1. Home
  2. Tim_Potse542
  3. Recepten van Tim_Potse542
Recepten van Tim_Potse542

In het noorden en oosten van Nederland is het een goed gebruik rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken. Er zijn vele familierecepten; iedereen bakt ze weer net even anders en de recepten variëren soms ook per regio. De handel in wafelijzers kent rond december in deze streken een absolute piek. Verenigingen, scholen, goede doelen - veel organisaties bakken in deze tijd wagonladingen kniepertjes en proberen met de verkoop daarvan hun kas wat aan te vullen. Kniepertjes zijn dunne, ronde wafeltjes. In de supermarkten zijn soms ook fabrieksmatig gebakken wafeltjes verkrijgbaar, maar die halen het absoluut niet bij het zelfgebakken product. Vroeger werden deze wafeltjes gebakken in een wafelijzer met een lange steel die rechtstreeks in het vuur werd gehouden. Tegenwoordig hebben we natuurlijk de elektrische wafelijzers. Puristen gebruiken echter nog steeds de oudewetse methode. Het recept voor het beslag dat hier is vermeld, is al meer dan honderd jaar oud en wordt al generaties lang doorgegeven in onze familie, ooit gekregen van een oude boerin uit het dorp die bekend stond om haar overheerlijke kniepertjes. Het is een eenvoudig recept, maar lekkerder heb ik ze nooit geproefd. Het levert een heerlijk, zoet wafeltje op, rijk van smaak en met een krokante textuur. …  Lees verder »

Tot aan de jaren '80 van de 20e eeuw zat op de hoek van de Grote Markt in Groningen Cafetaria Brander. Unique selling point was de zelfgemaakte mayonaise, met een unieke smaak. Enkele jaren geleden heeft De Oliehoorn het oude familierecept in bezit gekregen en levert aan de horeca de Brander-mayonaise. Maar het is ook behoorlijk makkelijk om zelf een mayonaise te maken die verdacht dicht in de buurt komt van het origineel. Op het internet vond ik slechts één recept. Heb het een beetje aangepast om de smaken iets voller te krijgen, maar de basis is dezelfde.brander Vooral erg lekker bij verse frieten (liefst met schil) …  Lees verder »

Bij een van de shoarmazaken in de regio serveerde men een overheerlijke pittige rode saus bij de shoarma. Even goed gekeken en geproefd en daarna wat experimenteren en presto.... Dit is de basis voor de pittige saus. Uiteraard kan er naar hartelust mee gevarieerd worden door andere kruiden toe te voegen. …  Lees verder »

Top