plarts68 heeft nog geen meldingen.
… Lees verder »
… Lees verder »
Heerlijk pittig visgerecht, te combineren met rijst, naanbrood en evt. een frisse komkommersalade. … Lees verder »
Spekkoek is een Indische lekkernij. Deze cake met gekleurde laagjes is ontstaan ten tijde van de koloniale periode in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is de spekkoek met de Indische Nederlanders mee naar Nederland gekomen. Bij feestelijke gelegenheden waar de familie bijeen komt, mag spekkoek dan ook zeker niet ontbreken!
De naam spekkoek is een beetje misleidend. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er geen spek aan te pas. Het is echter wel naar het vleessoort vernoemd; vanwege de laagjes lijkt het een beetje op doorregen spek . In Indonesië heet het `spekkuk` of `kue lapis`, wat letterlijk cake in laagjes betekent.
Spekkoek wordt gemaakt van twee kleuren deeg die om en om in flinterdunne laagjes worden aangebracht. De originele spekkoek is lichtgeel en bruin gekleurd. Ook komt in sommige versies de kleur groen voor, afkomstig van de bladeren van de tropische plant `pandan` die als smaakmaker wordt gebruikt. Aangezien Indonesiërs van zoet houden, worden vaak vruchten of cacao aan de spekkoek toegevoegd.
De traditie van de spekkoek houdt de herinneringen aan het oude Nederlands-Indië levend. De vraag is echter wel of de jongere generaties van Indische afkomst nog fanatieke spekkoekbakkers onder zich heeft. Niet iedereen heeft tegenwoordig nog tijd en zin om uren in de keuken te staan. De bereiding vergt namelijk veel geduld, omdat elk laagje één voor één wordt afgebakken in de grill of oven. Voor de luie lekkerbek is er een makkelijkere optie; spekkoek is verkrijgbaar bij de Indische toko. … Lees verder »
plarts68 heeft nog geen restaurantrecensies.
plarts68 heeft nog geen artikelen geschreven.
plarts68 volgt nog geen andere Smulwebbers.
plarts68 heeft nog geen vrienden op Smulweb.