1. Home
  2. alidada
  3. Recepten van alidada
Recepten van alidada

Ik schrijf Louises Test keuken omdat het een combinatie is van recepten die ik gezien/gelezen heb  heb en de rest is zelfbedacht. Niet helemaal zelf bedacht dus vandaar de  naam Louises Test keuken.  …  Lees verder »

Ik maak ze niet veel maar als dochter van een banketbakker moet het toch eens meer doen want ze waren heerlijk. Gewapend met een oud recept van mijn vader ging ik aan de slag.   Ik heb ze wat groter  gemaakt en recept iets aangepast mede door er vanille extract aan toe te voegen. Ik had al een heel tijdje eiwitten in de vriezer en het werd tijd dat ik ze ging gebruiken (blijven maanden lang goed trouwens) Helaas was de sticker met hoeveel eiwitten erin zaten verloren gegaan en blokjes zaten aan elkaar vast. Dus de bevroren eiwitten gewogen, bij elkaar 107 gram. Ik ga voor dit recept dus voor het gemak maar uit van 105 g eiwit wat ongeveer gelijk staat aan het wit van 3 middelgrote eieren. Omdat het eiwit van een gemiddeld ei, wat ik meestal gebruik, ongeveer 35 g weegt. Dus pure gok met de ingredienten maar het is gelukt.  …  Lees verder »

Onze kleinzoon werd  18 jaar en hij vindt Cheesecake EN Oreo cookies heel lekker.  Ik vond een recept  maar  terwijl ik bezig was heb ik het toch naar eigen inzicht  veranderd,  qua  inhoud enz. dat is uitstekend gelukt. De witte spikkels in de cake (zie fotos) zijn van de roomkaas die dus nog te koud was. Dus volgende keer laat ik de roomkaas eerst  zacht worden.  Het maakte niets uit voor de smaak want toen  de familieleden de eerste hap namen  hoorde ik alleen maar  ohhh  ahhhh en mmmm... wat lekker!   Inderdaad hij  smaakte verrukkelijk. Ik heb niet de bitterste chocola gebruikt want  niet alle kleinkinderen/kinderen houden  van hele bittere chocola dus ik heb een  beetje de middenweg gekozen.       …  Lees verder »

  Een hele tijd geleden zag ik Donna Hay op de tv, ze maakte dit recept klaar (ik heb het wat aangepast). Het is supersimpel en zo snel om klaar te maken! Ik maak dit als ik niet veel tijd heb maar toch   lekker wilt eten en de combinatie  pasta, garnalen en knoflook  vinden wij beiden heerlijk. Alles bij elkaar duurt het hooguit 15-20 minuten voordat  het op de tafel staat.  …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en aangezien ze dol is op mijn Apple crumble vindt ze de smaak van Appel en Kaneel heerlijk. Vorige week zag ik op tv Mary Berry die 2 cakejes maakte en ik heb ze toen nagemaakt. Het uiterlijk was goed maar aan de smaak kon nog wel wat gedaan worden, ik heb het recept toen naar eigen idee veranderd. Er werd Engelse suiker gebruikt (Light Muscovado) die in Nederland (bijna) niet te koop is dus ik heb ik de 2e keer goede rietsuiker gebruikt ging prima! Verder heb ik mijn eigen idee erin gestopt (iets meer kruiden) en natuurlijk heel veel liefde    Het zijn heerlijke cakejes geworden en mijn kleindochter was er heel blij mee.       …  Lees verder »

