1. Home
  2. Kookgroepen
  3. wecken

Weck

Wecken een begripmijn moeder weckte ook. Van schop tot bord, eten uit je voorraad kast. Zo rond 1900 werd er van de huisvrouw verwacht dat ze verstandig, zuinig en vooral zorgvuldig haar huishouden draaiende wist te houden. Dit gebeurde met veel inzicht in het gewone dagelijkse leven, kennis, overgedragen van moeder op dochter. Zo was het karnen van boter een van haar belangrijke taken, het karnen van een goede boter, daar kon je als vrouw een status en je geld mee verdienen. Het werk was zwaar en naast haar gezin, behoorde ook het beheren van de provisieruimten. Waar ingelegde groenten, fruit en confituren voor de wintermaanden bewaard werden. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter goed kon doorkomen, om zo te wachten op de eerste verse meiboter in het voorjaar en de eerste opbrengst van het land. Was het vroeger bittere noodzaak, dan is het nu uitsluitend om de smaak, de smaak van eigen gemaakt is fantastisch. Dan is er de ook de emotie. Vaak heb je de groenten, het fruit zelf opgekweekt, je hebt alles zelf in je handen gehad. In het voorjaar.. snakte men naar de eerste verse producten. Men trok er massaal op uit om in het veld de eieren te rapen. Zo werden er in de jaren 30, wel 35 soorten eieren gegeten. Even een greep uit het assortiment Kippen, spreeuwen, kieviet eieren, buizerd en mussen en eenden eieren, Kievitsei, duiven en ganzenei. Eieren werden vroeger ingelegd in kalk of kalkwater, zo bleven de eieren wel 3 maanden houdbaar. Dat was nodig voor de beschuit en brood bakkers. Toen hadden de kippen nog tijd om broeds te zijn. www.weckhistorie.nl www.volkskeuken.nl
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep
Top