1. Home
  2. Community
  3. marjolijn123

Heb je je mail gecheckt en je account geactiveerd?

Heel veel plezier op Smulweb!
Over marjolijn123  Stuur een bericht

Welkom in Brielle. Op een 1 April verloor Alva zijn bril. Met dit gezegde wordt bedoeld dat op 1 April 1572 Brielle werd bevrijd van de Spaanse bezetting door de watergeuzen. Dat de geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt. Naar aanleiding van het nationale feest van 1 april 1872 werden een beeld en een gebouw opgericht. Het beeld stelde een Nimf voor die haar hand richt richting de Maasmond waar de geuzen vandaan kwamen. Op haar sokkel staat de wapenspreuk van Brielle: "Libertatis Primitae", wat betekent "Eersteling der Vrijheid". Het gebouw werd een asyl voor oude en gebrekkige zeelieden. Het gebouw werd dan ook het Asyl genoemd.
Tegenwoordig zijn hier woningen in gesitueerd. De Brielse waag staat achter het stadhuis, op de hoek van de koopmanstraat en de Venkelstraat. Vanaf de ingebruikneming deed het gebouw dienst als waag en gevangenis. Het gebouw werd in 1912 ingericht tot gemeentemuseum.


In Brielle zijn vele recreatie mogelijkheden. Zo is er een sporthal met zwembad, een cultureel centrum, een jeugdhonk en voor wie dat allemaal niet interessant is kan er ook nog een fietstocht gemaakt worden langs de Brielse Maas en haar prachtige omgeving. Verder zijn er niet ver van Brielle vandaan enkele stranden waar lekker kan worden gezwommen. En voor wie zich s'avonds ook nog wil vermaken zijn er veel kroegen (sommige met terras), vele restaurantjes en een discotheek/nachtclub in deze toch niet zo grote stad. Ook heeft Brielle een leuke binnenstad waar lekker kan worden gewinkeld.


Brielle is een mooie en gezellige stad die makkelijk te bereiken is met de auto of met het openbaar vervoer. Het is zeker de moeite waard om een keertje te komen kijken, zeker op 1 april. Het Vliegend Hert, brande in 1882 af en men was niet meer van plan hem op te bouwen. In de twintigste eeuw is de molen toch weer opgebouwd. Dit gebeurde rond de jaren negentig.


De molen is een 3-zolder standaardmolen en daarmee een van de drie grootste molens van dit type in Nederland. De molen beschikt over twee koppels maalstenen en is nog volledig maalvaardig. Bij de molen bestaat de mogelijkheid om opgeleid te worden voor het officiele diploma van vrijwillig molenaar. De molen is elke vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend en is gratis te bezichtigen.Tevens vindt er meelverkoop aan bakkers en partikulieren plaats. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om ook op andere dagen, behalve zondags, de molen te bezichtigen.

Over marjolijn123  Stuur een bericht
Bekijk alle recepten van marjolijn123
Bekijk alle meldingen van marjolijn123

marjolijn123 heeft nog geen restaurantrecensies.

Favoriete pagina's (0)

marjolijn123 volgt nog geen andere Smulwebbers.

Bekijk alle artikelen van marjolijn123
Bekijk alle artikelen van marjolijn123
Top