1. Home
  2. PeulvruchtRecepten
  3. Recepten van PeulvruchtRecepten
Recepten van PeulvruchtRecepten

Over de grauwe erwt bestaat nogal wat verwarring. Het is niet de kapucijner, maar lijkt er zeer zeker wel op. De grauwe erwt wordt ook wel de rozijnerwt genoemd. Wellicht is dit niet helemaal toevallig: Traditioneel wordt deze erwt in Noord-Holland gegeten op bruiloften met rozijnen, boter, spek en stroop. Ik heb mijn eigen draai gegeven aan dit traditionele gerecht en ik denk dat jij als bonenliefhebber dit gerecht zeker zult waarderen! …  Lees verder »

Warme dagen vragen om tropische gerechtjes en dit recept voor hummus is perfect voor veel zomerse feestjes. Hummus is fantastisch op een broodje voor lunch, maar ook bij een voedzame salade of als dip voor groente. Gember geeft dat ontspannen tropische gevoel en voor een beetje extra pit voeg je wat chili vlokken toe. Als jij een grote fan van hummus bent, dan moet je dit recept zeker proberen! In de koelkast blijft hummus zeker 5 dagen goed, dus als je in het weekend een goede voorraad maakt, kun je de rest van de week in een handomdraai heerlijke lunches en tussendoortjes maken. …  Lees verder »

Een pokebowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Het is een gezond en smakelijk feestje in een kom (bowl) en meestal bestaat de pokebowl uit een verse vissoort samen met al je favoriete groentes. Ik heb de vis vervangen door de Wieringer boon, een echte eye-catcher op je bord. De groente, bonen en rijst komen samen met een gele engelse kerriedressing die erg goed past bij de Wieringer boon. …  Lees verder »

Wil jij minder vlees en meer plantaardig eten, maar heb je af en toe gewoon trek in een sappige hamburger waar de saus vanaf druipt? Dan heb ik iets voor jou. Deze zwarte bonenburger zit bordevol plantaardige eiwitten en ander lekkers. De saus van gefermenteerd zwarte bonen zorgt ervoor dan deze zwarte bonenburger een vlezige smaak krijgt. Je kunt het zo rommelig maken als je wilt met bijvoorbeeld tomatenketchup en gebakken shiitake, maar ik kan me ook voorstellen dat zoet-zure rode ui erg lekker is als topping. …  Lees verder »

Wie houdt er nou niet van pizza?! Deze pizza is een klassieker, maar met een moderne twist. De pizza bodem is niet gemaakt met bloem maar op basis van kikkererwten! Die zorgen ervoor dat deze pizza bordevol vezels en andere goede dingen zit. En, hij smaakt geweldig! En voor degene die geen gluten kan verdragen: deze pizza is glutenvrij! …  Lees verder »

Dit recept is een variant op de Limburgse vlaai. Een vlaai onderscheid zich natuurlijk door de vulling, waarvan er vele varianten zijn. Deze vulling is een bevredigende mix van appel, rumrozijnen en kaneel. Citroen in de basis van deze vlaai zorgt voor de frisheid en de knapperige topping ga je zeker lekker vinden. Een dot slagroom erbij en je kunt je tanden erin zetten. Een bonus is dat je ook van deze vlaai kunt genieten wanneer je glutenvrij eet, en wanneer je de room vervangt door bijvoorbeeld amandelroom dan is dit recept voor appelvlaai zelfs lactosevrij. …  Lees verder »

Ken jij het gevoel als je een hap neemt van de perfecte cake? Luchtig en een beetje plakkerig, en dat je weet dat je nog een goede hap wilt nemen. Met deze cake krijg je dat gevoel. De textuur is licht en een beetje klef en je zal nooit raden dat witte bonen een van de hoofdingrediënten zijn. Een goede dot citroenslagroom maakt dit tot de perfecte cake. …  Lees verder »

Chocoladecake op basis van bonen?! Ja! In dit recept spelen Hollandse bruine bonen een hoofdrol. Deze cake heeft een heerlijk smeuige textuur en de smaak van chocolade komt goed tot zijn recht. Ook is deze chocoladecake glutenvrij. Het is heel goed mogelijk om deze chocoladecake vrij van zuivel te maken, door de boter te vervangen door plantaardige margarine. Als lactose geen probleem voor je is serveer hem dan met slagroom, of kwark, en verse fruit zoals blauwe bessen. Liever lactosevrij? Dan volstaat een gesmolten chocolade en vers fruit net zo goed! …  Lees verder »

Eigenlijk wil ik niet beginnen met je te vertellen hoe fantastisch deze koekjes zijn. We weten allemaal dat een koekje op z'n tijd gewoon een noodzakelijk kwaad is. Maar, stel nou dat er een recept voor een koekje bestaat, met chocolade, dat je schuldgevoel nauwelijks aanspreek, maar net zo lekker is? Zou je dan nog een tweede koekje nemen? Ik in ieder geval wel! Dit recept moet je echt proberen. Het is glutenvrij, zuivel vrij en gebaseerd op peulvruchten. Mijn vriendjes voor dit recept zijn rode linzen! Er zit een klein beetje suiker in en een beetje kokosolie, maar voor de rest enkel voedzame ingredienten. Knapperig aan de randjes en zachter in het midden, net zoals we het graag hebben, toch? …  Lees verder »

Top