1. Home
 2. Kookgroepen
 3. ui

De populariteit van de ui

De ui, die thuishoort in de gematigde luchtstreken, is overal ter wereld populair. Onder de groente gewassen neemt hij mondiaal de achtste, in Europa zelfs de vierde plaats in. Het gebruik van uien is oeroud en niet gebonden aan seizoen of klimaat. In veel huishoudens worden vrijwel dagelijks uien gebruikt. In Nederland en België in beperkte hoeveelheden, dus vaker als kruid dan als groente of inmaakprodukt. Zeer uiteenlopende gerechten worden ermee op smaak gebracht. Smaak en aroma veranderen van karakter bij de bereiding. Rauw gegeten is de ui het pittigst. Er zijn tegenwoordig voldoende soorten uien zodat iedereen zelf kan kiezen voor een zachte, zoete of een pittige smaak. DE GESCHIEDENIS VAN DE UI Uien komen van oorsprong uit het Midden-Oosten: de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland. Van daaruit moet de uienteelt verspreid zijn in oostelijke en westelijke richting. In China (en later in japen, Taiwan, Korea) zijn heel andere cultuurvormen ontstaan dan in het Westen. Via Mesopotamië is de ui waarschijnlijk in Klein-Azië geïntroduceerd. In het oude Egypte is de ui zeker al 5000 jaar lang een belangrijk voedingsmiddel. Afbeeldingen ervan zijn nog te vinden op de tempelmuren en graftomben daterend uit zowel het Oude als het Nieuwe Rijk. Uiendaken in St. Petersburg
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

O la la heerlijke, luxe, krokante en romige hapjes. Wie lust ze niet. Je kan ze zelf zo lekker maken als je wilt. Ze doen het prima bij elke borrel. Nog een idee, neem of koop malletjes, bijvoorbeeld kerstboompjes want zo maak je hele feestelijke mini hapjes. Makkelijk te maken, erg lekker en snel klaar! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Europees

Dat peulvruchten gezond zijn dat weten de meeste mensen wel. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Maak er een heerlijk winters prutje van en hoe je dat doet staat hieronder. Dit vindt iedereen lekker van groot tot klein. Lekker herfstig en winters op je bord. Bovendien vult het goed en je word er helemaal lekker warm van, smullen dus. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Europees

Dit is een weer een andere versie van langzaam gegaard runderstoofvlees. Echter dit stoofje is zo verschrikkelijk lekker dat ik hem nu, na al eens voorgemaakt te hebben, deel. Het pittige van de kruiden met het zoetzure uit de Aziatische keuken, maar zo krijg je een briljante smaak. Probeer zelf maar en geniet van deze heerlijke smaken op je bord. Gebruik de saus ook want die is verschrikkelijk lekker. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Aziatisch

Het is heel guur herfstweer en fris dus hadden wij trek in een stevige (weekend) maaltijdsoep. Deze is het geworden, anders dan anders door wat te experimenteren met ingrediënten om meer smaak te krijgen. Alles is vers, geen pakjes en dat is aan deze voortreffelijke soep duidelijk te proeven. Dit is genoeg voor 4 royale porties en is ook heel goed in te vriezen. Als je een keer haast hebt of geen zin dan is er altijd wat lekkers binnen handbereik. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Hongaars

Nou vooruit dan maar, hier is dus nog een snelle, maar erg lekkere weekendhap om maar in die trend te blijven. Ook ik heb wel eens trek in een vette bek vooral op de zaterdag. Dit is lekker, lekker en lekker, niet eens zo ongezond of vet en nog snel te maken en klaar ook. Iedereen likt hier zijn vingers bij af. Smullen dus! …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Turks

Deze zijn ook zo schattig en een heerlijk hartig, herfstig en winters hapje. Lekkere borrelsnack, fingerfood of voor de feestdagen. Leuk om te maken en snel klaar. Ze zullen gretig aftrek vinden en ook bij kinderen. Ook leuk om met de kinderen samen te maken. Voldoende voor een muffin vorm van 12 stuks en 12 baby quiches. Voor snoezige baby herfsttaartjes zie DIT recept! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Frans

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, de dagen worden korter, het wordt kouder, de bomen gaan kleuren, sommige blaadjes vallen al en over enkele weken gaat de wintertijd weer in. Hier op Smulweb is nu al goed te zien dat mensen anders gaan eten. We zien steeds meer stoofschotels, ovenschotels, stamppotten, quiches, hartige taarten en wintergroenten voorbij komen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tijd van het jaar omdat er op culinair gebied weer zoveel te koop en te proeven is. Wat dacht je van al die lekkere paddenstoelen, de winkels liggen weer vol met stamppot- groente, mooi najaarsfruit en zelfs veenbessen (cranberry’s) heb ik al gezien. Mooi vlees bij de slager en we kunnen zo weer wild krijgen! Vanaf maandag 30 september a.s. komt Lidl al met een wildspecial op de proppen. Ook de visspeciaalzaak heeft de mooiste vis van eigen bodem want in de herfst is de Noordzeevis moddervet en daarnaast zie ik mooie wijnen liggen. Kortom er is weer genoeg te maken, te proeven en te genieten. …  Lees verder »

