We zijn deze week in feestelijke stemming: afgelopen week heeft het 100.000ste SmulWeblid zich aangemeld. We willen je hierbij persoonlijk bedanken voor je enthousiasme de afgelopen tijd: zonder al…
Lees verder
ben bang dat je "de verslaving van het jaar" hebt gevonden. tenminste zo werkt het bij mij. Je kunt hier uren plezier mee hebben. Succes met je pagina. als je vragen hebt kun je die in…
Lees verder
PASTADEEG BASISRECEPT
[color=#990000 !important]Ingrediënten:[/color]
300 g bloem
3 grote eieren (60 g)
30 ml olijfolie (naar keuze)
zout
[color=#990000 !important]Bereidingswijze:[/color]
Voor de bloem kun je gebruik maken van gewone bloem, waarmee je het deeg licht, goed van structuur en makkelijk hanteerbaar maakt. Sommige pastamakers geven de voorkeur aan het gebruik van een deel bloem en een deel farina de semola di grano duro (durum tarwegriesmeel), dat smaak, kleur en structuur ten goede komt. Het grano duro maakt het deeg wel moeilijker om mee te werken, vooral als je met een pastamachine werkt die met de hand bediend wordt. Je moet daarom nooit meer dan de helft van de bloem door het grano duro vervangen.
Leg de bloem in een bergje op het werkblad of doe deze in een grote aardewerken kom; maak een kuiltje in het midden.
Breek de eieren in het kuiltje, voeg de olie en een flinke snuf zout toe. Vermeng met een vork de eieren en de olie en een beetje van de bloem.
Meng geleidelijk de bloem door het eimengsel en werk hierbij vanuit het midden. Houd met je andere hand de bloem op z'n plaats; zo voorkom je dat er ei wegloopt.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Keer het deeg regelmatig om. Het deeg moet zacht en soepel zijn, maar tegelijkertijd droog aanvoelen. Als het plakt, kan je nog wat extra bloem toevoegen.
Om een glad en elastisch deeg te krijgen met een licht glanzende buitenkant, moet je ongeveer 6 min. kneden. Blijf niet te lang doorkneden anders blijft het deeg aan je handen plakken. Doe het deeg in een plastic zak en sluit die niet af, of leg het onder een theedoek of een omgekeerde schaal. Laat het deeg 30 min. rusten. Het deeg kan eventueel ook worden gemengd in een keukenmachine.
Het geven van de uiteindelijke vorm kan zowel met de hand als met een pastamachine.Uitrollen en snijden met de hand
Verdeel het deeg in 3 of 4 handzame porties en bedek deze met een theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Bestuif een groot werkvlak met bloem. Rol een portie deeg uit met een grote, met bloem bestoven deegroller. Rol vanuit het midden naar buiten.
Rol het deeg uit en rol van je af. Draai het deeg regelmatig een kwartslag. Gebruik net genoeg bloem om plakken te voorkomen. Rol het deeg tot een cirkel, vouw het deeg op en rol het opnieuw uit. Herhaal dit proces zo'n 7 of 8 keer; rol het steeds uit tot een gladde, ronde lap van 5mm dik.
Rol het deeg uit tot een lap van 2,5 mm dik Repareer eventuele scheurtjes met een stukje deeg en wat water.
Leg de lap deeg op een schone theedoek. Als je gevulde pasta maakt, leg dan een doek over het deeg. Als dat niet het geval is, laat je het deeg onafgedekt liggen tot je de rest van de deegporties bewerkt hebt, zodat het deeg iets kan drogen.
Snijd voor lasagnevellen het deeg in de gewenste grootte. Voor lange, platte pastasoorten rol je het deeg op en snijd je het met een scherp mes in gelijke slierten. De slierten zijn circa 8 mm breed voor tagliatelle, 5 mm voor fettucine en 3 cm voor pappardelle. Gooi de restjes weg. Laat de pasta in een enkele laag maximaal 10 min. drogen op een theedoek. Lange pasta kan ook van een vel gesneden worden met een deegradertje. Een deegradertje met een gekarteld wieltje wordt gebruikt voor lasagnette en farfalle. Droog de pasta niet in een koude of tochtige ruimte, want dan wordt deze broos. Pasta moet langzaam drogen.
