1. Home
  2. Kookgroepen
  3. wintersegerechten

Winter

Stamppot is hot. 94 procent van de Nederlanders eet tijdens de wintermaanden regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot. Dat blijkt uit het stamppotonderzoek van Unox. Ruim tweederde van de bevolking verkiest stamppot als het meest favoriete wintergerecht boven pannenkoeken, nasi of spaghetti. Nederlanders zijn dol op stamppot: meer dan de helft zet één of meerdere keren per week een dampende pan op tafel. 71 procent eet de stamppot in combinatie met een rookworst.Winters en vers Stamppot en winter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna alle Nederlanders zetten tijdens de wintermaanden een oer-Hollandse stamppot op tafel. En ondanks een druk leven bereidt bijna iedereen de stamppot met verse ingredií«nten. Meer dan de helft van de Nederlanders associeert rookworst met het ultieme wintergevoel. Als de rookworst niet in de stamppot gaat, wordt deze gebruikt in de soep (40%), op brood (38%) of als lekker tussendoortje (26%). En hoewel de stamppot ook op het menu van menig sportkantine en café staat, vindt 87 procent van de ondervraagden dat de wintermaaltijd thuis toch het lekkerst smaakt. [youtube]Wf4Ecm2-7sU&feature=fvwrel[/youtube] Wist je dat... Noorderlingen behoren tot de echte stamppottentop. Van alle Nederlanders eten Groningers, Drentenaren en Friezen het vaakst stamppot (97%), waarbij sommige Friezen en Drentenaren de warme wintermaaltijd zelfs bij het ontbijt eten. Voor Groningers hoeft het trouwens geen winter te zijn om stamppot te eten. 1 op de 11 eet het ook graag in de zomer.  Smaken verschillen: Overijsselaars eten liever stamppot boerenkool en hutspot, terwijl de buren in Gelderland naast boerenkool eerder voor zuurkool kiezen of voor hun eigen streekstamppot Hete Bliksem.  In Zeeland krijgt men geen genoeg van stamppot: meer dan 1 op de 6 Zeeuwen eet meerdere keren per week stamppot. Hier is men dan ook heel creatief met stamppot. Zo kent de provincie de creatieve gerechten koolstamppoten slastamppot.  Ga je stappen in Noord-Holland? Dan heb je kans dat er na afloop nog een stamppotje gegeten wordt.  In Limburg wonen de echte koks: 4 op de 10 tovert regelmatig een zelfverzonnen stamppot uit de keuken Peuteren.nl HUTSPOT EEN KOOKPOT VAN BETEKENIS Een gewone bronzen kookpot, een gangbaar model uit de tweede helft van de 16de eeuw, heeft voor Leiden grote betekenis gekregen. Volgens overlevering werd hij in de vroege ochtend van 3 oktober 1574 in de Lammenschans (een Spaanse stelling) gevonden, met nog een restje hutspot erin. De Spanjaarden hadden s nachts de vlucht genomen en in hun haast die pot vergeten. In triomf werd hij naar Leiden meegenomen. Hutspot werd het voedsel van 3 oktober. leder jaar op die dag staat het op het traditionele Leidse menu. Stadsherberg de Mol In het hart van Delft, tussen de historische panden en oude stadstorens, ligt Stadsherberg de Mol. Achter de zware houten deur waant u zich plots 5 eeuwen terug in de tijd. Klik hierEen andere lezing van het verhaal is dat een weesjongen s nachts de stad uitgeslopen was en de Lammenschans was binnengedrongen, waar hij de pot vond. Die weesjongen kreeg in latere verhalen een naam, Cornelis Joppensz. Deze woonde in 1574 met zijn moeder (hij was dus geen wees) in een rijtje huisjes achter de Vliet, vlak bij de plaats waar in de nacht van 2 op 3 oktober een deel van de stadsmuur instortte. Hij verklaarde later dat hij als eerste de geuzenvloot gewaarschuwd had. Maar over de pot geen woord ............
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Deze curry is extra lekker in de winter door de jonge kapucijners die erin zitten, hierdoor en ook door de witte kool is het goed geschikt voor de stevige trek. De kokosmelk, de rode curry en de koriander doen je denken aan Thailand. Is het dan een Hollandse curry met een Thaise twist Of een Thaise curry met een Hollandse twist? Tip: Als je eens een dagje zonder vlees wilt eten kun je het hier heel makkelijk uit weglaten, je hebt dan een volwaardig vegetarisch gerecht. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Fusion

