Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. LuukSpee013
  3. Recepten van LuukSpee013
Recepten van LuukSpee013

Deze hartig-zoete ovenschotel uit Zuid-Afrika heeft in Nederland met name bekendheid verworven door de maaltijdpakketten van KNORR. Je kan bobotie ook heel makkelijk zelf maken, zonder pakjes en zakjes!  Het resultaat is verbluffend lekker en totaal anders dan het baksel dat uit de maaltijdpakketten komt.      In mijn zoektocht door kookboeken en op het wereldwijde web naar 'de echte' bobotie, kwam ik veel recepten tegen. Allemaal  verschilden zij van elkaar en allemaal claimden zij het meest authentiek en meest Zuid-Afrikaans te zijn. Na veel (geslaagde en minder geslaagde) uitprobeersels, heb ik daarom mijn eigen draai aan de bobotie gegeven. In mijn versie gebruik ik bijvoorbeeld vijgenjam inplaats van abrikozenjam. Ook voeg ik een appeltje toe, iets wat eveneens in veel recepten niet voorkomt (overblijfseltje van de KNORR maaltijdpakketten). Al met al is succes gegarandeerd! Smakelijk!      …  Lees verder »

Het meest oude gerecht op aarde is misschien wel de pannenkoek. Al eeuwen lang genieten mensen van over heel de wereld van diverse platte deeggerechten, die gebakken worden in de pan.  Ook in de lage landen worden zeker al sinds de middeleewen op grote schaal pannenkoeken gebakken. In tegenstelling tot de 'moderne' pannenkoek van tarwemeel, werden ze hier vroeger voornamelijk van boekweitmeel gebakken.  In dit recept heb ik dit oude gebruik van boekweitmeel weer opgepakt. Het resultaat zijn deze heerlijke en voedzame pannenkoeken. Voor een moderne twist aan de oeroude koeken, combineer je ze met een dikke laag hummus en geroosterde paprika. Succes gerarandeerd!  Succes en smakelijk!  …  Lees verder »

Wanneer je houdt van Marokkaanse gerechten, dan is de tajine de ongetwijfeld je beste vriend. Uit deze spitsvormige stoofpan tover je de lekkerste gerechten. Zo ook deze kiptajine. Kippendijen of -bouten worden lekker lang gestoofd in honing en specerijen, waardoor het vlees de malsheid zelve wordt. Daarbij blijven alle smaken optimaal behouden door de bijzondere vorm van de tajine. Al trek gekregen?  Succes en Smakelijk! …  Lees verder »

In een handomdraai is deze lekkere en voedzame roerbakschotel klaar om opgediend te worden. Het is niet moeilijk om te maken; iedereen kan het.  Dus heb je haast of heb je gewoon zin in iets gemakkelijks? Dan is deze roerbakschotel je beste vriend!  Succes en smakelijk!    …  Lees verder »

Voor versgebakken wafels kun je mij 's nachts wakker maken, zeker wanneer ze huisgemaakt zijn. Alleen al de geur doet mij watertanden.  Het recept voor deze goudgeel geblokte rakkers komt van mijn grootmoeder en is een van de weinige echte familierecepten die mijn familie rijk is. Het is geen ingewikkeld recept, maar daardoor niet minder lekker!  Serveer de wafels warm, maar afgekoeld zijn ze minstens even lekker.  …  Lees verder »

Gnocchi zijn (enkelvoud: 'gnocco') zijn heerlijke ovale balletjes gemaakt van aardappel en tarwemeel, afkomstig uit het zonnige Italië.  De zijdezachte deegkussentjes vormen in dit vegetarische recept een 'match made in heaven' met de gebakken paddenstoelen.  Daarbij is het klaar in een handomdraai. Een ideaal gerecht dus voor als je eens wat minder tijd hebt om in de keuken te staan.  Succes en smakelijk!  …  Lees verder »

Start je diner in stijl met dit mooie voorgerechtje!  Blini's zijn luchtige, hartige pannenkoekjes uit Oost-Europa die qua uiterlijk wel wat weg hebben van het oerhollandse poffertje. In tegenstelling tot het poffertje eet je de blini echter veelal met een hartig belegsel. Dit is waarom ze het erg goed doen als opstarter van een uitgebreid (kerst-)diner of als een lekker borrelhapje.  Een klassieker is de blini met gerookte zalm en zure room, maar ook voor andere belegopties is de blini een topper! Zo ook de twee andere vissige hapjes in dit recept.   Blini's kun je zelf maken, maar je kunt ze kant-en-klaar kopen bij o.a. de Albert Heijn. Dat spaart je een hoop tijd!    …  Lees verder »

