1. Home
  2. TiPi67
  3. Recepten van TiPi67
Recepten van TiPi67

De combinatie van een uitgeholde courgette, gehakt en rijst is een klassieker. …  Lees verder »

Een populair gerecht in het noordoosten van Nederland (en ook aan de andere kant van de grens in Noord-Duitsland): spekdikken (ook wel spekkedikken). Een combinatie van zoet en hartig, met spek en metworst in een deegflap van roggemeel met stroop en suiker. Traditioneel wordt dit gerecht zo rond het einde van het jaar gebakken. Ook hier geldt dat er vele recepten circuleren; per streek en zelfs per familie verschillen de ingrediënten. Veel varianten zijn nogal taaiig en niet heel zoet. Deze variant bevat veel meer stroop en meer eieren dan de meest gangbare recepten. Hierdoor wordt het geheel iets zoeter en een stuk luchtiger. Neem er wel even de tijd voor, want je bent zomaar een uurtje of drie à vier verder als je met één ijzer gaat bakken.... …  Lees verder »

Bij een van de shoarmazaken in de regio serveerde men een overheerlijke pittige rode saus bij de shoarma. Even goed gekeken en geproefd en daarna wat experimenteren en presto.... Dit is de basis voor de pittige saus. Uiteraard kan er naar hartelust mee gevarieerd worden door andere kruiden toe te voegen. …  Lees verder »

Tot aan de jaren '80 van de 20e eeuw zat op de hoek van de Grote Markt in Groningen Cafetaria Brander. Wereldberoemd in Stad en Ommelanden vanwege de zelfgemaakte mayonaise, die een unieke smaak had. De cafetaria verdween en daarmee ook de mayonaise. De eigenaar van De Oliehoorn (zelf een Groninger die deze mayonaise kende) wist het recept van de familie te krijgen en levert sinds enkele jaren de Brander mayonaise aan de horeca. Op het internet was slechts één recept te vinden; ik heb dit recept een heel klein beetje aangepast om een iets andere smaak te krijgen, die volgens mij dichter bij het origineel komt. Vooral erg lekker bij verse frieten, liefst met schil, maar ook prima bij kroketten, gehaktballen en allerlei andere snacks.   …  Lees verder »

Een eeuwenoude eindejaarstraditie in met name de noordelijke en oostelijke streken van Nederland: kniepertjes bakken! Overigens, ook in het noorden van Duitsland kom je deze lekkernij tegen. Een krokant, dun wafeltje. Soms ook in opgerolde vorm, gevuld met slagroom. De recepten variëren per streek en soms zelfs per familie. Het recept voor deze variant is al meer dan honderd jaar oud, afkomstig van een oude boerenfamilie uit Jipsingboermussel (het bestaat echt). Mijn grootmoeder wist het recept ooit te bemachtigen en sindsdien bakt onze hele familie volgens dit recept. Absoluut de lekkerste volgens ons: zoet, zacht-krokant, volle smaak! …  Lees verder »

Top