  Van mijn vriendin Jean uit Cornwall kreeg ik een receptenkaart toegestuurd met een recept van gevulde koeken. Op de receptenkaart stond een Engels merk Lemon curd en de koeken werden uiteraard gevuld met de lemon curd van dat merk. (hier niet verkrijgbaar) Ik had nog eigengemaakte lemon curd in de vriezer maar als je geen zin hebt om het zelf te maken het is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop. Maar de Engelse of mijn zelfgemaakte Curd vind ik toch het lekkerste. Je zou ze ook kunnen vullen met bvb een jam die je lekker vind. Ik heb het recept uiteraard vertaald en in het recept wordt Caster Sugar gebruikt en heel vaak wordt deze suiker vertaald (op tv en in boeken) als basterdsuiker maar dat is het dus niet! Castersugar is gewoon fijne kristalsuiker en (o.a.) ook te koop bij AH en de Lidl, deze suiker heeft een fijnere structuur en lost sneller op dan gewone kristalsuiker die een grovere korrel heeft. Heb je geen fijne suiker neem dan gewone en je kunt toch de koeken maken.    …  Lees verder »

Een tijd geleden won ik het  Keukendagboek van Nigel Slater bij smulweb.  Ik was er super blij mee want Nigel Slater is voor mij de meest relaxte kok die ik ooit heb zien koken. Het recept wat hier staat is uit dat keukendagboek en het is super lekker! Het  klinkt wat vreemd omdat Nigel er korsten van Parmezaanse kaas in gebruikt. Ik was heel nieuwsgierig naar de smaak en die was echt Super lekker.   De korst van Parmezaanse kaas is een natuurlijke korst, dus geen andere kaaskorst is geschikt om mee te koken! Boen de korst van de Parmezaanse kaas eerst goed af voordat je ze in de soep gebruikt. Als je ze niet gelijk gebruikt vries ze dan na het afboenen in dan zijn ze klaar voor gebruik. Van nu af aan gooi ik nooit meer de korsten van mijn Parmezaanse kaas weg.  ;) Gevonden op internet over koken met Parmezaanse korst. De smaak die je zo'n parmezaankorst aan een gerecht geeft noemt men ook wel Umami. De vijfde smaak. We kennen de smaken zout, zoet, zuur en bitter. De vijfde smaak die we kennen is Umami. Ik heb de ingrediënten iets aangepast, in het boek staat dat het voor 6 personen is, bij ons was deze hoeveelheid voldoende voor 4 personen en ik heb (zelfgetrokken) kippenbouillon gebruikt en het geschikt voor vegetariers als je groente of kruidenbouillon gebruikt.  …  Lees verder »

Mijn vriendin Jean uit Cornwall heeft mij jaren geleden eens een boekje cadeau gedaan 'Cornisch recipes' ik zag een 'Porter cake' staan. Jean bakte ook wel eens deze heerlijke cake voor ons Ik heb de Engelse maten omgezet naar Nederlandse en het recept iets aangepast. Porter cake is vernoemd naar een speciaal bier wat in de cake gaat. Ik kon het kopen bij een speciaal zaak. Ik heb de cake nu voor de 3e keer gemaakt. De eerste keer ging er iets heel erg mis, de cake moest ongeveer 2 uur in de oven en ik moest eventjes weg dus had voldoende tijd en bovendien manlief was thuis dus wat kon er gebeuren? Het liep anders want het licht sloeg uit een stroomstoring dus!!! De stroomstoring werd verholpen en de oven ging vrolijk verdere maar wel 20 graden TE HOOG en toen ik thuis kwam was het al te laat. De cake was lekker maar wat aan de droge kant. Dus om toch helemaal zeker te zijn van de baktijd en de consistentie van de cake heb ik de cake nogmaals gebakken, deze keer met Bicarbonaat (Bicarbonate of soda) omdat mijn vriendin dat in deze cake gebruikt. De cake was inderdaad heel lekker maar toen wilde ik bakpoeder gebruiken omdat iedereen dat wel in huis heeft en bovendien is Porter bier niet bij de supermarkt te koop dus bij de supermarkt een gewoon verkrijgbaar bier  gekocht  met de naam Grimbergen  abdijbier     Dus dat bier gebruikt bij de derde cake. De smaak was eigenlijk nog lekkerder dan met het (duurdere) Porterbier. Je zou ook eens gewoon donker bier of Guinness kunnen proberen. Al met al een super lekkere cake die minstens een week of twee goed blijft (omdat er zoveel fruit in zit). PS in een foto staat vermeld voeg kaneel toe. Daar moet Koek of speculaaskruiden staan (sorry) .   …  Lees verder »

Ik kreeg dit recept van onze vriend Ted uit Nottingham. De echte naam is eigenlijk Nottingham Gingerbread maar bij bread denken wij  gelijk aan brood en het is geen brood. De cake moet zacht en kleverig zijn en de structuur ligt een beetje tussen ontbijtkoek en cake. Na een paar dagen is hij inderdaad lekker kleverig  maar langer dan een paar dagen heeft deze cake het niet gered want toen was hij op! De 1e keer had ik (per vergissing)  in plaats van Bicarbonate of soda (Bicarbonaat)  gewoon bakpoeder gebruikt en hem wat te lang in de oven laten staan. De cake was laag en vast maar  lekker van smaak, hij leek wat op ontbijtkoek. De 2e keer heb ik de cake in een cakevorm gebakken en bicarbonaat gebruikt. De cake  smaakte super lekker en was al wat kleverig. Bij dit recept zal je dus fotos van twee verschillende cakes zien,  hetzelfde recept gebruikt  met het onbenullige verschil van bakpoeder en iets te lang in de oven en bicarbonaat en op tijd uit de oven.  Ik heb de Engelse maten omgezet vandaar dat de hoeveelheden een beetje vreemd overkomen maar ze kloppen precies.  …  Lees verder »

Deze cupcakes zijn de makkelijkste cupcakes ooit gemaakt! Mijn kleindochter vroeg of ik voor haar verjaardag cupcakes met chocola, nootjes en banaan wilde maken. Ineens schoot mij te binnen dat ik nog een bestaand recept van een rode wijncake had van AnnaC (vroeger smulweblid) had. Ik ben uitgegaan van dat cake recept en daarna heb ik het veranderd alleen het idee en de hoofd ingrediten zijn (in cupcakes porties) overgebleven. De rode wijn heb niet gebruikt in plaats daarvan heb ik druivensap genomen. Het is dus een eigen recept van chocolade cupcakes geworden met alles erin wat mijn kleindochter wilde. Ik had een vorm voor 12 cupcakes maar hield beslag over dus wat kleine siliconen vormpjes met de rest van het beslag gevuld. Ze waren verrukkelijk en vielen bij iedereen in de smaak! Je kunt natuurlijk ook de cupcakes iets voller vullen daarom heb ik voor 12 personen gezet. Of je kunt uiteraard nog een paar losse vormpjes/of kleine cupcake vorm nemen. …  Lees verder »

