Ook al ben ik niet Joods, toen ik het boek ′De Joodse Keuken′ in handen kreeg, raakte ik in een mum van tijd volledig in de ban van het hoe en waarom van de gerechten die de Joden bereid(d)en. Het boek staat vol recepten en informatie. Ik zal daaruit (en ook uit andere informatiebronnen) naar hartelust putten voor traditionele Joodse gerechten, verzameld uit de diaspora (de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld), en artikelen die ook voor niet-koks interessant zijn.
De recepten en artikelen zijn zoveel mogelijk onderverdeeld in de twee hoofdgroepen van het Joodse volk: de Asjkenazim en Sefardim. De Asjkenazische Joden hebben hun wortels in West- en Oost-Europa en Rusland; de Sefardische Joden komen van oorsprong uit de mediterrane landen en Azie. Om het onderscheid hiertussen aan te geven gebruik ik verschillende kleuren, als volgt: Asjkenazische keuken en Sefardische keuken. Wat niet uit te splitsen is, of wat ik niet weet, staat in de basiskleur.
var sc_project=209708;
Hallo Anna! Je site staat bij mij al een tijdje favoriet. Mijn vriend komt uit Israel en ik neem me steeds maar voor eens echt Joods voor hem te koken. Maar nog niet verder gekomen dan het maken van…
Lees verder
Ik wilde je alleen even laten weten dat ik je pagina favoriet gezet heb zodat ik nog eens op mijn gemak terug kan komen. Groetjes Maruska
Lees verder
Ik zal het eens aan mijn vriendin vragen, of zij weet hoe die Deli nu heet en of hij nog bestaat op Waterloo Road
Lees verder
hoi shalomshalom, voor ongeveer 1,5 jaar terug zat ik ook hier en sinds kort weer..jij vertelde toen dat je niet echt geinteresseerd was in het jodendom maar speciaal in de joodse keuken.. toch lees…
Lees verder
Deze 'uienpudding' stamt uit Wenen, waar hij een populair joods voorgerecht was bij de lunch. De naam pudding, die in Nederland associaties wekt met zoet, is wat misleidend: hartig voert hier wel degelijk de boventoon.
Het oorspronkelijke recept schrijft een mengsel van broodkruim en verpulverde matzes voor, in dit recept is dat vervangen door paneermeel.
Bron: De keuken van de krant … Lees verder »
Dit recept hoort bij het artikel 'Keuken van de heimwee' en komt uit het boek 'De joodse keuken' van Clarissa Hyman. … Lees verder »
Het oorspronkelijke recept voor de viskoekjes is afkomstig van een lid van een Pools-joodse familie die tegenwoordig in New York woonachtig is. Vroeger stelde men de gerechten samen met gepocheerde zoetwatervis (karper, snoekbaars) en gekookte aardappelen. Tegenwoordig wordt in plaats daarvan zeevis gebruikt en geweekt witbrood. Voor de viskoekjes zijn bij de ingredienten wijtingfilets aangegeven. Je kunt ze eventueel vervangen door filets van andere vissoorten. Ook de filets van zoetwatervissen, zoals snoek en snoekbaars, komen ervoor in aanmerking. Deze lichte hoofdmaaltijd is ook geschikt als lunch. … Lees verder »
Deze traditionele manier van kool klaarmaken geeft de groente een verfijnde smaak. … Lees verder »
* Oignons aus marrons *
Kastanjes worden in de Elzas als groentegerecht gegeten. Dit recept komt uit het boek Gastronomie Juive van Suzanne Roukhomovski. … Lees verder »
Het recept voor deze romige appeltaart met een bovenkant van bitterkoekjes komt uit Denemarken, waar de Joden goed ge?ntegreerd waren, wat te zien is aan de vele gerechten met Joodse namen. Een Deens maanzaadbrood heet 'birkes' - dat 'zegen' betekent in het Hebreeuws - en met kerst worden er Joodse koekjes met suiker en kaneel gebakken. … Lees verder »
* Tishpishti *
Deze beroemde Judeo-Spaanse specialiteit uit Turkije is een mooi dessert. Maak de cake tenminste een paar uur voor het eten, dan kan de siroop er lekker intrekken. … Lees verder »
* Mina de espinaka *
In de hele Joods-Spaanse, Ottomaanse wereld werd met Pesach een pastei met spinazie of spinazie en kaas gegeten. Lunchgerecht voor acht personen, of hoofdgerecht voor vier personen. … Lees verder »
* Mina de carne *