Dit ijskoude nagerecht is dé ideale afsluiter voor ieder feestelijk diner. Het is niet moeilijk om te maken, je hebt weinig ingewikkelde ingrediënten nodig en iedereen - van jong tot oud - zal er van smullen! Semifreddo betekent 'half bevroren' in het Italiaans. Het lijkt op roomijs, maar dat is het niet. Meer is het een soort bevroren mousse. Hierdoor heb je géén ijsmachine nodig.  Voeg naar smaak verschillende ingrediënten toe, zoals noten, fruit, chocolade en/of koffie voor verschillende smaakvariaties.   Succes en smakelijk!  …  Lees verder »

Ken jij een gerecht dat 'Nederlandser' is dan hutspot? Ik niet!  De  stamppot met wortelen en uien is misschien wel het meest iconische gerecht uit de Nederlandse keuken.   Dit is een superlekkere variant op die goedeoude hutspot.  Het krijgt een extra dosis pit door de toegevoegde sambal. Ook bak je de wortelen en uien goudbruin en zoet, inplaats van dat je ze meekookt met de aardappelen. Al trek gekregen?  Succes!   …  Lees verder »

Tumbet (ook wel tombet genoemd) is een superlekker vegetarisch gerecht, afkomstig van het Spaanse Mallorca. In de verte doet het denken aan de andere bekende ovenschotels uit de Mediterrané, zoals mousakka en lasagne, al ligt deze Spaanse variant minder zwaar op de maag. Het bestaat uit laagjes gegrilde groenten en gebakken aardappel, overgoten met een kruidige tomatensaus.  In tegenstelling tot andere klassiekers uit de Spaanse keuken, is tumbet (nog) lang niet zo bekend. Zonde, want het is een ò zo lekker gerecht!    …  Lees verder »

Visliefhebbers opgelet: dit is een recept voor jullie!  De stoofschotel is makkelijk te maken, bomvol lekkere smaken en niet al te ongezond. Oké, visjes moeten kunnen zwemmen, dus een goede plens witte wijn mag absoluut niet ontbreken .   Daarbij zet je de stoofschotel, in tegenstelling tot veel andere stoofgerechten, in een handomdraai op tafel. Ideaal dus voor eenieder met weinig tijd of gewoon enorme honger .  Het receptje heb ik ooit eens van het internet opgehengeld (ik weet het, flauw woordgrapje), maar daarna naar eigen believen en smaak aangepast. Zodoende wil ik mijn variant graag met jullie delen!  Smakelijk!    …  Lees verder »

Dit vegetarische pastagerecht is makkelijk en snel te bereiden. Daarbij is het bommetje vol groenten!  Door die groenten in de oven te roosteren blijven ze lekker stevig en vol van smaak.  Succes is hierdoor gegarandeerd!  Smakelijk! …  Lees verder »

Mijn oma kon, net als velen andere oma's, koken als geen ander. Van kroketten tot wentelteefjes: (bijna) alles wat zij uit haar keukentje toverde was goddelijk. Helaas behoort oma's kookkunst voorgoed tot het verleden en daarmee ook veel van haar eigen receptjes.  Op oma's zuurkool na dan! Dat gerecht maakte zij altijd voor mijn vaders verjaardag, omdat hij zo van zuurkool houdt. Na goed meekijken en jaren van proefervaring heeft mijn vader dit recept opgeschreven (natuurlijk na oma's goedkeuring). Nu maken wij de zuurkoolstamppot regelmatig, met name in de winter. Het is namelijk goed vullende kost waar je warm van wordt.  Nostalgische gevoelens ten top dus bij deze lekkere stamppot, en die willen wij graag delen!  Succes en Smakelijk!  …  Lees verder »

Houd jij ook zo van hartige taart? Probeer dan eens deze variant! Verse zalm en een hoeveelheid spinazie waar Popeye alleen maar van kan dromen spelen de hoofdrol in deze luxueuze quiche. Loopt het water je al in de mond?  Je kunt de quiche makkelijk een tijdje van tevoren klaarmaken. Je hoeft hem dan alleen nog maar even in de oven op te warmen. Een ideaal recept dus voor op feestjes en partijen!  Serveer de quiche als borrel- of voorgerecht in hapjesformaat of, in royale punten gesneden, als hoofdgerecht bij het diner of uitgebreide lunch.  Succes! …  Lees verder »

