Bron: Hans Belterman
Met de 'apple crumble' terug bij de Romeinen
Het vermoeden bestaat dat de Britten het maken van het kruimeldeeg van de Romeinen leerden. Van Apicius is bekend dat hij en zijn gasten bijzonder gesteld waren op gestoofde vruchten die bedekt waren met flinke laag zoet kruimelgebak.
De Engelsen hebben, zo wordt verondersteld, nu bijna tweeduizend jaar geleden, van de Romeinen geleerd om van meel, boter en honing een zoet kruimeldeeg te maken.
Dat de Romeinen de kunst verstonden om verschillende deegsoorten te maken was al lang bekend. Apicius liet het ons in zijn boeken weten. Zelf was de steenrijke Romein verzot op een gerecht dat bestond uit gestoofde vijgen en een 'deksel' van kruimelgebak. …
Lees verder »
-
Bewaard
11
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Bron: Hans Belterman. Het idee voor de kaastaart komt uit Frankrijk (Normandie). Franse kolonisten namen het recept mee naar Canada waar zij zich enkele eeuwen geleden dichtbij de grens met de Verenigde Staten hebben gevestigd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat vrij kort daarna de taart in de VS werd nagemaakt. Van de Amerikanen komt het idee om er een deeg van broodkruim en gesmolten boter voor te gebruiken. …
Lees verder »
-
Bewaard
3
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Kersttaart.6-8 personen …
Lees verder »
-
Bewaard
1
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
8 blaadjes witte gelatine
300 g aardbeien
boter of margarine
350 g boerencake
3-4 el aardbeienlikeur
2 dl slagroom
suiker
2 citroenen
500 g volle kwark …
Lees verder »
-
Bewaard
7
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Life and cooking recept …
Lees verder »
-
Bewaard
25
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
1
+
Reageer
-
Waardering0van5
2 theelepels kaneel
50g lichtbruine basterdsuiker
1 pak wit broodmix (500g, Koopmans)
3 dl melk
25g boter boter voor invetten
2 zakjes amandelen (a 45g, Baukje)
6 eetlepels 4-vruchtenjam (pot a 450g, Super)
2 eetlepels (kaneel)likeur (slijter)
1 ei
extra nodig: savarinvorm …
Lees verder »
-
Bewaard
1
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
250 g pure chocolade
125 g roomboter
3 eieren
150 g bruine basterdsuiker
100 g bloem
1 tl bakpoeder
1 handsinaasappel
11/2 dl marmelade
…
Lees verder »
-
Bewaard
2
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Recept van Super de Boer …
Lees verder »
-
Bewaard
3
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Voor het deeg:
100 g bloem
20 g amandelpoeder
75 g boter
1 el fijne tafelsuiker
1 tl geraspte citroenschil
1 eierdooier
1 snufje zout
Voor de garnering:
500 g vruchtvlees van een pompoen naar keuze
80 g acaciahoning
2 eieren
3 tl gemalen
Specerijen:
kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember
1 el bruine rum
1 el arrowroot
2 el amandelpoeder
Voor de taartvorm:
1 klontje boter
…
Lees verder »
-
Bewaard
6
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
2
+
Reageer
-
Waardering0van5
1/2 kop ongezouten boter op kamertemperatuur
1/2 kop kristalsuiker
1 1/2 kop witte bloem
1 groot ei
1 theelepel vanille extract
1 1/2 theelepel bakpoeder
…
Lees verder »
-
Bewaard
4
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
100 gram pure chocolade
plm. 100 gram boter
2 eieren (groot)
1 kop suiker
1 theelepel vanille-extract
1/2 kopje bloem
1/4 theelepel zout
1/2 kopje gehakte noten (walnoten zijn de traditie)
VOOR DE EERSTE GLAZUURLAAG:
1 1/2 kop suiker
1/3 kopje boter
1/2 kopje koksroom
1 theelepel vanille-extract
VOOR DE TWEEDE GLAZUURLAAG:
150 gram pure chocolade …
Lees verder »
-
Bewaard
1
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
1 1/4 kopje bloem
8 After Eights
1/2 theel. bakpoeder
2 theel. vanille extract
1/2 theel. zout
3 eieren (groot)
1 kopje suiker;
1 kopje gehakte noten (voorkeur pecan)
1/2 kopje boter
1 reep pure chocolade (plm. 75 gram)
3 eetlepels water
papieren bakvormpjes (bijvoorbeeld van Baukje)
(evt.) enkele eetlepels Amaretto …
Lees verder »
-
Bewaard
2
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Buffetgerecht voor 10 personen …
Lees verder »
-
Bewaard
4
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
300 gr eendenborst
100 gr eendenlever
150 gr aardappelen
20 gr boter
2 sjalotjes, fijngehakt
1 1/2 eetlepel cognac
zout, peper
300 gr bladerdeeg (6-7 plakjes), diepvries
1 eidooier, losgeklopt
1 1/2 dl slagroom
2 eetlepels fijngehakte kervel …
Lees verder »
-
Bewaard
1
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Buffetgerecht voor 4 personen …
Lees verder »
-
Bewaard
6
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Hartige buffetcake voor kerst …
Lees verder »
-
Bewaard
8
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Hartige kersttaart …
Lees verder »
-
Bewaard
2
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
400 gr bloem
1 zakje 1 theelepel bakpoeder
1 ei
200 gr magere kwark
6 eetlepels melk
? 3 eetlepels zonnebloemolie
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
en verder:
1 dl rum
100 gr rozijnen
100 gr boter, gesmolten
100 gr suiker
1-2 eetlepels gemalen kaneel
100 gr gemengde ongezouten noten, gehakt
75 gr gedroogde abrikozen, fijngesneden
2 dl melk …
Lees verder »
-
Bewaard
1
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
Kerstrecept …
Lees verder »
-
Bewaard
0
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5
175 gr kaneelkoekjes (Kanelly's)
75 gr boter
650 gr magere kwark
150 gr suiker
5 eieren 2 eidooiers
mespunt zout
2 zakjes vanillesuiker
75 gr bloem
1/2 liter slagroom
1 eetlepel gemalen kaneel
100 gr witte marsepein
garneer-zilverpilletjes …
Lees verder »
-
Bewaard
12
+
-
Bewaar
Bewaar
niet
-
Reacties
0
+
Reageer
-
Waardering0van5