O la la dit is lekker! Ik had nog een enorme berg paddenstoelen over en heb dus stoofvlees gehaald en heb dit heerlijke gerecht bedacht ! Mensen die én van runderstoofjes houden én van paddenstoelen die moeten dit absoluut eens proberen. Dit is echt een geweldige smaaksensatie voor de hele familie! Lekker koken en dan lekker opsmikkelen of op rijst, of met aardappelpuree of met pasta zoals Tagliatelle. Eet er dan nog een bijgerecht bij, zie onder. Zo kom je lekker in de herfststemming en in die van de donkere dagen die gaan komen. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Frans

Dit is een allemanvriendje, de sperziebonen moesten op want had enorme hoeveelheden. Nu eens geen spek, nee ik heb er een eenpansgerecht van gemaakt met blokjes gebakken aardappel erdoor. Lekker op smaak gebracht met ui, knoflook, specerijen en pittige kaas. Echt handig als je snel klaar wilt zijn en toch wilt smullen. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Frans

Bij een schnitzel of biefstukje je aardappeltje, maar dan wel heel erg lekker gemaakt deze gepimpte krieltjes. Probeer dit dan eens. Het kost je 5 minuten voorbereiding, maar dan heb je ook een hemels bijgerecht waar groot en klein van smullen. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Wereld

Lekker om zo snel van je sperziebonen af te komen. In de oven ermee en lekker maken. Simpeler kan het niet, maar totaal anders dan dat Hollandse met een klontje boter en wat nootmuskaat. Zelfs een klein kind likt er zo zijn vingertjes bij af met het voordeel dat ze wel opeens boontjes eten en lekker vinden. Dit is simpel, maar een zéér smakelijk bijgerecht. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

De kipfilet moest op dus heb er een lekkere, makkelijke en snelle (weekend)hap van gemaakt. Ideaal voor de lunch, tussendoor of als snel bijgerecht. Eet dit met een lekkere klodder vers gemaakte knoflooksaus (Aioli) of Tzatziki, wraps of pitabroodjes of met een portie Franse frietjes en salade. Snel, niet te vet, niet moeilijk te maken en onbeschaafd lekker …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Grieks

Het is nu hoog zomer en veel te warm We hoeven niet zwaar te tafelen. Dit is dan wel de oplossing. Het idee is afkomstig uit een boek van Jamie Oliver, maar heb er een kleine draai aangegeven door meerdere soorten Nederlandse tomaten te nemen. Zo wordt het nog lekkerder en ziet het er veel leuker uit. Je kunt er ook een grotere maaltijdsalade van maken. Doe er dan als extra ook gekookte eieren en frisse komkommer doorheen. Serveer koel. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Vegetarisch

Kaas uien topping voor een pizza. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Dit is een voorgerecht dat er zijn mag. Neem geen coquilles uit de diepvries want die zijn echt niet lekker. Haal verse bij de visspecialist of bij de visafdeling bij een horecagroothandel zoals Hanos, Sligro. Als je het zelf niet weet dan haalt de visboer ze wel uit de schelp. Ontzettend leuk en lekker voorgerecht wat je zo kunt neerzetten op de kaart van een beter restaurant. Echt de moeite waard om eens te proberen en echt niet moeilijk om te maken. Denk wel aan die mooie coquilles. Nooit te lang bakken want dan worden ze droog en dat is zonde van zo`n mooi vers product. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Wereld

Een lekkere, frisse, salade is altijd een uitstekend bijgerecht. Persoonlijk vind ik dit één van de lekkerste. Hij gaat prima samen bij gegrild vlees en barbecue gerechten en is hartstikke vers en gezond. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Grieks

Een poosje geleden waren er meerdere gasten en hebben we gezellig hier getafeld. Niet zomaar eten, nee een heel Grieks menu. Het smaakte net zo goed als in een Grieks restaurant. Iedereen was erg enthousiast. Het is makkelijk zelf na te maken thuis in je eigen keuken. Griekse keuken staat voor Mediterrane smaken, heel veel kruiden worden er gebruikt. De meeste van deze kruiden heeft iedereen wel ergens staan. Wil je een keer scoren bij je gasten of goed voor de dag komen dan staat hier een groot deel van het menu met instructie hoe je dat kan klaarmaken. Het hele menu maken inclusief mise en place kost je ongeveer 2 ½ uur. Mise en place betekent “voorbereiding”. Op de koksschool is dit een examenonderdeel. Sommige dingen zoals groente snijden en vlees snijden en marineren kun je ruim van te voren doen. De bereiding verloopt dan veel sneller en dat is nou precies de bedoeling. …  Lees verder »

Rode wijn Uien Olie …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

2 courgettes 300 g gemengd gehakt 100 g champignons 100 g gekookte rijst 100 g kaas 2 uien zout peper olie …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal
Top