1. Home
  2. wavla
  3. Recepten van wavla
Recepten van wavla

Een lichte wijn als Beaujolais is heel geschikt voor dit gerecht, maar ook een wat steviger wijn kan prima. De kip suddert heel zachtjes gaar en wordt doordrongen van alle wijnaroma`s maar leg wel een deksel (schuin) op de pan zodat de wijn niet totaal verdampt. …  Lees verder »

Aardappels en doperwtjes, maar dan anders. Dit simpele vegetarische gerecht wordt gemaakt met groene currypasta. De hoeveelheid is afhankelijk van de scherpte van de curry. Probeer eerst de kleinste hoeveelheid en voeg eventueel extra toe. De aardappels kunnen ook in de magnetron worden gegaard in plaats van in de schil gekookt. …  Lees verder »

Deze Turkse pannenkoekjes hebben mucver en worden geserveerd met yoghurt waar knoflook door gemengd is. Ik heb ooit in een kookwinkel in Frankrijk kleine blini-pannetjes ( voor Russische boekwijt pannenkoekjes ) gekocht; Hoge ijzeren kleine pannetjes met een doorsnede van ca. 7-8 cm. Ideaal om deze pannenkoekjes in te maken, maar ze zijn uiteraard ook kleiner te maken (als drie in de pan ) of groter in een kleine `gewone`koekenpan of in een kleine 1 persoonswok.. …  Lees verder »

Deze Turkse pannenkoekjes hebben mucver en worden geserveerd met yoghurt waar knoflook door gemengd is. Ik heb ooit in een kookwinkel in Frankrijk kleine blini-pannetjes ( voor Russische boekwijt pannenkoekjes ) gekocht; Hoge ijzeren kleine pannetjes met een doorsnede van ca. 7-8 cm. Ideaal om deze pannenkoekjes in te maken, maar ze zijn uiteraard ook kleiner te maken (als drie in de pan ) of groter in een kleine `gewone`koekenpan of in een kleine 1 persoonswok.. …  Lees verder »

In Frankrijk wordt dit ovengerecht vaak bereid in een ronde bruine ( geglazuurde en ovenvaste) aardewerken schaal, een zogenoemde tian. Klassiek werd de term tian ook gebruikt voor een groente-ovenschotel waarin de verschillende groentes gaar werden gestoofd in wijn en later bestrooid met kaas. De spinazie kan ook in een lage ovenschaal of quichevorm worden bereid. …  Lees verder »

Simpel en slank, maar ook wxtreem lekker is deze frisse salsa, bereid met verschillende citrusvruchten, peper en koriander. In dit geval is een madame Jeanette peper gebruikt, maar een Spaanse rode peper mag ook. Die is iets milder. De verhouding grapefruit, sinaasappel en limoen kan onderling verschillen, afhankelijk van de eigen smaak. Bovendien kan ook mandarijn worden toegevoegd voor een extra `zoetje`. …  Lees verder »

Soms heb je een restje kip over dat net niet groot genoeg is om een hele maaltijd mee te maken. Je kunt de kip natuurlijk in reepjes scheuren en over een salade verdelen, aan soep toevoegen, maar ook deze bladerdeegflapjes zijn een mogelijkheid. Maak eventueel van de restjes deeg blaadjes of een bloem ter versiering van de flapjes. …  Lees verder »

Zorg er voor altijd een potje currypaste in de koelkast te hebben. Rood of groen, maar geel kan ook. En tomatenblokjes en kokosmelk in de voorraadkast. Wie ook nog garnalen of zalm of iets dergelijks in de diepvries heeft, kan zo aan de slag. Worden er al gare (diepvries) garnalen gebruikt, warm ze dan alleen kort mee in de saus. …  Lees verder »

Leuk om de fudge met kinderen te maken. Eigenlijk kennen wij geen Nedelandse naam voor fudge. Het woord dat het dichtst in de buurt komt is zachte karamel, maar ook dat kan verwarring oproepen, net als toffee. De eerste fudge rolde waarschijnlijk aan het einde van de negentiende eeuw over de toonbank in Amerika. Het zou ontstaan zijn vanuit een `mislukte`poging om zachte karamels te maken. …  Lees verder »

Zelf pellen van garnalen heeft een dubbel voordeel, niet alleen de versheid, maar de pantsers van de gepelde garnalen kunnen bovendien gebruikt worden om een fisfond (visbouillon) van de trekken. Van een kilo ongepelde garnalen bijft na het pellen 300 gr. garnalenvlees over. …  Lees verder »

