er ook nog een echt Italiaans sausje bij maken. …  Lees verder »

Normaal gesproken maak ik mijn hachee eigenlijk altijd met rundvlees. Maar deze keer had ik nog een paar varkensfiletlappen  in de vriezer die ik wilde gebruiken en omdat ik die met rode kool (ook uit de vriezer) wilde combineren kwam ik op het idee om er hachee van te maken. En ik mag gerust zeggen met een prima resultaat. Goed om te bewaren dus Het grote voordeel van varkensvlees (of kip) is dat je vele kortere bereidingstijd hebt en staat dit gerecht in een uurtje op tafel. …  Lees verder »

Risotto vind ik altijd een beetje een luxe en verwengerecht. Evenals de warmgerookte zalmfilets van de visboer, die ik nog 2 had liggen. Goed voor een restaurantwaardig recept en bovendien een erg mooie combinatie. Trouwens "normale" gerookte zalmfilet kun je die hier ook prima voor gebruiken. …  Lees verder »

Of eigenlijk een boekweitbananenpannenkoekentaart(je). Het voordeel van boekweit is dat het lekker en gezond is en bovendien glutenvrij. Je kunt natuurlijk ook een ander soort meel gebruiken. Ik had nog enkele bananen liggen die te bruin waren om zo op te eten en wilde er gewoon pannenkoekjes mee maken. Maar omdat het zo'n mooi stapeltje werd kwam de inspiratie vanzelf om er een taartje van te maken. Beetje jam erop en wat verse aardbeien en daaroverheen een flinke stuif poedersuiker en voilà. Je kunt voor de stevigheid ook tussen de pannenkoekjes een dun laagje jam gebruiken dan plakt het nog beter aan elkaar. TIP: Ook heel feestelijk met een bolletje ijs en een dot slagroom. …  Lees verder »

Regelmatig zie je van die stalletjes/kraampjes langs de weg waar groenten, fruit, jam of andere dingen te koop zijn. Ik heb er nu ook een ontdekt bij mij in de buurt waar ik regelmatig langs kom gereden. Biologisch geteelde groenten en krakend vers. Vandaag lag er o.a. prei en daar heb ik dit heerlijk soepje mee gebrouwen. …  Lees verder »

De Spaanse benaming is; arroz meloso con alcachofas, habas y guisantes. Rijstgerechten met groente heten in Murcia, a la huertana, wat zo ongeveer 'uit de moestuin' betekent. Het recept komt uit de regio Murcia en ik heb het gevonden in mijn kookboek  'de smaken van Spanje'. Het is een veganistisch gerecht (iets wat in Spanje niet zoveel voorkomt) maar schroom je niet om er een lekker stukje vlees of vis naast te eten. In mijn zoektocht naar recepten met (verse) tuinbonen kwam ik onlangs dit recept tegen. Het heeft een beetje weg van risotto, echter zonder kaas en boter en daardoor is het tevens ook nog eens een gezonde hap. …  Lees verder »

Een recept van mijn collega dat ik heb gekregen omdat het gesprek altijd uitdraait op lekker eten. In het originele recept wordt gebruik gemaakt van een hele kip (in 4 of 6 stukken) maar ik heb gemakshalve drumsticks gebruikt. Je kunt ook kippendijen of bouten gebruiken. Laat de kip lang genoeg marineren, dus zet het bij voorkeur al een dag van te voren in de marinade. TIP: Deze kip kan ook uitstekend op de bbq. Let dan wel op dat je stukken niet te dik zijn zodat ook de binnenkant goed gaar kan worden!! …  Lees verder »

Deze supersnelle en supermakkelijke ijstaart maken wij thuis al zolang ik me kan herinneren. De basis is simpel maar het leuke is dat je er talloze varianten op kunt maken al naar gelang de schuimkoekjes die je neemt en wat je er aan toevoegt. Ik heb deze keer bramenjam en verse bramen gebruikt om ik die momenteel meer dan genoeg heb maar je kunt ook, frambozen, aardbeien, bessen of ander (zomer)fruit nemen en neem natuurlijk ook steeds een bijpassende jam. …  Lees verder »

Ik ben dol op Insalata Caprese en om deze ook als bijgerecht te serveren heb ik die een beetje op mijn manier aangepast. De aangepaste versie is dan ook uitstekend geschikt als bijgerecht bij vele (Italiaanse) gerechten of zoals ik het deze keer maakte bij een tapasbuffet. TIP: Ook erg lekker bij de gourmet of bbq. …  Lees verder »

