1. Home
  2. Ejelzer
  3. Recepten van Ejelzer
Recepten van Ejelzer

De basis voor dit recept heb ik eens ergens gelezen, maar ik vond de smaakbalans niet helemaal kloppen. Na verschillende aanpassingen is dit recept er uitgekomen. Wanneer ik visite krijg en deze kruidenboter op tafel zet, vragen mensen me steevast naar het recept. De bereiding hiervan is simpel en snel, maar smaakt vele malen beter dan de kant-en-klare boter die je in de supermarkt (of groothandel) koopt. Het leek me dus wel aardig, dit met jullie te delen. …  Lees verder »

Bij een ijssalon at ik eens een Dame Blanche met chocoladesaus die stolde nadat ik ze op het ijs goot. Men wilde mij niet vertellen hoe de saus gemaakt werd en op internet vond ik ook geen recept waarmee ik echt uit de voeten kon. Wel las ik ergens dat je daarvoor kokosolie moest gebruiken, maar de verhoudingen klopten voor geen meter, dus ging ik zelf aan de slag en na een paar keer te zachte of te harde saus gemaakt te hebben, had ik de juiste verhoudingen gevonden. De kokosolie (of eigenlijk ziet het meer uit als vet) die je in een potje in elke supermarkt kunt kopen, heeft als eigenschap om bij kamertemperatuur al hard te worden en is dus bij uitstek geschikt voor zoiets.  …  Lees verder »

Volgens de Oostenrijkse en Duitse wetgeving mag het woord Orginal Sachertorte alleen gevoerd worden door de nazaten van de bedneker van het recept. Dit recept is echter, door de dochter van de bedenker, op 91-jarige leeftijd opgeschreven en in handen gekomen van anderen. Onderstaand recept is het zogenaamde origineel, maar mag niet als zodanig origineel genoemd worden... …  Lees verder »

Er bestaan twee versies van Tiramisu en in Italië heerst nog altijd onenigheid, welk nu het origineel recept is. De versie van restaurant "Roma" uit Tolmezzo (Carnia) is het meest bekend. In de jaren '50 stond daar Tiramisu (dat ook wel Tirimi Sù genoemd wordt) op het menu. Deze Tiramisu wordt gemaakt van mascarpone, lange vingers en espresso. In dezelfde tijd stond bij Trattoria al Vetturino, de "Coppa Vetturino Tirimi Su" op het menu. Deze versie wordt gemaakt met slagroom, citroen, Savoiardi (Italiaanse lange vingers) en Marsala. Letterlijk betekent Tiramisù "trek-me-op" vanwege de hoge energiewaarde (eieren en suiker) en de cafeïne in de koffie-variant. Er doen zelfs verhalen de ronde dat dit gerecht populair was bij dames van lichte zeden die boven restaurants een bordeel uitbaatten. Zo kwamen ze aan hernieuwde krachten om het oudste beroep ter wereld te kunnen uitoefenen. Het recept dat ik hier publiceer, is afkomstig van een Italiaanse kok en wordt gemaakt met rauwe eieren. Bedenk dat het verwerken van rauwe eieren altijd een risico met zich meebrengt! Ik prefereer daarom, zeker als ik het maak voor ouderen of kinderen, het gebruik van gepasteuriseerde eieren (oa verkrijgbaar bij de Sligro). Als je geen rauwe eieren kunt krijgen, gebruik dan echt verse eieren en dan natuurlijk het liefst de biologische variant vanwege het dierenwelzijn. Ik heb het in het al heel vaak van rauwe eieren gemaakt en ben er nooit ziek van geworden, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie in de toekomst! Het recept dat ik heb, is romig zacht van smaak en de alcohol overheerst niet, zoals in sommige andere recepten wel het geval is. …  Lees verder »

Limburgse rundvleessalade wordt vooral gegeten bij feestjes of in wanneer er weinig tijd is om te koken (in ons geval tijdens de carnavalsdagen). Iedere familie heeft zijn eigen recept, dat van mij is nog van mijn eigen grootmoeder (Oma Vink). Er zijn vele recepten van, waarbij sommige ingrediënten door de ene familie betwist worden, terwijl de andere familie dat juist als ene must zien (zoals wel vaker met familierecepten). Het recept kan natuurlijk ook voor minder mensen gemaakt worden, pas de hoeveelheden hierop aan. In de koelkast kan de salade zeker drie dagen bewaard worden in een afgesloten kom. …  Lees verder »

Dit recept voor spaghetti past in een gezonde leefstijl en is vetarm en vezelrijk. Reken per persoon ongeveer 250 gram gekookte (volkoren) pasta en kook deze al dente. De hoeveelheid pasta is ondergeschikt aan de hoeveelheid saus. Het verzadigde gevoel van deze maaltijd moet van de groente komen en niet van de pasta. De verhoudingen lijken vreemd, maar het resultaat is een smakelijke, gezonde maaltijd die een goed verzadigd gevoel geeft. Zelf maak ik een veelvoud van dit recept van de saus in een 12 liter ketel. Wat ik over heb (en dat is nogal wat) bewaar ik in porties in de diepvries voor de momenten dat ik minder tijd heb om in de keuken te staan. In plaats van gehakt, kun je ook prima het Vegetarisch gehackt van de Vegetarische Slager nemen. Dit bak je op het laatst in een apart pannetje en voegt dit toe als de saus helemaal klaar is. …  Lees verder »

Deze saus hoort bij Apfelstrudel en smaakt veel beter dan kant-en-klare saus of saus uit een pakje. …  Lees verder »

Deeg 300 gr bloem 150 gr zachte roomboter 150 gr poedersuiker 2 eidooiers (of een groot ei) 1 ruime eetlepel melk 1 mespunt geraspte citroenschil Merg van een ½ vanillestokje 1 theelepel bakpoeder 1 mespuntje zout. Vulling 500 gr zoet-zure appels (bijv. Jonagold) 50 gr suiker 45 gr paneermeel 40 gr rozijnen 20 gr pijnboompitten 2 eetlepels rum (40-45% alc) Merg van 1 stokje vanille 2 mespuntjes geraspte citroenschil 1 flinke eetlepel kaneelpoeder 30 gram roomboter …  Lees verder »

Top