
Ik ben een allrounder, of het nu om de Scandinavische of Japanse keuken gaat: Ik heb interesse voor alle keukens. Daarnaast behoren slow food, RAW food, de professionele keuken, tafeldekken en decoratie, patisserie, chocolade en bonbons tot mijn interesses. Mooiste uitvinding Een heel klein stukje keukengereedschap, dat ik van een Engelse vriendin heb gekregen. Je haalt er een snijboon, ontdaan van beide uiteinden door. De draden zijn er dan afgesneden en de boon is verdeeld in prachtige, gelijkmatige lange repen. Wanneer de boon niet door het mes wil, gooi haar maar weg, want dan is hij ook na het koken nog hard en niet te eten. Het decoratieve effect van de snijboonrepen oogst telkens weer bewondering. Ik heb meer dan 100 kookboeken in de kast staan van mijn eerste kookboek van een Duitse huishoudschool, over het Groot Indonesisch Kookboek tot Recipies from Cephalonia, The Siora`s Cookbook met handtekening van de schrijver, en niet te vergeten Fantastic Cakes van Sue Mann Mijn levensmotto: Castigat ridendo mores, oftewel: Met lachen heb je succes, waar beleringen falen Heeft bewondering voor: Er zijn er meer die mijn bewondering verdienen en ook krijgen. Maar één die er echt uit springt is Gary Rhodes, Engelse topchef. Ik bewonder zijn doorzettingsvermogen, zo als hij de gevolgen van een zwaar ongeval heeft verwerkt. Als chef verdient hij vooral bewondering voor de manier waarop hij oude recepten in nieuwe glorie doet herleven en voor het feit dat hij veel met streekproducten werkt. Mijn allergrootste idool is echter mijn moeder (veel te jong overleden). Zij heeft ons de basis van het koken bijgebracht en de kunst, van een paar hele gewone ingrediënten een heerlijk gerecht op tafel te zetten, door het gebruikmaken van je fantasie. Mooiste quote: La table fermée, De moeder van een Franse vriend kondigde zo het natafelen met cognac en chocolade (en sigaren voor de heren) bij de open haard aan. Wanneer ik eraan denk gaat het jeugdsentiment op volle toeren draaien. Dan ruik ik de rook (die ik dan ineens lekker vind) en voel ik een knapperend vuurtje zijn warmte verspreiden. Ik proef de chocolade en de cognac en ik zie en hoor ons weer tot diep in de nacht discussiëren over sociale, maatschappelijke en wetenschappelijke onderwerpen. Tijd en haast waren toen geen items. Laatste uitdaging: Samen met mijn oudste zoon en heuse Winnie de Poeh taart maken voor de verjaardag van mijn oudste kleindochter. Er was een tijd dat ik mee mocht werken aan banketten en koude buffetten voor hooggeplaatste persoonlijkheden. Een leerzame en leuke ervaring. Ook heb ik veel gebakken en gekookt voor anderen. Ook nu vind ik het nog steeds leuk vrienden en familie te verwennen met `iets lekkers`. Het bereiden van een feestmaal is voor mij een feest (zelfs als ik tussendoor weleens zucht, dat ik het mijzelf aandoe) Persoonlijke tip: Met een fantasie en geduld kun je zelfs met een minimum aan ingrediënten een kostelijke maaltijd bereiden. Als je kookt moet je niet met je gedachten elders zijn.
Met deze taart zet je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel, die goed betaalbaar is en makkelijk te bereiden. De meeste tijd gaat in het bakken zitten. … Lees verder »
Mijn eigen versie van een heerlijke Australische traktatie. Mislukt nooit. Ook leuk als cadeautje … Lees verder »
LET OP de oventemperatuur is gewijzigd!!!
lekker voor allerhande gelegenheden en leuk als cadeau … Lees verder »
Heerlijk aardappelgerecht … Lees verder »
… Lees verder »
Een heerlijk stuk varkensbuik. Het is simpel te maken. Er is alleen veel tijd nodig voor het marineren en garen in de oven:
Voorbereidingstijd 25 minuten, plus 1 nacht marineren en het maken van de gebraiseerde kool en aardappels.
Bereidingstijd 4 uur en 30 minuten … Lees verder »
Deze taart is machtig en machtig lekker. Het recept is met veel experimenteren uiteindelijk goed gelukt. Het was eerst de bedoeling een pudding te maken op de ouderwetse manier. En dit kwam er uiteindelijk uit. Maar pas op, het resultaat is afhankelijk van de kwaliteit van de eieren. … Lees verder »
James Tanner: Dit is precies wat er staat: zoetzuur. De wat zoutige ricotta past heel goed bij de prei. Een klapper, dit gerecht.
Voor niet-vegetariërs is dit een prima gerecht bij geglaceerde ham, want de smaken gaan heel goed samen.
Ik ben zelf ben geen vegetariër, maar ik wil minimaal 1-2 vleesloze maaltijden per week eten. Met dit recept heb ik een welkome aanvulling op dat menu gevonden. … Lees verder »
James Tanner: Dit doet me denken aan mijn jeugd. Bij dit typisch Engelse gerecht passen doperwten, puree en dikke uiensaus.
Ik heb er alleen een komkommersalade bijgedaan (kleine eters) … Lees verder »
Een zeer vrije variant op de Zwitserse Rösti … Lees verder »
Een heerlijk romige en toch pittige soep … Lees verder »
Toen mijn kinderen nog klein waren is deze schotel gaandeweg ontstaan. Intussen is hij favoriet bij kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Budgetkoken op hoog niveau en gezond en slank. … Lees verder »
Het recept komt uit het Meat Free Monday Kookboek, een verzameling vegetarische recepten van Paul McCartney en dochters. … Lees verder »
Het recept komt uit het Meat Free Monday Kookboek, een verzameling vegetarische recepten van Paul McCartney en dochters. Dit recept is geschreven door Josephine Fairley. … Lees verder »
Een ovenschotel, die Nederland en Indonesië op smakelijke wijze samenbrengt. … Lees verder »
misseliza heeft nog geen restaurantrecensies.