1. Home
  2. europa-recepten
  3. Recepten van europa-recepten
Recepten van europa-recepten

De Franse tegenhanger van onze erwtensoep is de potage St. Germain die in Frankrijk bij voorkeur op zondag, wanneer de gehele familie verenigd is, als een voorafje wordt opgediend. Op de vraag of er nu wel fijngesneden prei en eveneens fijngesneden kropsla in de soep thuishoort zijn de meningen verdeeld. De fameuze meesterkok Escoffier spreekt zich er in 'Le guide Culinaire' niet over uit. Hij volstaat ermee beide mogelijkheden aan te geven. Persoonlijk kies ik voor de potage zonder prei en kropsla. Maar ik voeg er wel ragfijn gesneden julienne van gekookte ham aan toe en laat ook graag een wolkje van net niet helemaal stijf geslagen slagroom op de soep drijven. …  Lees verder »

Het gebak van bladerdeeg met rauwe ham, spinazie en Roquefort is een oorspronkelijk gerecht van Pere Bise uit Talloires (Savoie) aan het meer van Annecy. Vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog gold Pere Bise als een van de grootste koks van Frankrijk. Zijn restaurant werd dan ook door alle 'groten' van de aarde bezocht. In de jaren '50 kwam de klad er in omdat, zo vertelde mij een Amerikaanse collega die in Frankrijk woont en Bise goed kende, Pere Bise er zo langzamerhand genoeg van had. Hij dronk graag een glas met de gasten mee en dat waren er in de loop van de jaren teveel geworden. Zijn dochter en zijn kleinkinderen namen de exploitatie van zijn restaurant 'Auberge du Pere Bise' van hem over. De terugkeer van het succes, waarop zij aanvankelijk hoopten, bleef uit en tegenwoordig is de auberge vaker gesloten dan geopend, aldus Hans Belterman in het Noordhollands Dagblad. …  Lees verder »

Pasta of macaroni van Sicilie. Dit mooie eiland is door de centrale ligging in de Middellandse Xee door de eeuwen heen door zeer veel vreemde volkeren bezet geweest en elke overheersing heeft invloed gehad op de levenswijze en eetgewoonten van de Sicilianen. Zoals het Arabische gebruik van noten en gedroogd fruit in hartige gerechten. Sicilie kent vele simpele en vooral goedkope gerechten, want het merendeel van de bevolking is arm. Van eenvoudige dingen weten ze iets heel lekkers te maken. …  Lees verder »

Vertaald: witte bonen met tonijn. De streek rond Florence, waar witte bonen en Chianti het lekkerst smaken. …  Lees verder »

Gegeten aan de Waddenzee. Ke kunt hiervoor verschillende vissoorten nemen en de garnalen horen erbij. …  Lees verder »

Voor dit recept gebruik je forel- of zalmforelfilets. …  Lees verder »

1 kg schoongemaakte paling 2 el fijngehakte peterselie 1 citroen 1 ui 3 dl droge witte wijn 50 gr paneermeel …  Lees verder »

Peter Knaff, de (Duitse!) chef-kok van de Britse ambassade verzorgt dagelijks lunch en diner voor de ambassadeur en zijn gasten. Hij probeert zoveel mogelijk met Britse ingredienten te werken. Zijn trifle is klassiek Engels met zelfgemaakte custard, zelfs het biscuitdeeg is homemade. Het snufje kardemon en de sinaasappellikeur geven een exotisch accent. Bron: Elle Eten nr. 6 2002. …  Lees verder »

Schrijf het woord 'saupiquet' beslist niet met een hoofdletter want het gerecht heeft niets te maken mer de Franse meesterkok Saupiquet die in de 17e eeuw, in dienst van Baron de la Vieuville, genoemd wordt als een van de 'uitvinders' van het Franse bladerdeeg (van een uitvinding is geen sprake, wel van een herontdekking. Vergelijkbaar deeg (filo) was al bij de Arabieren, Grieken en Romeinen bekend). De saupiquet was oorspronkelijk in de Middeleeuwen een gerecht waarvan de vrij opvallend gekruide saus vlak voor het opdienen met room en broodkruim werd gebonden. Wereldberoemd zijn de saupiquets met ham, zoals die nog altijd in Frankrijk, met name in Nivernais en Morvan, op de kaarten van veel restaurants voorkomen. Broodkruim komt er niet meer aan te pas. De nog altijd opvallend fijn gekruide saus wordt tegenwoordig gebonden met uitsluitend room. …  Lees verder »

Geef deze tapenade, waar veel olijven in zitten, bij dun gesneden, geroosterde sneetjes stokbrood. …  Lees verder »

Gedroogde abrikozen en gekonfijte sinaasappelschilletjes zijn o.a. de ingredienten van de bonbons. …  Lees verder »

Zalig soepje! …  Lees verder »

Van alle klassieke recepten voor de bereiding van tamme en wilde konijnen zijn die uit Normandie het meest authentiek. Veel van dergelijke streekrecepten werden in de 18e eeuw in de buurt van Falaise door een chatelaine van boerenafkomst opgetekend en zijn sindsdien niet of nauwelijks gewijzigd. Normandie is een van de weinige gebieden in Frankrijk waar de wijnstok niet wil gedijen. Het is het land van de boomgaarden met vooral veel appels. Die vruchten komen dan ook in veel oorspronkelijke recepten uit dit gebied voor. De wijn maakt er plaats voor appelcider dat je eventueel kunt vervangen door ongezoet appelsap. …  Lees verder »

Een bijzonder lekker voorgerecht, dat je in een mum van tijd op tafel tovert. …  Lees verder »

Zoals het in dit recept staat beschreven, kun je deze lekkernij als tussendoortje of als nagerecht geven. Een frituurpan komt er aan te pas. …  Lees verder »

Top