Smørrebrød @Torvehallerne Kopenhagen Kerstshoppen 2018
.jpg)
In mijn omgeving sta ik bekend als een echte Bourgondiër.
Ik hou van eten; uit eten, zelf koken, praten en lezen over eten en ik ben recepten gaan schrijven om mijn kookkunsten met anderen te kunnen delen.
Ik kook vaak uit de "losse pols" en ik vind het leuk om zelf dingen te bedenken en uit te proberen.
Zo ontstaan vaak de lekkerste recepten.
Ook haal ik ideeën uit mijn grote collectie kookboeken om er dan vervolgens mijn eigen draai aan te geven. Mijn grootste passie (na koken en eten) is reizen. Vaak kies ik mijn vakantie landen uit op de lokale keuken en doe ik daar weer inspiratie op voor nieuwe gerechten en recepten.
De recepten die ik hier plaats zijn allemaal in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd. Alles is dus al eens geproefd en goed bevonden want als ik iets doe dan doe ik het goed. Mijn streven is altijd om zoveel mogelijk zonder "pakjes en zakjes" te koken en zo gezond mogelijk zonder afbreuk te doen aan het "lekker′" gehalte. In mijn recepten gebruik ik het liefst verse producten, groenten, kruiden enz. Deze pagina is voor mij een verzameling van recepten van mijn gerechten die ik gemaakt heb. Om ze zelf niet te vergeten en ook voor familie, vrienden, collega′s en andere Smullers die ze lekker vinden. Veel plezier ermee en groetjes van Wilmie
Zo'n salade heb ik ooit eens gegeten in een restaurant en altijd onthouden omdat het zo lekker was. Nu ik deze kaas per toeval in huis had dacht ik er aan om deze salade zelf eens een keer te maken. Ik heb met een beetje wat ik nog wist en een beetje wat ik op internet heb gevonden deze heerlijke salade gemaakt.
Het is een stevige, lauwwarme maaltijdsalade dus erg geschikt voor de winter als je even genoeg hebt van de dikke maaltijdsoepen, stamppotten en ovenschotels.
TIP: Een praktische bijkomstigheid is dat het Val-Dieu kaasje, als je het middendoor snijd, precies genoeg is voor 2 personen … Lees verder »
Net als bonen en erwtensoep is een stevige linzensoep toch wel een van de ultieme wintersoepen. Ik vind linzen sowieso een hele lekkere en multifunctionele peulvrucht. En als je dan zo'n pan met soep aan het maken bent ruik je de heerlijke kruidige geur al die je doet watertanden.
Lekker na een stevige winterse wandeling in het bos (of na een dag werken) een flinke kop van deze heerlijke soep met een snee donkerbruin brood of gewoon in een kleinere hoeveelheid als voorafje.
TIP: Je kunt in plaats van de gehaktballetjes ook een rookworst gebruiken. … Lees verder »
Snel klaar en bovendien ook nog eens gezond. Een aanrader als je weer eens wat anders wilt met andijvie. … Lees verder »
Heerlijk gerecht bomvol smaken. … Lees verder »
De heerlijke winterse combinatie van spruitjes en rookworst nu eens een keertje heel verrassend uitgevoerd in een quiche. De appel geeft het gerecht een heerlijk fris accent. Als je dit lekker vind zal deze Spruitjesstamppot-met-appel vast ook wel in de smaak vallen. … Lees verder »
Het is was mij nog nooit overkomen maar dit jaar hield ik oliebollen over!! Ik vond de recepten en tips wat je met overgebleven oliebollen kunt doen dan ook altijd een lachertje want oliebollen die overblijven dat kende ik helemaal niet
Dus toen ik me er eenmaal in ging verdiepen kwam ik een heleboel leuke dingen tegen. Omdat ik nogal fan ben van Janny van der Heijden is het deze ovenschotel uiteindelijk geworden. Ik was helaas de poedersuiker vergeten, dus volgende keer (jaar) een herkansing. Ik denk dat ik er dan ook meteen nog een beetje kaneel overheen strooi
Ik wil deze heerlijke ovenschotel dan ook liever geen "restverwerking" noemen maar "no-waste".
Andere mogelijkheden zijn: invriezen, wentelteefjes, croutons, broodpudding, en ik kwam zelfs recepten tegen van oliebollensoep … Lees verder »
Het gemengde stoofvlees van wild dat ik vaak koop bestaat meestal uit hert en wild zwijn. Echter je kunt voor zulke stoofpot ook ander wild toevoegen of gebruiken. Denk dan aan ree, haas of fazant.
Nu de restaurants nog steeds dicht zijn vanwege COVID19 maak ik zelf mijn eigen wildstoofje want voor je het weet is het wildseizoen weer voorbij.
De inspiratie voor dit recept heb ik gehaald van de pagina "www.ministerieetenendrinken.nl" en ik vond het een leuke website om rond te snuffelen voor o.a. wildgerechten. Omdat ik nogal wat aan het bestaande recept heb veranderd zet ik hier mijn variant neer om te bewaren.