Vandaag heb ik weer eens een - MAAK JE KOELKAST LEEG - recept gemaakt en wij hebben gesmuld. Het is gemakkelijk en snel klaar. Ik heb het voor twee personen gemaakt maar de hoeveelheden kunnen uiteraard vermeerderd worden. Dit recept zal ik beslist meer gaan maken.Een simpele salade met een lekkere dressing erbij smaakt altijd lekker. …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en ze houdt van cake met citroen. Dus heb ik eens een ronde cake gemaakt met een vulling van mijn zelfgemaakte lemon curd. Onder het laagje Lemon curd heb ik dikke gesteriliseerde room (Kaymak) gesmeerd uit een blikje van Nestle. Ik had dat gekocht omdat mij verteld werd dat die room (uit het blikje dus) vergelijkbaar zou zijn met de Engelse Clotted cream en te koop was bij Turkse/Marokkaanse winkel. Helaas! De enige vergelijking met de Clotted cream was dat de Kaymak dik was, de smaak was niet slecht maar de volgende keer klop is zelf gewoon echte slagroom. Als je geen zelfgemaakte Lemon curd hebt of je hebt geen zin om het te maken dan is het te koop bij de supermarkt. (pot van Chivers bijv.) De gele kleur van de Lemon curd vind ik vrolijk en past bij Pasen dus met Pasen maak ik hem weer maar dan met echte room. …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en ze houdt van cake met citroen. Dus heb ik eens een ronde cake gemaakt met een vulling van mijn zelfgemaakte lemon curd. Onder het laagje Lemon curd heb ik dikke gesteriliseerde room (Kaymak) gesmeerd uit een blikje van Nestle. Ik had dat gekocht omdat mij verteld werd dat die room (uit het blikje dus) vergelijkbaar zou zijn met de Engelse Clotted cream en te koop was bij Turkse/Marokkaanse winkel. Helaas! De enige vergelijking met de Clotted cream was dat de Kaymak dik was, de smaak was niet slecht maar de volgende keer klop is zelf gewoon echte slagroom. Als je geen zelfgemaakte Lemon curd hebt of je hebt geen zin om het te maken dan is het te koop bij de supermarkt. (pot van Chivers bijv.) De gele kleur van de Lemon curd vind ik vrolijk en past bij Pasen dus met Pasen maak ik hem weer maar dan met echte room. …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en ze houdt van cake met citroen. Dus heb ik eens een ronde cake gemaakt met een vulling van mijn zelfgemaakte lemon curd. Onder het laagje Lemon curd heb ik dikke gesteriliseerde room (Kaymak) gesmeerd uit een blikje van Nestle. Ik had dat gekocht omdat mij verteld werd dat die room (uit het blikje dus) vergelijkbaar zou zijn met de Engelse Clotted cream en te koop was bij Turkse/Marokkaanse winkel. Helaas! De enige vergelijking met de Clotted cream was dat de Kaymak dik was, de smaak was niet slecht maar de volgende keer klop is zelf gewoon echte slagroom. Als je geen zelfgemaakte Lemon curd hebt of je hebt geen zin om het te maken dan is het te koop bij de supermarkt. (pot van Chivers bijv.) De gele kleur van de Lemon curd vind ik vrolijk en past bij Pasen dus met Pasen maak ik hem weer maar dan met echte room. …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en ze houdt van cake met citroen. Dus heb ik eens een ronde cake gemaakt met een vulling van mijn zelfgemaakte lemon curd. Onder het laagje Lemon curd heb ik dikke gesteriliseerde room (Kaymak) gesmeerd uit een blikje van Nestle. Ik had dat gekocht omdat mij verteld werd dat die room (uit het blikje dus) vergelijkbaar zou zijn met de Engelse Clotted cream en te koop was bij Turkse/Marokkaanse winkel. Helaas! De enige vergelijking met de Clotted cream was dat de Kaymak dik was, de smaak was niet slecht maar de volgende keer klop is zelf gewoon echte slagroom. Als je geen zelfgemaakte Lemon curd hebt of je hebt geen zin om het te maken dan is het te koop bij de supermarkt. (pot van Chivers bijv.) De gele kleur van de Lemon curd vind ik vrolijk en past bij Pasen dus met Pasen maak ik hem weer maar dan met echte room. …  Lees verder »

Mijn kleindochter was jarig en ze houdt van cake met citroen. Dus heb ik eens een ronde cake gemaakt met een vulling van mijn zelfgemaakte lemon curd. Onder het laagje Lemon curd heb ik dikke gesteriliseerde room (Kaymak) gesmeerd uit een blikje van Nestle. Ik had dat gekocht omdat mij verteld werd dat die room (uit het blikje dus) vergelijkbaar zou zijn met de Engelse Clotted cream en te koop was bij Turkse/Marokkaanse winkel. Helaas! De enige vergelijking met de Clotted cream was dat de Kaymak dik was, de smaak was niet slecht maar de volgende keer klop is zelf gewoon echte slagroom. Als je geen zelfgemaakte Lemon curd hebt of je hebt geen zin om het te maken dan is het te koop bij de supermarkt. (pot van Chivers bijv.) De gele kleur van de Lemon curd vind ik vrolijk en past bij Pasen dus met Pasen maak ik hem weer maar dan met echte room. …  Lees verder »