Zeker wanneer pompoenen in het seizoen zijn en de winkels vol liggen met deze oranje rakkers, maak ik regelamtig pompoensoep. Want zeg nou zelf: wie houdt er nu niet van een dampende kom pompoensoep op een regenachtige novembermaandag?  Het recept voor deze soep is vrij eenvoudig te maken en super lekker. Door de specerijen wordt de soep lekker pittig en vol van smaak. De gembersiroop zorgt voor een zoetje aan het geheel, waardoor de smaak gebalanceerd blijft.  Daarbij is de soep 100 % vegetarisch én veganistisch! Tenzij je een vleesbouillon en/of roomboter gebruikt, wat geheel optioneel is natuurlijk.  *Het recept is genoeg voor een grote pan soep. Hieruit krijg ik 8 grote kommen soep, die geschikt zijn als lunchgerecht of lichte hoofdmaaltijd. Wanneer je de soep als voorgerecht serveert, zou ik aanraden om iets kleinere kommetjes te gebruiken. Uiteraard kan je dan meer dan 8 kommen vullen.  …  Lees verder »

Het is een klassieker bij menig afhaalchinees: Foe Yong Hai. Het eiergerecht met de zoete rode saus preikt altijd wel op Chinese menukaart . Je kunt Foe Yong Hai ook heel makkelijk zelf maken; kost je waarschijnlijk net zoveel tijd als een ritje op en neer naar de plaatselijke afhaalchinees. ? Dit is mijn eigen versie: ik heb het 'oorspronkelijke' recept ooit eens geplukt van het wereldwijde web en daarna naar eigen smaak aangepast, 'verbeterd' en gecombineerd met andere recepten zodat het mijn eigen recept werd. Succes gegarandeerd! By the way, wie trouwens denkt dat hij of zij met Foe Yong Hai écht Chinees eten eet, komt bedrogen uit. Het gerecht is in de jaren '30 ontwikkeld in de Verenigde Staten en daarna door Chinese en Indonesische immigranten doorontwikkeld naar de smaak hun Nederlandse klanten.  …  Lees verder »

Deze simpele maaltijdsalade haalt de zomer gegarandeerd in huis. Ik maak hem dus graag op gure herfstdagen, wanneer ik terugverlang naar langere dagen en de zomerzon.  Daarbij is de salade makkelijk van tevoren te maken en is dus ideaal om mee te nemen, of om voor grote groepen eters te serveren.  Couscous is tegenwoordig bijna net zo geïntergreerd in de Nederlandse keuken, als spinazie en doperwtjes. Iedere supermarkt puilt uit van de verschillende soorten voorgekookte cousous, die je aleen maar hoeft te wellen - wat trouwens een aftreksel is van échte (gestoomde) couscous. Je zult dus geen moeite hebben om aan alle ingrediënten te komen. Desalniettemin geeft deze maaltijdsalade mij een zonnig vakantiegevoel en dat wil ik graag met jullie delen.  Smakelijk!  …  Lees verder »

Gnocchi di patate is een bijzondere pastasoort en wordt gemaakt op basis van aardappel en meel. In dit recept heb ik de gnocchi verwerkt in een pastasaus, gebaseerd op de pastasauzen van Sicilië. Iets wat eigenlijk helemaal niet kan, want gnocchi komt niet uit Sicilië, maar vind je meer in het noorden van Italië. Aangezien gnocchi zonder uitzondering mijn favoriete pastasoort is, kon ik het niet laten om deze te gebruiken.  De uitlopende hartige, zoete en milde smaken van van pastasaus vormen een koningskoppel met de smeuïge gnocchi waar ik zo van houd. Daarbij is dit gerecht klaar in een handomdraai; het is dus ideaal voor op doordeweekse dagen - al smaakt het net zo goed in het weekend! Smakelijk!  …  Lees verder »

Nederland ontmoet Israël in deze lekkere ovenschotel! Door het kruidige vlees en de gebakken uitjes is de schotel heerlijk van smaak. De popeye-hoeveelheid aan spinazie zorgt voor je dagelijkse dosis groente. Het geheel wordt afgetopt met een romige knoflook-aardappelpuree. Loopt het water je al in de mond?   Het shoarmavlees in dit recept kocht ik bij een Turkse slager bij mij in de buurt. Hij gebruikt zijn eigen kruidenmengsel. Weliswaar geheim, maar ò zo lekker! Je kunt de shoarma echter ook gewoon in de supermarkt kopen of natuurlijk zelf maken.  Smakelijk!   …  Lees verder »

Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert gemaakt van voornamelijk volvette (slag)room. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 'panna cotta' letterlijk 'gekookte room' betekent. Het recept voor deze panna cotta, met onder andere robiolakaas,  heb ik van een kennis en hobbykok uit Montecatini, een stadje in het noorden van Toscane. Deze panna cotta wordt doorgaans geserveerd met een frisse aardbeiensaus en een beetje balsamicoazijn. Van dat laatste ingrediënt kijk je misschien raar op, maar geloof me: het resultaat is alsof de engeltjes uit het Vaticaan over je tong heen...eh, dansen   Smakelijk! …  Lees verder »

Top