TIP: Gedroogde paddenstoelen is een tip om standaard in huis te hebben/halen (zeker ten tijde van Corona) omdat je ze lang kunt bewaren en in veel stoofpotten en soepen kunt gebruiken. … Lees verder »
Ribollita is een stevige Toscaanse boerensoep die een beetje lijkt op een winterse variant van minestronesoep. Het grootste verschil echter, is dat er brood aan de soep wordt toegevoegd in plaats van pasta.
De basis is tomaten, een koolsoort, bonen en natuurlijk brood. Verder kun je je eigen fantasie laten werken of gewoonweg de restjes uit de koelkast gebruiken (al klinkt dat niet zo sympathiek). En wat mij betreft voeg ik daar nog een lekkere bouillon aan toe. Mijn voorkeur heeft een zelfgetrokken maar je kunt natuurlijk altijd terugvallen op bouillonblokjes. (Let op: Als je zelf geen bouillon trekt is de bereidingstijd een stuk korter).
In Italië gebruiken ze voor deze authentieke soep de "cavolo nero" (palmkool) maar omdat die hier nogal lastig te verkrijgen is kun je als alternatief ook boerenkool, groene kool of savooie kool gebruiken.
De naam Ribollita (reboiled) betekent zoiets als "opnieuw gekookt" dus de tweede dag is deze soep nog lekkerder. Maak daarom maar meteen een flinke pan en geniet er een paar dagen van.
TIP: Voor een glutenvrije variant voeg je het brood niet toe aan de soep maar doe je dat per kop (bord) voordat je de soep inschenkt. De soep op zich is dan GV en je kunt dan per persoon kiezen welk brood je erin doet. … Lees verder »
Ik vind Jamie Oliver een superkok maar vaak zijn z'n recepten nogal bewerkelijk en haak ik weleens af. Dit recept voor pulled pork is echter een eitje. Ik heb het recept een beetje aangepast want recepten voor 10-12 personen zijn momenteel niet aan de orde. Verder heb ik er mijn eigen Coleslaw-van-rode-kool bij gemaakt omdat ik in de winter liever rode kool heb maar anders is deze Amerikaanse-coleslaw-mijn-versie er ook erg lekker bij.
Het recept is dus voor 4 personen. Wij hebben het met z'n tweetjes gegeten en de 2e dag even lekker in de oven opgewarmd, dan wordt het ook nog eens lekker een beetje krokant.
In het originele recept wordt het op de bbq geroosterd maar ik heb het in de oven gemaakt. Om de gerookte smaak alsnog een beetje te creëren is het belangrijk dat je gerookt paprikapoeder gebruikt!
TIP: Lekker voor de winter bbq of voor op de Big Green Egg. … Lees verder »
Een heerlijke saus met evenzo lekkere balletjes. Heel goed om al een dag van te voren te maken. De dag zelf hoef je dan alleen maar even rijst te koken en een salade te maken.
TIP: Je kunt hier heel goed een glutenvrij gerecht van maken als je glutenvrij paneermeel neemt. Ik gebruik ook vaak een paar sneetjes glutenvrij brood of een glutenvrij broodje wat ik rooster en maak daar dan paneermeel van. Ook kun je op de ouderwetse manier 2 (glutenvrije) beschuiten fijnwrijven. … Lees verder »
Mijn broertje kwam eten en ik had hem pannenkoeken beloofd. Nou zijn pannenkoeken niet iets waar je me 's nachts voor wakker hoeft te maken dus wilde ik er toch ook voor mezelf een feestje van maken.
In het kader van: "het leven is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen" heb ik gekozen om de pannenkoeken te voorzien van culinaire toppings. Ik had er eentje met vis en een met vlees/kaas.
De vis pannenkoek was met warmgerookte zalm, rucola, zongedroogde tomaatjes en geroosterde pijnboompitten. De vlees/kaas was met Parmaham, brie, rucola en geroosterde pecannoten.
Het gemakkelijke is dat je het gewone standaard basis recept voor pannenkoeken gebruikt.
N.B.: De "gewone" pannenkoeken waarvan ik er nog enkele extra had gebakken en die iedereen voor zichzelf kon versieren met stroop, (poeder)suiker enz. bleven over
… Lees verder »
Ik had van de supermarkt een grote zak "verspil-me-nietjes" appels meegebracht. Het zijn appels die er niet goed genoeg uitzien voor de reguliere verkoop en anders weggegooid zouden moeten worden . Zonde want ze zijn prima geschikt om appelmoes, appeltaart, appelcrumble of welk appel gerecht dan ook mee te maken. Ik zocht de beste exemplaren eruit om gedurende de week als handappel te gebruiken. Van de overige maakte ik deze appelmoes. Ik had nog een half pak appelsap in de koelkast staan en dat bracht me op het idee om in plaats van het scheutje water wat ik meestal toevoeg deze keer wat appelsap te gebruiken. Door de appelsap kreeg ik het idee om ook een scheutje (borrelglaasje) Calvados toe te voegen. Erg jammer dat ik hier geen geuren toe kan voegen, want wat rook dat lekker!!! En het rook niet alleen lekker, de smaak was ook heerlijk!!! Deze variant komt dit jaar met het kerstdiner zeker op tafel (en niet alleen dan).