Dit is een super simpel en snel klaar gerecht wat niet alleen vriendelijk is voor je portemonnee maar ook lekker smaakt. Ik ben weer eens bezig om koelkast, vriezer en voorraadkast zoveel mogelijk leeg te eten want ik had met mijn gulzige ogen weer eens veel te veel aangeschaft en ik ga dus de komende tijd zoveel mogelijk koken met wat ik in huis heb en dat lucht op. Ik zal die receptjes op Smulweb zetten, niet omdat ze bijzonder zijn maar juist omdat ze zo gewoon zijn. Er liggen allerlei soorten pasta, rijst en bonen in de voorraadkast en ik begin eens met penne. In dit recept heb ik Pul biber gebruikt, het zijn Turkse chilivlokken die ik regelmatig gebruik. Kan je nergens Pul biber kopen neem dan een snufje cayennepeper. …  Lees verder »

Dit is een recept van Karin Luiten ik heb de tekst wat aangepast. Deze leuke cakejes smaken echt verrukkelijk. Ik heb al heel lang een uitgesleten Madeleine vorm in huis. Die vorm is van mijn vader geweest maar gek genoeg ben ik er eigenlijk nooit toegekomen om zelf deze lekkere cakejes te bakken. In dit recept zitten 4 bolletjes stemgember verwerkt maar de gembersmaak is zo subtiel dat ik denk dat zelfs gember haters ze lekker zullen vinden. De gemberbolletjes worden door een knoflookpers geknepen dus ze werden super fijn geknepen. Heb je geen Madeleine vorm neem dan neem je gewoon een cupcakevorm (ook leuk) en vul hem dan tot ongeveer de helft. Ik had de (hartjes) vormpjes tot driekwart gevuld maar vond ze een beetje te dik. Madeleines komen uit Frankrijk maar dit vind ik niet een echt Frans recept, meer een gewone (lekkere) Nederlandse versie. Het is voor ongeveer 12- 14 stuks (hangt van je vormpjes af). Mijn vorm is voor 9 Madeleines, ik hield wat over dus de rest in enkele hartjes vormpjes gedaan dat stond nog leuk ook. Misschien een idee voor de volgende Valentijnsdag? Ik kan geen fotos plaatsen helaas, zodra dat weer mogelijk is zal ik ze plaatsen. …  Lees verder »

Toen ik het 2e blad van Smult ontving stond er tot mijn vreugde een artikel + wat recepten in van Nigel Slater waar ik een groot fan van ben. Ik ging gelijk aan de slag met het recept; Cake met twee soorten gember (Engelse naam Double ginger cake). Ik heb deze cake 3x gemaakt. 1 x zoals het in Smult 2 staat maar wel met muscovado suiker. Een vierkante vorm 20 x 20 gebruikt. 1 x zoals in het in Smult 2 omschreven staat met gewone rietsuiker in ronde vorm van met diameter van 20cm. 1x met bruine basterdsuiker en gewone Hollandse stroop en in een gewone cakevorm van 30 cm (uiteraard langer in de oven laten staan, 50 min. I.p.v. 35-40 min). Alle drie waren ze lekker maar de cake met muscovado suiker vond ik het lekkerste. In het recept van Smult wordt donkere fijne rietsuiker genoemd. Ik heb tot nu toe geen donkere fijne rietsuiker kunnen vinden in de Nederlandse winkels wel lichtbruin. Wat Nigel Slater gebruikt in zijn recept is: Dark muscovado sugar. Helaas is deze suiker (bijna) niet te koop in Nederland wel in Engelse en winkels met buitenlandse producten. …  Lees verder »

Een feestelijke salade voor 4 personen maar kan heel gemakkelijk verdubbeld worden (Of 3 of 4 keer) voor bijvoorbeeld een buffet.En natuurlijk is deze salade heerlijk bij een barbecue, lekker een dag van te voren maken en de volgende dag smullen bij de barbecue want dan zijn alle smaken goed ingetrokken. …  Lees verder »

Top