Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. gezonddooreten
  3. Recepten van gezonddooreten
Recepten van gezonddooreten

Frittata, een gemakkelijk ei-gerecht waar je eigenlijk van alles en nog wat in kunt verwerken, kijk gewoon wat je nog in je koelkast hebt liggen. Denk aan spinazie, asperge, broccoli. Deze versie is gebaseerd op de bekende salade caprese met tomaat, mozzarella en basilicum. Ik had helaas geen mozzarella meer liggen, maar met een jonge geitenkaas gaat het ook prima.    …  Lees verder »

De rechterfoto is een amuse van restaurant Het Koetshuis in Bennekom en links een foto met min of meer dezelfde smaken, maar dan als avondmaaltijd. De amuse is een panna cotta van gebakken bloemkool, crème van gepekelde dadels, broccoli, gezouten citroen en biltong. En ik ontdekte ook nog cashewnoten in dit prachtige schilderijtje. Een ienie mienie gerechtje, maar met heel veel smaken. Dit soort kunstwerkjes zijn natuurlijk moeilijk na te maken, maar ik vind het wel een uitdaging om de smaak te benaderen. Allereerst thuis maar eens opgezocht wat biltong is. Dat is gedroogd vlees, wordt vooral in Zuid Afrika gegeten. Is hier niet gemakkelijk te krijgen, dus als alternatief dacht ik aan struisvogelbiefstuk, maar helaas werd dat niet meer verkocht bij de ALDI. Dan maar heel iets anders, een biologisch speklapje.   Panna cotta van bloemkool klinkt mij ook iets te ingewikkeld in de oren, maar een zalfje van bloemkool maken, moet niet al te moeilijk zijn. Dan nog wat dadels er doorheen, broccoli erbij, wat gehakte cashewnoten eroverheen en voila, klaar is Kees. Om er een volwaardige maaltijd van te maken heb ik er ook nog wat zoete aardappel bij gedaan. Al met al niet te moeilijk en zeker niet te duur. Ik kon het niet laten om toch even een serveerring te gebruiken, zodat ik een torentje kon maken. Niet zo mooi als bij Het Koetshuis, maar qua smaken komt het best in de buurt. …  Lees verder »

Omdat ik mij heb voorgenomen zo min mogelijk koolhydraten te eten, dit keer frietjes van courgette in plaats van aardappel. Gemakkelijk te maken, kindvriendelijk en koolhydraat-arm.  …  Lees verder »

Wij hadden vroeger thuis zo'n tosti-ijzer, echt van ijzer in de vorm van een boterham. Die zette je dan op het vuur, af en toe draaien en dan kreeg je de heerlijkste tosti's. Natuurlijk de ham/kaas tosti's, maar mijn vader maakte ook wel eens tosti's met dunne plakjes appel, kaneel en suiker. Dan rook het hele huis naar appeltaart en die tosti's smaakten eigenlijk ook naar een taartje. Heerlijk. Ik wilde een nieuwe matze bedenken en moest plotseling aan die appeltosti denken. Waarom zou dat niet op een matze kunnen? Dus vandaag de proef op de som genomen. Sweet memories!! De geur, de smaak, het is gewoon een taartje! Maar wel een gezond taartje, want dat dunne laagje roomboter, de halve Braeburn appel, het beetje honing en kaneel, daar is niks mis mee. Wat een geweldige manier om verantwoord te snoepen! Heerlijk als tussendoortje bij de thee. Ik heb een grote matze gemaakt, maar zo'n kleintje is eigenlijk veel handiger in dit geval, dan heb je echt een soort taartje. Wel direct in de oven doen en opeten, want die dunne plakjes appel worden anders snel bruin.    In een kleine matze zitten 23 kcal, geen vet, 4,9 gr koolhydraten, geen suiker en nauwelijks zout. Doe daar de roomboter, appel, honing en kaneel bij en je zit aan ca 100 kcal. Dat maakt het echt een perfect tussendoortje.   …  Lees verder »

Met enige regelmaat gaan mijn man en ik een paar dagen naar de Elzas en de Champagne. Het is een prachtige omgeving met mooie wijngaarden en je kunt er heerlijke wijnen proeven. Ook eten we altijd een keer flammkuchen of tarte flambee zoals het in de Franse regio genoemd wordt. Het is eigenlijk een soort witte pizza, traditioneel bestaand uit crème fraîche, ui en spek. Maar net als met de pizza zijn daar inmiddels behoorlijk wat varianten op verzonnen, de laatste keer dat we in de Elzas waren heeft Wilfried er een gegeten met wijngaardslakken. Deze matze variant blijft redelijk dicht bij het origineel, crème fraîche, ui, blauwe kaas (Danish Blue) en wat Parma ham. En omdat de matze weinig koolhydraten bevat, is het stukken beter voor de slanke lijn! …  Lees verder »

Salad in a jar. Veel mensen vinden het maar een raar gedoe, maar geloof me als je eenmaal doorhebt wat de mogelijkheden zijn, dan ben je om. Van tevoren te maken, gemakkelijk tot 4 dagen in de koelkast te bewaren (echt de ingrediënten blijven knapperig en vers) en dus altijd een gezonde lunch voor het grijpen als je het nodig hebt (werk, school).  …  Lees verder »

Ik word steeds enthousiaster over de salad in a jar! Hoe vaak heb je wel niet dat je graag gezond en lekker wilt eten, maar dat dat lastig is, omdat je op je werk zit, of op school of het gewoon zo druk hebt dat je geen tijd hebt om even iets lekkers klaar te maken. Deze salades maak je gewoon wanneer je daar tijd voor hebt, zet het in de koelkast en haalt het te voorschijn op het moment dat het jou uitkomt. Je kunt de salade makkelijk 4 dagen in de koelkast bewaren. …  Lees verder »

