1. Home
  2. tevredenria
  3. Recepten van tevredenria
Recepten van tevredenria

Polenta wordt ook wel vermengd met andere meelsoorten. De meest voorkomende vormen zijn mengsels van mameel en kastanjemeel, en mameel met kikkererwtenmeel (farina di ceci). Er is een polentavorm die geheel uit kastanjemeel bestaat. Deze "polenta dolce" (zoete polenta) is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse Apennijnen. …  Lees verder »

Polenta wordt ook wel vermengd met andere meelsoorten. De meest voorkomende vormen zijn mengsels van mameel en kastanjemeel, en mameel met kikkererwtenmeel (farina di ceci). Er is een polentavorm die geheel uit kastanjemeel bestaat. Deze "polenta dolce" (zoete polenta) is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse Apennijnen. …  Lees verder »

Hoezo, de Italiaanse keuken is zo lekker simpel? Soms gaan ook zij aardig tekeer in de keuken. Dit is een prachtig recept voor een klein voorgerechtje. De smaken zijn enorm subtiel. Veel kun je er niet van op, dat is ook niet de bedoeling. Maar de harmonie van de smaakbeleving is iets om nooit meer te vergeten... …  Lees verder »

Bakbloedworst combineert erg goed met puree en met zoet. Een gepofte gebakken appel, aardappelpuree, puree van winterpeen, pastinaak, truffe de chine, zoete aardappel - allemaal bijgerechten die prima passen bij dit overheerlijke gerecht. Laat uw fantasie de vrije loop, doe wat verschillende purees in een spuitzak en maak opvallende, kleurrijke creaties! Hier een voorbeeld: …  Lees verder »

Kalfsschenkel wordt in Nederland steeds populairder. De Nederlandse keuken kent van oudsher de runderschenkel als grondstof voor bouillon en soepvlees. Op een enkele uitzondering na is men kalfsschenkel eigenlijk pas gaan eten toen de culinaire grenzen zich richting Italië hadden geopend. Ossobuco, oftewel "bot met een gat erin", wordt in Italië veel gegeten, vooral in restaurants. Thuis maakt men het minder vaak klaar. Er zijn verschillende varianten van. De "ossobuco alla Milanese" is waarschijnlijk toch wel het bekendste recept, met "gremolata", zonder tomaat, en geserveerd met risotto allo zafferano. Het Romeinse recept mag er echter ook zeker zijn: …  Lees verder »

Bechamelsaus is een basissaus uit de Franse en Italiaanse keuken. De eerste bechamelsaus werd gemaakt door kalfsvlees en kruiden langzaam in melk te smoren, waarbij extra room werd toegevoegd. De eerste vermelding onder deze naam verscheen in Le Cuisinier François, (gepubliceerd in 1651) door de kok van Lodewijk XIV, François Pierre (de) La Varenne (1615 - 1678). De saus kreeg zijn naam om een hoveling en financier te vleien, Louis de Béchamel, markies van Nointel (1630 - 1703). De saus is een standaardingrediënt van lasagne en wordt in Nederland en België ook veel gebruikt om groenten zoals bloemkool, broccoli of andijvie te binden, hoewel in veel huishoudens daarvoor ook wel een eenvoudiger te bereiden saus op basis van maïzena wordt gebruikt. Fijnproevers zullen over het algemeen de saus op basis van bloem verkiezen. Door harde kaas en een eidooier aan de saus toe te voegen ontstaat de eveneens beroemde Mornay-saus. …  Lees verder »

Een beetje keuken kan niet zonder: visfumet. Ook wel visfond. Het is de basis voor bijna alle vissauzen. U kunt deze krachtige visbouillon in porties invriezen en per keer dat u wat nodig heeft ontdooien. Hier het originele recept van Auguste Escoffier. (*) …  Lees verder »

Een eenvoudig recept uit de fusionkeuken. Denk eens "out of the box" en combineer! …  Lees verder »

Ouderwetse boerenkool met worst met een moderne look en een schuim van uitgebakken spek. …  Lees verder »

Artisjokken worden in Midden- en Zuid-Italië veel gegeten, vooral in de koudere maanden (november-april). Ze zijn een zeer welkom bestanddeel in de traditionele Joodse keuken van Rome. In het oude centrum van de stad kan men nog tavernen vinden waar de "Carciofo alla Giudia" wordt geserveerd. Een tafel bespreken is wel aan te raden: deze pittoreske restaurants in het stadsdeel dat nog steeds "Il ghetto" wordt genoemd zijn doorgaans zeer klein en razend populair. …  Lees verder »

Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, vele varianten. Ieder familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Somigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild. …  Lees verder »

Top