1. Home
  2. Kookgroepen
  3. pannenkoeken

De historie van de pannenkoeken.

Mensen die de historie van de voedingsmiddelen bestuderen, beweren dat pannenkoeken en hun verwanten tot de oudste gerechten van de wereld behoren. We weten allemaal dat al in voorhistorische tijden graan, rogge, tarwe, gierst of boekweit, met behulp van stenen of iets wat op een vijzel leek, gemalen werd en tot een pap geroerd. Als die op hete stenen gebakken werden ontstonden er platte dingen die als vlaaien, dus een soort brood, gegeten werden. Het is goed mogelijk dat men er niet eens zo lang voor nodig had om te ontdekken dat dit brood, als het heel dun gebakken en op roeden te drogen gehangen werd, heel goed houdbaar was. Tegenwoordig nog worden in Noorwegen, Zweden en Finland dergelijke ronde platte broden verkocht als knackebrod. