Welkom op de Flevo-pagina van annabee en lia_b_k.
Flevoland is voor het grootste deel nog geen vijftig jaar oud.
Zuidelijk Flevoland viel pas droog in 1968, Oostelijk Flevoland in 1957 en de Noordoostpolder in 1942.
Al eerder werd begonnen met het werkkamp (of werkeiland).
Op de oude eilanden Urk en Schokland na heeft de provincie dus nog nauwelijks een culinaire traditie kunnen opbouwen. Ook de bewoners zijn nieuw: afkomstig uit alle delen van Nederland brachten zij een verscheidenheid aan smaakvoorkeuren en eetgewoonten mee. Ten slotte heeft de vruchtbare bodem van het nieuwe land zelf ook nog een vinger in de pap. Flevoland is onze allernieuwste landbouwprovincie, waar op de oude zeebodem druk wordt geexperimenteerd met nieuwe graansoorten, (wild) fruit, zuivelproducten en zelfs wijn. Al deze invloeden maken eten in Flevoland heel spannend: de culinaire geschiedenis van de Flevokeuken wordt nu gemaakt!
*
Omdat de IJsselstreek onlosmakelijk verbonden is met Flevoland en het IJsselmeer (de Zuiderzee), besteden we daar ook aandacht aan op deze pagina.De zeven Hanzesteden
Lees verder
als nazaat van een urker familie die emigreerde naar een kustplaats, herken ik veel van de gerechten. Leuk om ze terug te zien. En rijst met boter en suiker gecombineerd met gebakken vis lust ik nog…
Lees verder
als nazaat van een urker familie die emigreerde naar een kustplaats, herken ik veel van de gerechten. Leuk om ze terug te zien. En rijst met boter en suiker gecombineerd met gebakken vis lust ik nog…
Lees verder
Bij het artikel ′Historie Flevoland′ zijn alle plaatjes verdwenen. Ga jij ermee aan de slag of ik? Zo is er niks aan ... :-((( Anna
Lees verder
Eigenlijk een Frans recept, maar met vlierbessen uit Flevoland noem ik het een Flevolandse likeur.
Enig geduld is noodzakelijk: 10 weken na aanvang van de bereiding is de likeur op dronk.
Bron: Vlier in de fles … Lees verder »
Gebruik je voor dit recept vlierbessen, appels en uien uit Flevoland, dan mag je het best een typisch Flevolands gerecht noemen!
Lekker bij wild of gevogelte, maar ook bij lamsvlees.
Bron: Vlier in de fles … Lees verder »
Je zou het niet verwachten, maar deze saus is lekker bij vis.
Bron: Vlier in de fles … Lees verder »
Bron: Vlier in de fles … Lees verder »
Een recept afkomstig uit Kamperveen, in het Kamper dialect.
Bron: Woordenboek van de Kamper taal … Lees verder »
Een recept afkomstig uit Kamperveen, in het Kamper dialect.
Bron: Woordenboek van de Kamper taal … Lees verder »
In het Kamper dialect. Recept uit het 'Woordenboek van de Kamper taal'. … Lees verder »
Nee, geen roggebrood, maar koekjes.
Het recept is in het Kamper dialect en komt uit het 'Woordenboek van de Kamper taal'. … Lees verder »
Snoepjes van vlierbessensiroop. Enig geduld is vereist. … Lees verder »
1 a 2 eetlepels opgelost in een beker heet water, 's avonds voor het naar bed gaan, is goed om een verkoudheid te bestrijden. Als slaapmutsje is het heerlijk met een scheutje whisky erdoor ... Je kunt de siroop ook gewoon als ranja gebruiken, of er vlierbessenbolletjes (snoepjes) van maken. … Lees verder »
Alweer een 'authentiek' Flevolands recept, mits natuurlijk van vlieren en appelbomen uit onze polder ... … Lees verder »
Zowel appelbomen als vlieren vind je volop in Flevoland, daarom noem ik dit een authentiek Flevolands recept. … Lees verder »
Een pannenkoek voor de zoetekauw: met vanillevla, chocoladesaus, gesuikerde nootjes en slagroom. Recept van Pannenkoekrestaurant 'Dubbel-Op' in Lelystad. Bron: Het pannekoekboek … Lees verder »
Pannenkoek met garnalen, mosselen en inktvisjes. Recept van Pannenkoekrestaurant 'Dubbel-Op' in Lelystad. Bron: Het pannekoekboek … Lees verder »
Pannenkoek met ossenhaas, bacon, paprika, prei, pinda's ... Recept van Pannenkoekrestaurant 'Dubbel-Op' in Lelystad. Bron: Het pannekoekboek … Lees verder »
Pannenkoek met o.a. kip, ui, champignons en noten. Recept van Pannenkoekrestaurant 'Dubbel-Op' in Lelystad. Bron: Het pannekoekboek … Lees verder »
Basisgegevens over de pannenkoeken die gebakken worden door Arie van der Mee, kok van Pannenkoekrestaurant 'Dubbel-Op' te Lelystad. Bron: Het pannekoekboek … Lees verder »
Lekkere koekjes … Lees verder »
Een echt Flevolands recept want brandnetels hebben wij hier zat. … Lees verder »
Weer net even een ander recept als dat uit Kampen. … Lees verder »
01-08-2004 | Prima adres om een goeie hap te eten Het restaurant is lastig te vinden, zit in het Martinair gebouw: trap op naar het terras (boven) en daar is…
20-01-2002 | Goed en betaalbaar. Een restaurant waar je je welkom voelt en graag terugkomt.
20-10-2001 | Het was gezellig, we hebben onze buikjes vol en rond gegeten, maar ...
17-06-2001 | Thema-avond asperges op 16 juni 2001: Voortreffelijk!
kiekendiefje volgt nog geen andere Smulwebbers.