Een lekkere eenvoudige boerenkool stamppot, zoals ik ook mijn hutspot maak. Maar dan een beetje opgeleukt door de extra toevoeging van (kastanje)champignons. Heerlijk met verse worst of saucijzen want dan heb je meteen een lekker kuiltje jus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Zonnige pasta met winters karakter. Wie zegt dat pasta in de winter niet lekker is heeft het mis. Dit is toch wel zo vreselijk lekker, pittig, maar ook romig. Met koud weer word je hier helemaal warm van en het vult uitstekend. Smullen dus! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Nog meer herfstige smaken in deze schattige baby taartjes. Appel, kaneel, amandel en calvados, allemaal heel erg lekker. Vooral die calvados smaakt er hemels doorheen ! Melk maakt het deeg lekker luchtig, amandel crispy en het kanelige met suiker wat zoet. Hier lust ik wel pap van. Deze kan je ook met kerst neerzetten, leuk als dessert bij de koffie, uiteraard met een glas calvados of goede cognac. Bak ze maar want ben wel benieuwd hoe men deze vindt. Wel oppassen want je (vr)eet ze achter elkaar op. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Europees

O la la deze is lekker in de donkere dagen. Deze taart zit vol herfstsmaken, de amarene kersen zijn niet heel erg zoet want dit zijn kersen die ook een zuurtje hebben. Ideaal voor desserts, gebak en ik heb ze ook wel in november "warm" in een restaurant gehad met een roomijswafel. Erg lekker was dat. Moeders kwam met dit recept aanzetten en toen kon ik wel begrijpen dat dit gerecht lekker moet zijn. Hij is niet lekker, maar heerlijk. Zoetzuur, zoet en het bittere van de hazelnoten en chocolade en ook iets romig. Deze misstaat ook niet als kerst dessert. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Dat peulvruchten gezond zijn dat weten de meeste mensen wel. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Maak er een heerlijk winters prutje van en hoe je dat doet staat hieronder. Dit vindt iedereen lekker van groot tot klein. Lekker herfstig en winters op je bord. Bovendien vult het goed en je word er helemaal lekker warm van, smullen dus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Hachee anders, maar vol met echte Italiaanse smaken. Eten in de winter, maar doet je denken aan de zomer. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Italiaans

Als het buiten kouder begint te worden heb je meer behoefte aan stevige kost. Deze bonenstoof is daar een goed voorbeeld van. Lekker laten pruttelen zodat de smaken van de ingrediënten goed in kunnen trekken. Dat is ook de reden waarom ik de worst er ook gewoon in heb gedaan en er niet apart bij heb geserveerd. Aardappelpuree is hier lekker bij maar heb je zelf een beter idee, laat het me dan weten. Je kunt ook gehaktballetjes gebruiken in plaats van de verse worst. Tip: Houd je van pittig dan is het lekker om een pepertje toe te voegen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Een wijn-balsamico sausje smaakt al hemels en helemaal in combinatie met mals vlees. De keus voor varkenshaas was dus makkelijk, maar met kipfilet werkt het ook. Pas op dat het niet droog wordt. Lekker Italiaans gekruid, verse, krokante, aardappelkroketten erbij en een groentegarnituur en de smaken spatten van je bord af. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Kruidnoten horen bij de Sinterklaas tijd. Voor velen een lekkernij, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. En als je dan toch de moeite neemt om kruidnootjes te gaan bakken kun je er met dezelfde moeite deze lekkere variant voor volwassenen meteen bij maken. Door er lekkere noten in te duwen zijn deze kruidnoten met noten juist niet geschikt voor kleine kinderen. Duw de noten goed aan anders vallen ze er na het bakken weer uit. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Heel leuk, denk aan de feestdagen, kerst, en verrassend voor je eventuele gasten. Ook erg lekker bij je vis of als groente bijgerecht. Ze smaken lekker krokant zijn hartig met een klein zoetje, kortom erg lekker. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

