1. Home
  2. wereldeters
  3. Recepten van wereldeters
Recepten van wereldeters

Dit recept komt uit het boek Wereldeters. Onlangs genomineerd voor kookboek van het jaar in de categorie Beste Initiatief. Een leesboek, kijkboek en kookboek in één. Met de Wereldeters aanpak kun je kinderen verleiden tot het eten van wereldse gerechten door het vertellen van leuke verhalen en weetjes over het land van het gerecht op tafel. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Bobotie is van oorsprong een Aziatisch gerecht, maar nu typisch Zuid-Afrikaans. De absolute favoriet van mijn dochter van 16. Een ovenschotel met gehakt, eieren, kerrie, fruit en boontjes. Dankzij de combi hartig - zoet zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de grappige Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline), kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). Smaaklike eten! WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl Pannenkoekjes met snijbiet of spinazie. Uit de Italiaanse keuken. Kinderen smullen hier van. Doe net als het boek Wereldeters. Vertel je kinderen tijdens de maaltijd leuke weetjes over Italië. Bijvoorbeeld het verhaal van de machtige Julius Caesar die de maand juli naar zichzelf heeft genoemd; of over de paus die in Rome zijn eigen staatje heeft; of over de Italiaanse maffia. …  Lees verder »

WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl Eigenlijk maak ik mijn tomaten sauzen altijd zelf. De kinderen zijn dol op alles wat maar met pasta te maken heeft, dus ook op de tomatensaus die ik erbij serveer. Omdat het best even wat tijd kost om een goede saus te maken, maak ik altijd een grote pan. Wat over is bewaar ik dan in potjes of in de diepvries. Met deze overheerlijke en verse saus weet ik in ieder geval zeker dat de kinderen voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Dankzij de geroosterde paprika is de saus lekker zoet. En mede dankzij de rode linzen wordt de saus zacht en voedzaam. Dit recept hoort bij het boek Wereldeters. Leesboek, kijkboek en kookboek in één. Over kinderen en het eten van wereldse gerechten. Vertel leuke verhalen en weetjes over het land van het gerecht op tafel en je kinderen. Bij tomatensaus is het verhaal van La Tomatina favoriet bij onze kinderen. www.wereldeters.nl …  Lees verder »

WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl Lekker snel en zeer geschikt voor kinderen. In plaats van de snijbiet kun je natuurlijk ook spinazie gebruiken. Doe net als het boek Wereldeters. Vertel je kinderen tijdens de maaltijd leuke weetjes over Italië. Bijvoorbeeld het verhaal van de machtige Julius Caesar die de maand juli naar zichzelf heeft genoemd; of over de paus die in Rome zijn eigen staatje heeft; of over de Italiaanse maffia, enz. http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Een typisch Noord Italiaans gerecht deze hartige taart van snijbiet of spinazie. In ieder café en op elke markt kun je stukken torta verde kopen. Er zijn heel veel verschillende recepten en iedereen beweert dat zijn of haar manier van bereiden de beste is. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel je kinderen tijdens de maaltijd leuke weetjes over Italië. Bijvoorbeeld het verhaal van de machtige Julius Caesar die de maand juli naar zichzelf heeft genoemd; of over de paus die in Rome zijn eigen staatje heeft; of over de honderden soorten pasta; enz. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Een soort bami, maar dan Japans. Gerecht is zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Japan. Bijvoorbeeld over Sumo worstelaars en geisha`s; of over het eten met stokjes; of dat ze er van elke maaltijd een kunstwerkje maken. Ze zeggen dan ook wel eens dat Japanners met hun ogen eten. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Soto Ajam is een kruidige, gele kippensoep. Bij de soep worden allerlei hapjes geserveerd, zoals groenten, ei, seroendeng. Het leuke is dat er allemaal schaaltjes op tafel staan en iedereen zijn eigen soep kan samenstellen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Indonesië. Bijvoorbeeld over het vroegere Nederlands-Indië; of over terrassen met rijstvelden; of over de neusaap die door de Indonesiërs ook wel Nederlandse aap werd genoemd (omdat hij zoveel leek op de Nederlandse kolonisten. Die hadden net zo`n grote neus en bolle buik!) WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Pittige aardappel omelet. Snel en handig voor bijvoorbeeld Sinterklaasavond. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Spanje. Bijvoorbeeld over de kunstenaar Gaudi of Picasso; of het jaarlijkse tomatengevecht La Tomatina; of bijvoorbeeld over de kleine tapas-hapjes. Wist je dat het woord `tapas` komt van `tapar` wat bedekken betekend. Vroeger werden de kleine hapjes als dekseltje op drankjes gebruikt tegen de vliegen. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Een hartige, zoete kippenpastei. Een pastilla is een pastei van filodeeg met amandelen. Gevuld met gekruid kippenvlees en bestrooid met een dun laagje suiker en kaneel. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Marokko. Bijvoorbeeld over de djellaba, de traditionele kleding; of over geurende tajines; of over het thee-ritueel meestal verzorgd door de mannen. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Gemengde Surinaamse rijstschotel met gehaktballetjes. Moksi Alesi is van oudsher slavenvoedsel en betekent letterlijk "gemengde rijst". Het gerecht ontstond toen slaven al hun kliekjes bij elkaar gooiden en daar rijst doorheen deden. Zo werden alle restjes vlees, vis en groenten gebruikt en dat is lekker goedkoop. Of je nu rijk of arm bent, moslim of boeddhist, iedereen maakt het nu op zijn eigen manier. Het gerecht is zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. No spam (= maak je niet druk) WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Gehakt bonenschotel met zoete ananas. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Mexico. Bijvoorbeeld over de Indianen die er grote tempels bouwden. Of dat het kleinste hondje ter wereld - Chihuahua - het favoriete huisdier was van de Azteken. Of dat onze oer-Hollandse aardappel eigenlijk uit Mexico komt? WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Zuid-AFrika is beroemd om zijn chutneys. Dit wordt echt overal bij gegeten, of al tijdens het koken in het eten verwerkt. Chutneykip bijvoorbeeld is typisch Zuid-Afrikaans. Een ovenschotel met cakemeel, kerrie en bouillon. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de leuke Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline) of kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Krokante, gefrituurde groenten en vis. Zeer geschikt voor kinderen. Volgens TV kok Caspar van Koffietijd een briljant idee om dit voor de kids te maken. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Japan. Bijvoorbeeld over Sumo worstelaars en geisha`s; of over het eten met stokjes; of over de karaoke bars. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Tilapia-filet (of schelvis filet) in groene curry en kokos. Kleurrijk gerecht en heerlijk mild voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over India. Zoals waarom vrouwen een stip dragen op hun voorhoofd; of over de heilige koeien; of over de Taj Mahal; of over India als luilekkerland voor vegetariërs. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Typisch Hawaïaans is Loco Moco. Een bergje van rijst, hamburger, gebakken ei en overgoten met jus. Letterlijk vertaald: "gek snot". Het is eigenlijk de goedkope versie van een hamburger. Het verhaal gaat dat het ooit bedacht is om de honger te stillen van een stel opgroeiende jongens in een bar. Ze hadden niet genoeg geld voor een hamburger en hebben toen dit gerecht bedacht. Goedkoop en voedzaam. Loco Moco is een `bergachtige massa` en bestaat altijd uit witte rijst met daarbovenop vlees en weer daarbovenop een gebakken ei. Dit alles wordt overgoten met een dikke saus. Serveer het in ieder geval met flink wat rauwkost voor de vitamines! Dit gerecht - en allemaal leuke landenweetjes - is te vinden in het boek Wereldeters. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Kleine Italiaanse aardappelballtjes met broccoli, ham, spek en ei. Een bijzonder Italiaans gerecht en zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel je kinderen tijdens de maaltijd leuke weetjes over Italië. Bijvoorbeeld het verhaal van de pizza Margherita; of over de scheve toren van Pisa; over Italiaanse opera en de maffia; over de honderden soorten pasta; enz. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Top