In Egypte heet dit gerecht 'maiena'. De ovenschaal wordt bekleed met matses, daarop komt de vulling met lams- of rundergehakt, die vervolgens weer met matses afgedekt wordt. Lekker als lunchgerecht of tussendoor; of als hoofdmaaltijd voor vier personen. … Lees verder »
Dit mooie en luxe dessert werd vooral gegeten in Rusland, waar het met Pesach het traditionele dessert was. Het werd gemaakt in een met doek bespannen houten bak in de vorm van een piramide, met een uitsparing onderin in de vorm van een kruis. Er zijn verschillende versies, zowel gekookte als ongekookte. De pudding in dit recept wordt gemaakt met kwark of roomkaas en dus niet gekookt. Het is heel machtig, eet het in kleine plakjes. Zie voor een vergelijkbaar recept de Russische paaspudding van 'rosanne'. … Lees verder »
* Baal kanaf *
Een joods recept uit Jemen, dat de fraaie naam 'baal kanaf' (heer der vleugels) draagt omdat het dat haastige pannekoekgevoel bij je losmaakt: opschrokken! Zoals rabbi Meir het ooit zei: "Eet gerust uien en je zult tevreden neerzitten in de schaduw. Maar eet geen kip of gans, want dan wil je altijd meer". En dan had hij het nog niet eens over de meloen ... … Lees verder »
* Ragout de morue *
De Iberische Sefardim leerden in Spanje en Portugal zoute vis waarderen en bleven hem later in islamitische landen eten. In Algerije waren het niet alleen de Joden maar ook de Fransen die hem aten. Er zijn verschillende soorten zoute vis, varierend van niet-gedroogde, lichtgezouten vis tot heel zoute, harde, gedroogde vis (klipvis). Laat alle soorten in water weken om hte zout eraan te onttrekken. Ververs het water regelmatig. Afhankelijk van hoe hard en hoe sterk gezouten de vis is, moet hij een paar uur tot meer dan 24 uur weken. In Zuid-Frankrijk, waar veel Noord-Afrikaanse Joden wonen, wordt zoute vis voorgeweekt verkocht. … Lees verder »
Dit gehaktbrood is wereldwijd bekend, maar voor de Joden kwam het op de tweede plaats. Een beetje vet vlees zorgt voor een smeu?g, makkelijk te snijden brood. Onder 'Serveer tips' staat hoe je van hetzelfde gehaktmengsel vleeskoekjes kunt maken. … Lees verder »
Het plukken van paddestoelen was een van de weinige bezigheden die ervoor zorgden dat de Joodse mannen de bestudering van de talmoed met rust lieten en de natuur introkken. Boleten (eekhoorntjesbrood) en cantharellen waren, vanwege hun heerlijke smaak en omdat ze makkelijk te onderscheiden waren van de giftige soorten, de populairste wilde paddestoelen. De meest gebruikelijke manier om ze klaar te maken was ze eenvoudigweg te bakken met fijngesneden uitjes. Witte wijn was extravagant. De wilde paddestoelen kunnen eventueel vervangen worden door shii-take. … Lees verder »
Op Marokkaanse wijze. … Lees verder »
* Green Zhoug *
Deze hete groene peperpuree wordt met brood als hapje vooraf gegeten. In Jemen is het een joodse specialiteit en in Israel iets heel alledaags. Zhoug werkt verslavend en en past, als bijgerecht, bij verschillende soorten gerechten als vis, gegrilde en gekookte vleessoorten en kip. Gewoonlijk wordt hij geserveerd met brood en met verse, gepureerde tomaten (deze kunnen heel, met vel en al, in de blender). In dit recept wordt uitgegaan van een milde pepersoort van 15-20 cm lang; bij gebruik van heel hete pepers er maar 3 of 4 nemen. … Lees verder »
Deze heerlijke repen zitten vol noten. In plaats van ze te roosteren kun je de amandelen ook 3 minuten in de magnetron leggen. … Lees verder »
Orzo is een heerlijke, kleine soort pasta die op rijst lijkt. … Lees verder »
Er zijn mensen die kersensoep maken met zoete kersen. Dit recept is een lekkere combinatie van zure kersen en zoete wijn. … Lees verder »
Er zijn vele manieren om gehakte haring te maken, met alle mogelijke ingredienten: van uien, fijngehakte eieren en appel tot brood en stukjes gember, azijn en citroensap, die meestal voor de smaak worden gecombineerd. Een simpele Russische manier is de (ontzoute) haringfilets fijnsnijden en met olie en azijn begieten. Dit recept is erg lekker, zowel met als zonder de garnituur van hardgekookte eieren en appel. … Lees verder »
shalomshalom heeft nog geen restaurantrecensies.
shalomshalom volgt nog geen andere Smulwebbers.