Een klassieker, heerlijk voor de lunch, maar met wat krieltjes erbij ook perfect als avondmaaltijd. …  Lees verder »

Caesar Salad, een klassieker, vernoemd naar een Amerikaanse kok van Italiaanse afkomst, Caesar Cardini (dus niet Julius Caesar). De salade wordt vooral in de VS veel gegeten. Deze versie is met een zelfgemaakte mayonaise, even werk maar wel zo lekker. Je kunt daar wel mee smokkelen, als je geen zin hebt om je eigen mayonaise te maken, maar het is de moeite waard om te proberen, geen potje evenaart een zelfgemaakte mayonaise. En schrik niet van het ingrediënt ansjovis, het geeft een onmisbaar smaakaccent, maar is niet overheersend. Croutons zijn zo gemaakt in de pan, maar je kunt natuurlijk ook croutons uit een zakje erop doen, maar ook hier geldt, zelfgemaakt is wel veel lekkerder. Maar dat is aan jou.  …  Lees verder »

Een heerlijke frisse salade met bietjes, appel, geitenkaas en walnoten een prachtige smaakcombinatie. Je hebt deze salade binnen 10 minuten op tafel staan, het kan echt niet gemakkelijker. En dan is het ook nog eens een plaatje om te zien, ook niet onbelangrijk! …  Lees verder »

Vaak kijk ik gewoon even in de koelkast wat er nog ligt en meestal is daar dan wel iets lekkers van te brouwen. Deze keer was het uitgangspunt de bleekselderij. Er lagen nog witte druifjes en sla, walnoten en een appeltje heb ik altijd wel in huis. Genoeg om een lekkere salade van te maken. Beetje googelen op internet en tadaa, een lekkere waldorfsalade van Jamie Oliver gevonden dat prima als uitgangspunt kan gelden. Zijn versie is zonder de kip, maar ik heb er nog een gebakken kippendijtje bij gedaan. Het is eigenlijk een doodsimpele salade, die met een kwartierje op tafel staat, maar de smaakcombinatie is perfect. …  Lees verder »

Een heerlijke zomerse salade van zachte geitenkaas met crunchy pistachenootjes, romige avocado, mango en lekker veel citrusfruit. Verrukkelijk voor een zomerse lunch. …  Lees verder »

Ik eet bijna elke dag tussen de middag een salade. Saai? In tegendeel! Nu heb ik een paar favoriete ingrediënten, zoals bijvoorbeeld mango en avocado. Die combineren prachtig, vooral met bijvoorbeeld gebakken kip erbij.  Deze vegetarische Thaise salade is perfect voor de lunch. Door er noedels en/of kip aan toe te voegen is het een volwaardige avondmaaltijd. De grote truc zit hem in de geweldige dressing, lekker pittig en romig.  …  Lees verder »

Dit is de specialiteit van manlief Wilfried en het smaakt geen 2 keer hetzelfde, want Wilfried varieert nog wel eens met de ingrediënten. Een pepertje meer of minder, wel of niet een scheutje soja of sherry en wat er aan groente in de wok gaat, hangt voornamelijk af van wat we nog in de koelkast hebben liggen. Maar het is altijd lekker en deze keer wel erg goed gelukt, dus ik zal proberen zo goed mogelijk te beschrijven hoe je dit maakt. Maar varieer gerust, maak het lekker pittig als je daar van houdt of houd de smaak wat zachter. …  Lees verder »

Gezonde muffins, helemaal paleo proof, dus je hoeft je niet al te schuldig te voelen. Makkelijker dan dit kan haast niet, het kost meer tijd om de muffins af te laten koelen zodat je ze kunt eten, dan het duurt om ze te maken. …  Lees verder »

Voor mijn facebookpagina en website Gezonddooreten probeer ik allerlei trends uit. Zo ook de wrap van (Romaine) sla. Ik vond het lastig om daar een goede wrap van te maken. Winkelend bij de AH zal ik een coolwrap liggen, een grote platte witte kool met mooie grote bladeren. Daar heb ik 3 wraps van gemaakt, 1 met kipfilet, 1 met geitenkaas en 1 met gerookte zalm. Zeer geslaagd, niet moeilijk te maken, gezond en lekker. En natuurlijk koolhydraat-arm en glutenvrij. Vind je mijn recepten leuk, volg mij dan op Facebook "gezonddooreten", daar post ik 3 keer per week een leuk gezond recept. …  Lees verder »

Afgekeken van een restaurant in Sevilla,maar er inmiddels helemaal m'n eigen draai aan gegeven. Dit is een van mijn favoriete recepten! Te combineren met krieltjes en kabeljauw, zoals hier op de foto, maar ook een prima combinatie met vlees, of helemaal vegetarisch houden met spaghetti of courgetti. Kijk voor de stap voor stapfoto's op mijn site: http://www.gezonddooreten.nl/2016/08/27/knapperige-groente-in-blauwe-kaassaus/ …  Lees verder »

Lasagne, maar dan koolhydraat-arm. Kan zowel met gehakt als vegetarisch klaargemaakt worden. Kijk voor de stap-voor stap foto's op mijn blog: http://www.gezonddooreten.nl/2016/08/23/lasagne-zonder-koolhydraten-kan-dat/ …  Lees verder »

Da Roberto, een beroemd Italiaans restaurant aan het Noordeinde in Den Haag. Het bestaat niet meer, maar wereldberoemd in Den Haag en omstreken. Dit recept is van Roberto, een speciaal ingredient, dat dit recept helemaal perfect maakt.http://www.gezonddooreten.nl/2016/08/21/oh-sweet-memories/ …  Lees verder »

Top