Forel (overigens familie van de zalm) is een kweekvis en daarom het hele jaar door verkrijgbaar. Er komt nog wel wilde forel voor in een aantal landen, maar die wordt eigenlijk over het algemeen lokaal aangeboden en heet dan `beekforel`. Zalmforel is geen aparte forelsoort, maar een gewone forel die zijn roze kleur dankt aan caroteen dat aan de voeding wordt toegevoegd. …  Lees verder »

Supersimpel om te maken en heerlijk zijn taartjes. De kaas in dit recept is facultatief. De hoeveelheid tomaatjes is een beetje afhankelijk van de grootte van de tomaatjes en varieert tussen de vier en vijf stuks. …  Lees verder »

Een stevige soep voor stoere mannen en vrouwen. In Belgie graag gecombineerd met frieten en stoofvlees. Kies voor een bier van hoge gisting als Alt, Triple, Duvel, Palm of een lichtzuur `witbier`. Lekker met een goed glas bier. …  Lees verder »

Deze soep lijkt niet echt op onze Hollandse bruine bonensoep met worst, maar is een iets pittiger variant. Voor het gemak is gekozen voor blikken bruine bonen en niet voor gedroogde peulvruchten die eerst nog moet weken. Voeg de chorizo pas zo laat mogelijk toe. …  Lees verder »

De smaak van schol kan varieren, afhankelijk van de plek waar ze gevist worden. Dat heeft niet zozeer te maken met de zee als wel met de bodem waarop ze leven. Die kan de smaak van het visvlees beinvloeden. In plaats van schol kan ook tongschar of schar genomen worden. Zijn de schollen erg groot dan kan ook met een vis per persoon worden volstaan. Overigens zijn de meest vissen die aangeboden worden zo tussen de 2,5 en 4 jaar oud. In Belgie heet schol `Pladijs". Olijfolie kan eventueel vervangen worden door zonnebloemolie. …  Lees verder »

In China is het gebruikelijk om een stapel slablaadjes op een schaal neer te leggen die dan gevuld worden met rulgebakken en op smaak gebracht gehakt van varken, kip of ander gevogelte, of vlees. Maak de kommetjes van stevige ijsbergslablaadjes. Leg de blaadjes eventueel van tevoren een half uurtje in ijskoud water zodat ze stevig en krokant worden. Laat ze goed uitlekken. …  Lees verder »

Ik heb een zwak voor zongedroogde tomaten. Sinds ik ooit zo`n jaar of tien geleden voor een tv-reportage in Zuid-Italie was en de pluk van de ovale Roma tomaten, het doorsnijden en zouten en het drogen op rekken in de buitenlucht heb gezien en ervare,, herken ik op afstand kwaliteit, zelfs door het potje hee. De lekkerste zongedroogde tomaten (eigenlijk de halfgedroogde ) zijn helderrood van kleur en zacht. Ze smaken zoet en vol en hebben een licht kruidige ondertoon. De exemplaren die diep donkerrood, bijna bruin zijn, zijn vaak zuur en taai en overheersen elke andere smaak. Ook hebben ze niet zelden meer overeenkomsten met een schoenzool dan met een tomaat. Kies dus voor kwaliteit. …  Lees verder »

Deze snel te bereiden variant op de klassieke Turkse pizza wordt gemaakt met een kant en klaar mix voor brood. Neem eventueel voor het zelf maken van het deeg 500gr. bloem, 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker en meng met 1 zakje gist (7gr.) en 1 1/2 dl lauw warm water. Kneed dooreen, laat een minuut of 10 staan en bereid verder als onderstaand. …  Lees verder »

Tofu en tahoe zijn hetzelfde product. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Het is een ideale vleesvervanger en wordt gemaakt van sojabonen. Simpel uitgelegd worden de bonen gewassen, geweekt en verhit en daarna vermalen en gezeefd. Aan deze massa wordt vervolgens een soort (plantaardige) stremsel toegevoegd, waarna een kaasachtige substantie wordt verkregen. Tofu bevat behalve vitamine B ook calcium. …  Lees verder »

Chocolade en peer zijn een ideale combinatie. In dit warme nagerecht wordt geen vet gebruikt, waardoor het nagerecht dan ook gerekend mag worden tot de categorie "light" toetjes, ondanks het gebruik van suiker. Het dessert bevat iets minder dan 150 calorieen. Overigens kan het toetje ook koud gegeten worden en is de hoeveelheid makkelijk aan te passen aan meer of minder personen. …  Lees verder »

Top