TIP: Als je al van te voren voorziet dat de hoeveelheid teveel is kun je heel goed een gedeelte in schone (jam)potten doen. Doe dit dan wel meteen als de appelmoes nog heet is. … Lees verder »
Een van de heerlijkste dingen van het najaar vind ik het wildseizoen. Ik heb het geluk dat ik via via af en toe een gedeelte van een ree kan kopen. Dus als ik dan gebeld wordt dat het weer zover is ben ik als een kind zo blij. Mijn diepvries wordt weer gevuld en met Kerstmis kan ik weer uitpakken. Gelukkig blijft het niet alleen bij Kerst en kan ik van te voren al wat oefenen.
Ree is een ontzettend fijn stukje wild. Het vlees heeft een fijne structuur en een dieprode kleur. Reeën zijn zelf ook lekkerbekken en dat proef je terug in het vlees. Ze eten vaak kruiden, boomknoppen, gewassen en zachte blaadjes. Dit bezorgt het vlees een zachte, delicate smaak. (info: freshco) … Lees verder »
Cranberry's horen bij kerst en wildgerechten. Dus elk jaar met kerst maak ik wel weer een andere saus of compote met deze rode vruchtjes.
Je kunt het niet alleen uitstekend combineren met allerlei wildgerechten of patés, het is ook erg lekker op een (kwark)taart, op ijs of te gebruiken als jam.
Omdat ik vaak teveel maak en er altijd weer wat overblijft is het misschien ook een tip om als je het net gekookt hebt in wat kleine potjes te doen. Het is natuurlijk leuk om cadeau te geven maar ook altijd makkelijk om in huis te hebben om te gebruiken in een (wild)stoofpot in plaats van rode bessengelei. … Lees verder »
Een heerlijk voorgerecht dat binnen een mum van tijd op tafel staat, dus erg praktisch voor een diner met kerst of een andere keer als je gasten krijgt. Ook is dezelfde hoeveelheid heel goed geschikt als je het wilt maken voor op een buffet. Je neemt dan gewoon cocktailglaasjes of andere mooie kleine kommetjes.
TIP: Je kunt de paling ook vervangen door andere gerookte zalm, makreel, forel of heilbot. … Lees verder »
Met de cider uit Normandië kun je heerlijke gerechten maken en room is dan natuurlijk de perfecte combinatie. De smaken van het goede Franse leven. Niet bang zijn voor een flinke scheut room want daarmee creëer je wel heerlijke gerechten.
Zoals deze fazantenboutjes, even aanbakken in de pan, saus maken, erover gieten en daarna een half uurtje in de oven. Zo simpel kan het zijn
TIP: In plaats van fazantenboutjes kun je ook ander gevogelte (of gewoon kip) gebruiken. Pas eventueel de oventijd aan. … Lees verder »
Het geheim van deze heerlijke, makkelijk en snelle makreelsalade zit hem in het gebruik van verse gerookte makreel(filet). Dit is echt een heel groot verschil ten opzichte van een blikje.
Lekker als amuse (lepelhapje), op een toastje of stokbroodje bij de borrel, of op een broodje voor de lunch.
TIP: Mooi uitziend en bovendien ook lekker met een blaadje sla eronder. … Lees verder »
Stoofpeertjes had ik al eens eerder met glühwein gemaakt maar dat was een rechttoe rechtaan Stoofpeertjes-in-gluhwein Deze keer heb ik daar nog wat sinaasappel, Grand Marnier en specerijen zoals; kaneel, kruidnagel en steranijs aan toegevoegd. Zoveel heerlijke smaakjes dat je niet eens suiker hoeft toe te voegen
Boen de sinaasappel wel goed schoon want na het stoven kun je die met schil en al opeten
Gooi het sap zeker niet weg want dat is je glühwein, al is inmiddels de alcohol er natuurlijk wel uit … Lees verder »
Niet alleen met Kerstmis maar gedurende het hele wildseizoen maak je deze heerlijke Bourgondische wildstoofschotel van hert en wildzwijn. Natuurlijk kun je ook ander wild gebruiken zoals; ree, haas of fazant.
Ik heb hierbij "soepgroenten" zoals knolselderij, bleekselderij, wortel en prei omdat dit prima smaakmakers zijn die de volle smaak van het wild nog eens extra versterken. Eigenlijk hoeft het dus niet zo spannend te zijn als de basisingrediënten maar goed zijn.
TIP: Je kunt in plaats van wijn ook bier gebruiken. … Lees verder »
Halloween is alweer voorbij en dus moeten de overgebleven pompoenen het veld gaan ruimen voor de kerstversiering.
Eentje ervan gebruikte ik voor deze, in de oven gebakken, pompoen met feta en ham.
Een kleine Hokkaido (+/- 500 gram) is precies genoeg voor 2 personen in dit gerecht, je kunt anders ook gewoon een halve nemen en als je het recept voor 4 personen maakt is de grootte van een "normale" Hokkaido precies goed. … Lees verder »