1. Home
  2. plarts68
  3. Recepten van plarts68
Recepten van plarts68

Taartbeslag: 335 gr. zonnebloemolie 4 eieren 400 gr. suiker (of 200 gr. tagatesse) 250 gr. (tarwe-)bloem 0,5 eetlepel kaneelpoeder 1 zakje bakpoeder 1 zakje vanillesuiker 1 theelepel zout 150 gr geraspte wortel 150 gr. gehakte walnoten (optioneel) Cream Cheese topping: 180 gr. zachte roomboter 225 gr. poedersuiker (of 110 gr. tagatesse) 180 gr. roomkaas (Mon Chou) 3 druppels vanille-extract …  Lees verder »

1 groene Spaanse peper, 1 stengel citroengras (sereh), 3 djeroek-poeroetblaadjes, 200 gram kipfilet, 200 gram oesterzwammen, 1 eetlepel, olie, 2 eetlepels fijngesnipperde gemberwortel, 4 deciliter kokosmelk, 1 kippenbouillontablet, 2 eetlepels vissaus (nampla), 1 theelepel sambal oelek, 3 eetelepels gesnipperde koriander. …  Lees verder »

Heerlijk pittig visgerecht, te combineren met rijst, naanbrood en evt. een frisse komkommersalade. …  Lees verder »

Spekkoek is een Indische lekkernij. Deze cake met gekleurde laagjes is ontstaan ten tijde van de koloniale periode in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is de spekkoek met de Indische Nederlanders mee naar Nederland gekomen. Bij feestelijke gelegenheden waar de familie bijeen komt, mag spekkoek dan ook zeker niet ontbreken! De naam spekkoek is een beetje misleidend. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er geen spek aan te pas. Het is echter wel naar het vleessoort vernoemd; vanwege de laagjes lijkt het een beetje op doorregen spek . In Indonesië heet het `spekkuk` of `kue lapis`, wat letterlijk cake in laagjes betekent. Spekkoek wordt gemaakt van twee kleuren deeg die om en om in flinterdunne laagjes worden aangebracht. De originele spekkoek is lichtgeel en bruin gekleurd. Ook komt in sommige versies de kleur groen voor, afkomstig van de bladeren van de tropische plant `pandan` die als smaakmaker wordt gebruikt. Aangezien Indonesiërs van zoet houden, worden vaak vruchten of cacao aan de spekkoek toegevoegd. De traditie van de spekkoek houdt de herinneringen aan het oude Nederlands-Indië levend. De vraag is echter wel of de jongere generaties van Indische afkomst nog fanatieke spekkoekbakkers onder zich heeft. Niet iedereen heeft tegenwoordig nog tijd en zin om uren in de keuken te staan. De bereiding vergt namelijk veel geduld, omdat elk laagje één voor één wordt afgebakken in de grill of oven. Voor de luie lekkerbek is er een makkelijkere optie; spekkoek is verkrijgbaar bij de Indische toko. …  Lees verder »

Top