1. Home
  2. Bourgonder
  3. Recepten van Bourgonder
Recepten van Bourgonder

Daoûd Bâcha, de Libansese (en meer authentieke) variant van de Amerikaanse "meatballs in tomato sauce". Heerlijk als onderdeel van een mediterraans avondje koken of als hoofdgerecht. …  Lees verder »

Gyros se dutch tou......We kennen het allemaal.. Je hebt zin in lekkere Gyros, maar dan even niet in die brokjes van de lokale supermarkt of de gesneden reepjes ongepaneerde schnitzel. Logisch natuurlijk, want die pita gyros die in je geheugen staat, dat was geen mager stukje vlees...... Dat was vlees! Vlees, waar -al grillende- het vet zich met het vlees en de kruiden versmolt tot een vakantie beleving waar je nog elke pita tegen af zet. Dat was Sirtaki, de geur van kumquat op Kerkyra (Corfu), de geur van anijs en de geur van kalamata olijve die zich tot een beleving versmolten in de zwoele avondzon.....Dit vergezeld van ritmische muziek met bouzouki en zang.... Smaak kost tijd en liefde en als je van een beetje experimenteren houdt, dan hierbij een startrecept voor Gyros waar je je vingers bij af gaat likken... gegarandeerd. En natuurlij k laat zich dit heel goed vertalen naar de BBQ.... …  Lees verder »

Voor sommigen een kerststukje om te zien, maar voor de smaakliefhebbers een tongstreling:Een maaltijdsalade van op de huid gebakken zalm op een bedje van veldsla en ruccola, voorzien van een salade van groene asperges en mini penne. Afgetopt met een mooie romige dille-bosui dressing en gerookte paling. Echt een (H) eerlijke maaltijd die zich erg goed laat combineren bij de frisse lente-zon en een mooi glas vette witte wijn... …  Lees verder »

Voor sommigen een kerststukje om te zien, maar voor de smaakliefhebbers een tongstreling:Een maaltijdsalade van op de huid gebakken zalm op een bedje van veldsla en ruccola, voorzien van een salade van groene asperges en mini penne. Afgetopt met een mooie romige dille-bosui dressing en gerookte paling. Echt een (H) eerlijke maaltijd die zich erg goed laat combineren bij de frisse lente-zon en een mooi glas vette witte wijn... …  Lees verder »

Ongeacht bij welke supermarkt je shoarmavlees koopt, vaak zijn het van die laatste stukjes vlees die voorzien zijn van wat snelle kruiden en voorgevroren als kiloknaller over de toonbank gaan. 7 minuutjes in de pan opbakken luidt dan de beschrijving, maar iedereen die dat wel eens heeft gegeten weet dat dit niet eens in de buurt komt van shoarma (laat staan lamsshoarma). Om toch nog het meeste rendement uit dat vlees te halen, hierbij een methode die na veel experimenteren bij ons het beste resultaat (en smaak) op levert... …  Lees verder »

Beef teriyaki is eigenlijk een Amerikaanse uitvinding want de `terryaki` kennen de Japanners traditioneel enkel met gevogelte en dan met name kip. Het vlees (bief) dat je gebruikt maakt dan ook niet zoveel uit. Ikzelf ben nu eenmaal gek van rosbief, dus vandaar deze variant. Teri betekent `glossy/glanzend` en yaki verwijst naar bakken/grillen/koken. Duidelijk dus dat het eindresultaat ietwat glinsterend moet zijn. Er zijn vele manieren om teriyaki te maken en er zijn discussies te over of er wel of geen knoflook, gember etc in mag (ivm afname van de glinstering van de saus), maar dit recept bevalt (smaakt) mij uiteindelijk het beste. …  Lees verder »

Kinderen zijn doorgaans DOL op pasta maar niet elk kind houdt van vers of van `stukjes`, leerde ik al snel toen wij de eerste etertjes kregen.... Dus aan de slag om een krititische-kindertjes versie te maken. Want zeg nu zelf.... saus uit een potje is minder lekker door al die toevoegingen -hoe goedgekeurd ook- . Deze pasta valt enorm in de smaak en zelfs de meest notoire alles weigeraars eten hun bordje hier helemaal op. Zeker als je ze de ingrediënten (onder begeleiding) zelf laat snijden en tijdens het stoven verse pasta met ze maakt. En wil je het `koken` helemaal tot een feest maken, zet dan alle ingrediënten klaar en geef ze een `boodschappenlijstje` zodat ze zelf op zoek moeten... Oh en varieer rustig.... mijn nichtjes zijn dol op champignons, dus daar is de bolognese mét champignons, zoals het lijstje (foto) laat zien ;-) …  Lees verder »

Een heerlijk vleesgerecht uit de Tex Mex keuken die je zeker eens geprobeerd moet hebben. …  Lees verder »

We zien ze vaak bij de poelier ronddraaien, maar niks is lekkerder dan ze zelf klaarmaken. En dat een lekker kippetje niet moeilijk is om te bereiden, bewijst dit recept. De ingrediënten zijn -zoals altijd- richtlijnen, want waar de een kruiden te kort komt, houdt de ander nog veel over. …  Lees verder »

Een levendig en kleurrijk gerecht dat ondanks het ontbreken van vlees gewoon Mexicaans genoemd mag worden (vind ik). …  Lees verder »

Jaren geleden, tijdens een kookstudio sessie in Groningen, deze heerlijke saus gemaakt en het recept bewaard. Zelf vind ik het lekker om de ingrediënten grof te snijden zodat je de individuele smaken en consistentie nog enigszins terug krijgt in het gerecht, maar smaken verschillen. . . …  Lees verder »

Opgeroepen om snel een stukje vlees op tafel te toveren voor een verjaardagsfeestje, ben ik aan de slag gegaan met een Indonesisch kookboek dat in de kast stond en de aanwezige voorraad aan kruiden in de kast... Dit gerecht zal niet uitblinken qua originaliteit, maar het smaakte er niet minder om. Daarnaast heeft een beetje koelkast en keukenkastje wel 90% van de ingrediënten in huis, dus geen enkele reden om een pakje (boemboe) te gebruiken... Durf te variëren en af te wijken want niks is leuker dan een eigen twist geven aan een recept...Dus heb je een ingrediënt niet.... wees creatief ;-) …  Lees verder »

Ik hou van salades met een bite, verschillende smaken en deze salade laat zich fantastisch combineren bij geroosterd vlees, zoals een mooie souvlaki. Laat de rode peper je niet afschrikken, want zelfs mijn dochters eten deze salade en die zijn gevoeliger voor scherp dan paps... …  Lees verder »

Er gaat niks boven Ribs van de BBQ, maar soms laat óf het weer het niet toe of er zijn andere redenen dat je niet kunt BBQ`en. Dit gerecht gaart de ribs voor door ze eerst te koken. Een recept dat ik ooit eens tegenkwam en ben gaan bewerken tot onderstaande... En zoals altijd zijn ingrediënten etc richtlijnen....durven spelen, durven koken is leuker dan een recept tot op de gram volgen ;-) …  Lees verder »

Koken is GEEN exacte wetenschap en eenieders smaak is anders...dus zie ingrediënten als richtlijnen. …  Lees verder »

Bedacht na diverse bezoeken aan het Sushi restaurant. Ik wilde de smaak van de eend die we daar kregen op een spiesje zo combineren met andere ingrediënten dat het in een schotel verwerkt kon worden. Na wat geblader door een tweetal kookboeken op dit recept uitgekomen. …  Lees verder »

Top