Eigenlijk met nog veel meer dan alleen prei en ham, want er lag nog een halve paprika en enkele gekookte eieren. Voor het "zuurtje" heb ik nog wat augurkjes toegevoegd en het resultaat was super lekker. Met warm weer met een broodje of stuk Turks brood erbij een volledige maaltijd of als bijgerecht bij de bbq. Ook makkelijk mee te nemen als picknick op het strand of tijdens een fietstocht. TIP: Je kunt in plaat van de pasta ook gekookte aardappelen gebruiken. …  Lees verder »

De bramen (van de buren) hangen weer vol dit jaar en dus mag ik regelmatig de bramen die aan onze kant groeien plukken. Ik heb al meerdere soorten bramenjam gemaakt zoals; Bramenjam-basisrecept  Bramenjam-met-steranijs en Bramenjam-met-appel Maar nu wilde ik weer iets anders proberen. Ik had nog wat fruit in de koelkast staan zoals; frambozen, blauwe bessen, kersen en pruimen en zo heb ik deze keer een mix van deze verschillende soorten zomerfruit gemaakt. De verhoudingen maken niet zoveel uit. Wel moet je het totale gewicht een beetje in de gaten houden in verband met de hoeveelheid geleisuiker die je moet toevoegen. Verder heb ik een flinke scheut Coebergh rood fruit toegevoegd maar als je liever geen alcohol gebruikt kun je ook prima een bodempje bessensap gebruiken. …  Lees verder »

Een goed gevulde groentesoep op Italiaanse wijze. Een gouden tip voor een goede Italiaanse bouillon is niet alleen de typische Italiaanse kruiden zoals; rozemarijn, salie, tijm en oregano maar nog belangrijker is het om er een korst van een stuk Parmezaans kaas in mee te laten trekken. Ik gooi die dus nooit meer weg, maar bewaar in een afsluitbaar zakje in de koelkast mijn korstresten van de stukken Parmezaan. Ik daar dan altijd uit kan putten als ik besluit om een pan Italiaanse (of andere Mediterrane) soep te maken. Dit is niet alleen "no-waste" maar je verrijkt je soep er enorm mee. …  Lees verder »

Ik had nog een salade met asperges gemaakt maar door omstandigheden was het er nog niet van gekomen om het recept uit te werken Eerder had ik al eens een heerlijk Salade-met-gegrilde-asperges gemaakt en toen ik deze versie van Jeroen Meus tegenkwam wilde ik die natuurlijk ook weleens proberen. Het resultaat was perfect en bovendien staat dit gerecht ook nog eens in een half uurtje op tafel. En in de zomer met de daarbij behorende bbq partijen is dit een perfect bijgerecht. Als buiten het seizoen de witte asperges niet meer verkrijgbaar zijn kun je ook prima groene asperges gebruiken. …  Lees verder »

Toen in verse tuinbonen zag liggen bij de groenteboer kon ik niet anders dan er een zak meenemen. Zou ik ze gewoon maken op mijn moeders manier met een bloemkoolsausje? Toch nog even verder gekeken en dit was het resultaat. TIP: Als je de taaie velletjes vervelend vind kun je de tuinbonen ook "dubbeldoppen" (nadat je ze gekookt hebt). …  Lees verder »

Met genoeg rabarber in de tuin weer een andere jam gemaakt met kaneel, steranijs, vanille en citroen als extra smaakmakers. Ik gebruik altijd geleisuiker "speciaal", dan heb je de helft minder suiker nodig dan de "normale" geleisuiker. …  Lees verder »

Aspergesoep is in de aspergetijd bij ons veruit favoriet. Behalve dat ik de "ouderwetse" soepen maak, wissel ik ook graag af met combinaties van smaken en ingrediënten die niet zo voor de hand liggen. Dit keer las ik in de nieuwsbrief van Smulweb een recept van aspergesoep met gerookte makreel en dat leek me wel lekker. Het probleem was echter dat ik de soep gebonden moest worden met bloem en ik wilde deze soep juist glutenvrij houden. Ik heb nog wat verder gekeken en toen kwam ik ook nog een recept tegen met (zoete)aardappel. Dus met wat ideetjes van anderen heb ik zelf dit "nieuwe" recept gecreëerd. …  Lees verder »

De aspergetijd is maar kort en daarom wil ik er altijd zoveel mogelijk van genieten. Meestal eet ik ze wel 3x per week; 1x traditioneel, 1x een soep en dan nog een keertje iets anders dan anders. Daarvoor ben ik elke keer weer op zoek naar nieuwe ideeën. Onze oosterburen zijn ook dol op het witte goud, dat daar "Spargel" heet, en daarom kun je op Duitse kooksites ook veel aspergerecepten vinden. Dit recept kwam ik daar tegen en ik kan het ten zeerste aanbevelen.  …  Lees verder »

Top