De ui kreeg zijn definitieve wetenschappelijke naam in de 18e eeuw door samenvoeging van de oude Latijnse woorden voor knoflook - al(l)ium en ui - c(a)epa -, waarschijnlijk teruggaand op een Keltische en een Griekse benaming. Een latere Latijnse aanduiding was unio, misschien samenhangend met ′eenheid′ om hem te onderscheiden van soorten die zijbollen produceren.
Afleidingen van beide woorden kwamen in onze taal terecht. Van het verkleinwoord cepulla werd het Franse ciboule gevormd en het Nederlandse cibol en cypel, voor groene uitjes.* In onze noordelijke provincies kent men het nog als siepel, dat, evenals het Duitse Zwiebel, een synoniem voor ui werd.
Wens je een fijne en zonnige koninginne-weekend toe en horen elkaar wel weer groetjes en veel liefs, Gea ja inderdaad een foutje....ach ja overgewerkte actieve hersentjes denk ik....
Lees verder
heb geen flauw idee....waar ik op gereageerd heb..maar help me ff wat betreft de oproepje?..wat begrijp je niet...tja het nuchterheid weer he..haha...groetjes, Gea
Lees verder
Ik kwam zomaar even langs. Leuke pagina heb je met heel veel recepten. Altijd als ik een pagina bezoek kijk ik naar het aantal "eigen recepten", waarom? Ik ben de eigenaar van de Top100…
Lees verder
Ik zet je favorieLut.
Lees verder
Een populair gerecht uit Hessen; zodra er jonge uitjes op de markt zijn, komt dit gerecht al snel op tafel bij het doorsnee gezin. … Lees verder »
De combinatie van ui, zure room en kummel vormen een heerlijke geur- en smaaksensatie. Zonder spekjes een prima vegetarische hoofdmaaltijd met een frisse salade. … Lees verder »
Dit bijgerecht past prima bij rood vlees. … Lees verder »
Een heerlijk bijgerecht dat zowel warm als koud geserveerd kan worden bij een stevig stukje vlees. … Lees verder »
… Lees verder »
Het moet heel vreemd zijn om Amish te zijn en een boerenleven uit 1830 te leiden te midden van de gemoderniseerde versie van het Romeinse Rijk die het hedendaagse Amerika is. Uit deze uientaart met zure room en maanzaad blijkt de Duitse oorsprong van de Amish. … Lees verder »
Deze exotische rijstkoek, die naar ui smaakt, wordt in de wok gebakken en daarna met romige kokossaus overgoten.Een heerlijk vegetarisch gerecht. … Lees verder »
… Lees verder »
Een verrassend borrelhapje, zowel warm als koud niet te versmaden. … Lees verder »
Een zeer bijzonder en feestelijk recept van onze oosterburen. Uit de regionale keuken van Hamburg en omgeving. … Lees verder »
De ui, wiens smaak zo'n belangrijk onderdeel is van praktisch iedere soep, werd in het verleden voor meer doeleinden gebruikt dan slechts een smaakmaker.Uiensap werd op wespenbeten gesmeerd, als pijnstiller, en, als je tegen de geur kon, ui was een uitstekend haarherstelmiddel.Ook hielp ui tegen katers, winterhanden en catarre.De beroemde Franse uiensoep, gegeten als ontbijt door markt dragers, was daarom deels voedsel, deels medicijn.Deze Engelse versie is romiger en puur en simpel van smaak. … Lees verder »
… Lees verder »
Is het nu rarebit of rabbit?Persoonlijk vind ik de laatste het leukste. Het verhaal gaat dat dit was wat de jager at, nadat het konijn aan zijn geweer was ontsnapt. … Lees verder »
Een confit is, zoals de naam al doet vermoeden, een soort saus, gereduceerd tot een geconcentreerde, jam-achtige substantie.Een prima begeleider vooral voor allerlei Kerstgerechten.In de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. … Lees verder »
… Lees verder »
… Lees verder »
… Lees verder »
… Lees verder »
… Lees verder »
… Lees verder »
siepel_site heeft nog geen restaurantrecensies.
siepel_site volgt nog geen andere Smulwebbers.