In deze ovenschotel is de befaamde Russische Stroganoffsaus verwerkt. Door rundergehakt te gebruiken in plaats van biefstukreepjes is het beter geschikt voor een ovenschotel. Je kunt ook nog wodka of rode wijn toevoegen maar let wel op dat de saus niet te dun wordt. Goed laten inkoken of een beetje binden met bloem of ander bindmiddel is de beste oplossing. Tip: Doe zuurkool door de aardappelpuree en je krijgt een stevige winterschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Russisch

Dit is een weer een andere versie van langzaam gegaard runderstoofvlees. Echter dit stoofje is zo verschrikkelijk lekker dat ik hem nu, na al eens voorgemaakt te hebben, deel. Het pittige van de kruiden met het zoetzure uit de Aziatische keuken, maar zo krijg je een briljante smaak. Probeer zelf maar en geniet van deze heerlijke smaken op je bord. Gebruik de saus ook want die is verschrikkelijk lekker. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Aziatisch

Heel erg lekker deze romige, herfstige, smaken verstopt binnen in een gehaktbrood. De bovenlaag is krokant door de gebakken uitjes. Deze staat garant voor een hemelse smul orgie aan tafel want alles gaat op Eet dit op een donkere koude dag samen met gebakken aardappels. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Hemelse pasta met gehakt en ham gegratineerd met kaas. De saus is lekker romig en ook pittig, je kan hem zelf zo pittig maken als je wilt. Lekker want je word er helemaal warm van. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Zuurkoolstamppot is altijd lekker, maar deze is wel heel erg lekker. Deze is, zeg maar, anders want zit vol smaken. Niet moeilijk, even wat moeite doen, maar dan heb je ook wat. Vorige week geprobeerd en is me meer dan uitstekend bevallen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Fusion

Lekker zo tijdens de koude herfst en winterdagen deze heerlijke romige hartige taart. Leuk om te bakken en makkelijk om te eten met eerst een kopje soep vooraf. Lekker stevig glas wijn erbij nemen en de hele avond is goed. Snij er punten van en deel die uit. Lekker van smullen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Mmm lekker wat pittigs met koud weer wat toch uitstekend vult, maak dan deze ovenschotel eens. Helemaal geweldig voor mensen die van Mexicaans eten houden. Deze is niet pittig, deze is echt heel erg spicy. Experimenteer een beetje met de smaken door te proeven want je kunt het zo hot en spicy maken als je zelf wilt. Dat is het leuke van deze schotel. Echt heel erg lekker. Dit is voldoende voor 4 zeer royale porties. Leuk met de herfst en in de winter want hier word je helemaal warm van. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Mexicaans

Hutspot is er in talloze varianten en heel veel verschillende recepten zijn dan ook op Smulweb te vinden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en deze versie is mijn favoriet. In de loop der jaren heb ik mijn hutspot veranderd en aangepast. Zo ben ik erachter gekomen dat het lekkerder is om de uien te bakken (samen met de spekjes) in plaats van mee te koken met de aardappelen en de wortelen. Ook gebruik ik voortaan (kook)room in plaats van melk. TIP: Neem geen kant en klare voorgesneden zakken uit het koelvak maar neem verse wortelen en snijd ook de uien zelf voor een lekkerder resultaat. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands
Top