1. Home
  2. Community
  3. Weckmuseum

Heb je je mail gecheckt en je account geactiveerd?

Heel veel plezier op Smulweb!
Over Weckmuseum  Stuur een bericht

Van schop tot bord, eten uit je voorraad kast. Zo rond 1900 werd er van de huisvrouw verwacht dat ze verstandig, zuinig en vooral zorgvuldig haar huishouden draaiende wist te houden. Dit gebeurde met veel inzicht in het gewone dagelijkse leven,. Deze kennis werd overgedragen van moeder op dochter. Zo was het karnen van boter één van haar belangrijke taken. Want het karnen van een goede boter, daar kon je als vrouw status mee verdienen. Het werk was zwaar. Naast het zorgen voor haar gezin en huis, behoorde ook het beheren van de provisieruimten tot de taken van de huisvrouw. Die provisieruimten bestonden vaak uit één of meerdere kasten, soms een kleine kamer, vaak één of meer kelders. Daar werden ingelegde groenten, fruit en confituren voor de wintermaanden bewaard. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter kon doorkomen. Niet alleen groente en fruit werden ingemaakt, ook eieren en vlees. Eieren werden vroeger in kalk of kalkwater ingelegd. Zo konden ze wel drie maanden houdbaar blijven. Vooral bakkers deden dit, zij hadden veel eieren nodig voor bijvoorbeeld beschuit. Onder normale omstandigheden leggen kippen niet het hele jaar door eieren. Er is ook een periode dat ze broeds zijn en hun eieren willen uitbroeden. In die tijd had de bakker door het inleggen toch eieren tot zijn beschikking. Pas in het voorjaar waren er weer verse producten zoals de eerste verse meiboter en de eerste opbrengst van het land. Men trok er in het voorjaar ook massaal op uit om in het veld de eieren te rapen. Zo werden er in de eerste helft van de twintigste eeuw wel 35 soorten eieren gegeten. Men at eieren van onder meer kippen, spreeuwen, kieviten, mussen, duiven, ganzen en eenden. Vroeger was inmaken bittere noodzaak. Nu wordt het vooral vanwege de smaak gedaan. Zelf ingemaakte groente en fruit smaakt fantastisch. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele waarde. Vaak heb je de groenten en het fruit zelf opgekweekt, je hebt alles zelf in je handen gehad. Dat smaakt des te lekkerder! www.weckmuseum.nl

Over Weckmuseum  Stuur een bericht
Friese dumkes

Uit eigen bakkerij, Fries streekproduct

Uit eigen bakkerij, Fries streekproduct
Wecken

Inmaken en bewaren weckmuseum

Inmaken en bewaren weckmuseum
Haas pastei
Haas pastei
Bekijk alle meldingen van Weckmuseum
Bekijk alle recepten van Weckmuseum

Weckmuseum heeft nog geen restaurantrecensies.

Bekijk alle artikelen van Weckmuseum
Favoriete pagina's (0)

Weckmuseum volgt nog geen andere Smulwebbers.

Vrienden op Smulweb (0)

Weckmuseum heeft nog geen vrienden op Smulweb.

Top