Uitrollen en snijden met een pastamachine
Bevestig de pastamachine aan de rand van het werkblad. Verdeel het deeg in 3 of 4 porties en maak er een vierkant van. Leg de porties onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Rol één van de porties iets platter met een deegroller. Bestuif dit vervolgens met bloem.
Zet de roller op de wijdste stand en haal het deeg er 2 of 3 keer door. Vouw het deeg in drieën, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine. Als het deeg vochtig of plakkerig aanvoelt, bestuif het dan elke keer dat je het door de machine haalt met bloem. Doe dit 8 tot 10 keer, tot het deeg soepel en elastisch is. Vouw het deeg daarna niet meer.
Zet de roller een tandje lager en haal het deeg erdoor, tot het deeg de gewenste dikte heeft. Bij sommige machines zul je de laatste stand niet gebruiken, omdat het deeg anders scheurt. Stop in dat geval bij de op één na laatste stand en haal het deeg een paar keer door de machine. Het deeg wordt dan steeds iets dunner. Deze methode pas je ook toe bij machines waarbij het deeg bij de laatste stand niet dun genoeg uitgerold kan worden.
De vellen die klaar zijn leg je op een theedoek. Dek ze af met een andere theedoek als je er gevulde pasta van wilt maken. Voor gewone pasta laat je ze 10 min. onafgedekt drogen. Hiervoor kan een droogrekje ook erg handig zijn.
Snijd voor lasagnevellen het deeg in de gewenste grootte. Voor smallere pasta gebruik je de daarvoor bestemde rollers van de machine. Haal de vellen erdoor. Leg de pasta op een theedoek en dek deze alleen af als de pasta teveel uitdroogt.
… Lees verder »
Cupcakes maken met het basisrecept cupcakesGeplaats door Olivia op 26-03-2012 =0em5=0em210
Wil je graag zelf de lekkerste en mooiste cupcakes maken? Met het basisrecept van Cupcakerecepten.nl maak je in een handomdraai de heerlijkste en mooiste cupcakes zelf. Volg het recept stap voor stap, dan gaat het je zeker lukken!
Wil je graag zelf de lekkerste en mooiste cupcakes maken? Met het basisrecept van Cupcakerecepten.nl maak je in een handomdraai de heerlijkste en mooiste cupcakes zelf. Volg het recept stap voor stap, dan gaat het je zeker lukken! Informatie
Lemon CheesecakeEen luchtige heerlijke cheesecake met een frisse citroensmaak. Deze taart is niet moeilijk te maken, maar het vraagt wel wat tijd en geduld.Write a reviewSave RecipePrint Zelf toevoegen
[list=none !important]
Voor de bodem
[list=none !important]
Foie gras entier mi-cuitFoie gras is de vette lever van een eend of een gans die gedurende ongeveer drie weken is volgestopt met maïs. Een vette eendenlever is beslist geen zieke lever. Eenden en ganzen kunnen in zeer kort tijd grote hoeveelheden vet opslaan, die ze vervolgens kunnen verbranden tijdens de trek. De mens maakt al duizenden jaren gebruik van dit fenomeen. Ik heb met mijn eigen ogen gezien dat eenden zich vrijwillig lieten volstoppen, maar het blijft een rotgezicht om de lange trechter met maïs in de keel van de vogel te zien verdwijnen. Protesten tegen foie gras accepteer ik echter alleen van vegetariërs: kippen en varkens hebben ook een rotleven.Foie gras is erg duur omdat de eenden en ganzen met de hand moeten worden gevoerd en omdat de levers met de hand moeten worden schoongemaakt. Een verse vette lever kan in plakken worden gesneden en als een biefstuk worden gebakken of er kan een terrine van worden gemaakt. Tijdens deze laatste bewerking wordt er verschrikkelijk gesjoemeld en het werkelijke percentage dure foie gras in het potje dat u koopt tijdens uw vakantie in Frankrijk zal voor eeuwig een raadsel blijven. De beste foie gras eet u in een goed restaurant. Of u maakt hem zelf volgens het recept van Chef Simon dat ik hieronder enigzins vereenvoudigd en aangepast weergeef. … Lees verder »
tonvanhelden heeft nog geen restaurantrecensies.
tonvanhelden heeft nog geen artikelen geschreven.
tonvanhelden heeft nog geen vrienden op Smulweb.