1. Home
  2. haaibaai
  3. Recepten van haaibaai
Recepten van haaibaai

De lippen worden niet gegeten, rest van de koppen wel.Fat-back & Molasses: A collection of favourite old recipes from Newfoundland & Labrador, 1974 …  Lees verder »

Vissers vinden het aanstellerij om de graat te verwijderen. In de kabeljauwkop zitten natuurlijk ook de kabeljauwtong en -wangen. Soms worden ook de luchtzakjes, ook wel 'blazen' genoemd, met het gezouten varkensvlees meegebakken en aan de vispot toegevoegd.Vittles for the Captain: Cape Cod Sea-Food Recipes, Provincetown 1941 …  Lees verder »

Lekkere ovenschotel, die met een frisse salade of verse groente erbij een complete maaltijd vormt. In het recept worden drie soorten vis gebruikt, je kunt dat uiteraard naar eigen inzicht wijzigen. …  Lees verder »

Het visgehakt wordt au bain marie in de oven gegaard. …  Lees verder »

Zij mag uiteraard niet ontbreken op deze pagina. …  Lees verder »

Proost! …  Lees verder »

Dit heet een voorgerecht te zijn, maar het spreekt mij meer aan bij de lunch, vandaar mijn keuze voor de categorie lunch/brunchgerecht. Lekker makkelijk: toast, appel, haring en wat saus erover. …  Lees verder »

Indien je denkt dat een schipbreuk onvermijdelijk wordt (soms is dat voorspelbaar of de breuk heeft al plaatsgevonden maar er is nog wat tijd om te redderen), dan is een laatste stevige maaltijd met een behoorlijke portie bonen sterk aan te raden. Grote kans dat de stoelgang zich dan nog voor een poos kan manifesteren. Als het vuur niet meer aan kan is deze koude maaltijd een oplossing. …  Lees verder »

Sommige mensen zijn erg zuinig en/of erg verstandig in het verzinnen van besparingen op de reguliere uitgaven. Deze mensen zijn zo verstandig dat ze beseffen dat de mensheid een stuk dommer zal moeten worden, wil zij als soort overleven. Klinkt paradoxaal, maar iedereen die eens afstandelijk de race van ons streven naar steeds knapper, sneller, handiger en lekkerder beziet, krijgt het werkelijk benauwd. Terug naar 'af' dus. Hier een uitermate gezond, kinderlijk eenvoudig en kinderlijk goedkoop recept. …  Lees verder »

Een natte brul was op koopvaardijschepen een schreeuw om hulp. Deze natte brul is afkomstig uit het uit het voodoogebied (Haiti en de bayous van New Orleans). Volgens het voodoogeloof van de zwarten is een zombie een tot leven gewekte dode slaaf: half mens, half geest. Precies zo is een zombiedrank: een skelet van rum, vlees(sap) van tropische vruchten en een bruinzwarte huid van de melasse. De natte brul is een slordige drank, daarom geen keurig afgemeten hoeveelheden, maar 'vingers', aannemend dat een ieder begrijpt wat daarmee bedoeld wordt.De drank snel opdrinken, even wachten en dan weet je waar de naam vandaan komt. …  Lees verder »

Ergens tussen de Malediven en Ceylon, eind 19e eeuw, is dit recept ontstaan. Er komt geen haai aan te pas, maar gewoon kabeljauw of een andere niet-vette vis. Kerrie was naast smaakversteviger ook bedoeld om het voedsel te kunnen bewaren, ten slotte is het dermate sterk dat een bederfsmaak ermee gemaskeerd kan worden. Opletten is dan geboden. Vanwege de combinatie van kruidenpoeders is de kerrie vrij heet; verminder eventueel het aantal chili's. …  Lees verder »

Stel dat je een van je kornuiten moet opeten en er staat je een laaiend vuur ter beschikking, dan kunnen behalve de vleespartijen ook de ingewanden tot spijs dienen. Daar maken we worst van, zoals we met dieren doen. In geval van acute honger eet je de worst meteen na bereiding op, maar normaliter hangen ze een dag of drie, vier te drogen. En vlak voor consumptie (bij boerenkool, hutspot e.d.) wordt de leverworst rondom in reuzel gebakken. …  Lees verder »

Als men, zoals die walvisvaarders op het droge, verstoken was van uitgebreid kookgerei, en vogels ving, gooide men die met veer en al, klein en groot, in een grote pan en kookte ze voor. Dat kon ongelooflijk stinken, maar het vel kon er dan zo afgehaald worden. Wist men een eendvogel neer te leggen dan was men zogezegd spekkoper. Hier een ouderwets eenvoudige, om niet te zeggen: armoedige, bereiding van een eend. …  Lees verder »

Een eeuwenoud zeemansrecept. De overlevering zegt (grote kans dat het waar is) dat deze geurige soep aan mensen die aan het onderlijf gewond of verwond waren ter keuring werd opgediend. Was nu het aroma van de uien door de wond(en) heen waarneembaar, dan wist men dat verdere verzorging van deze persoon geen zin meer had. Voor een goed oordeel mag er geen brood of anderszins bij geserveerd worden. …  Lees verder »

Top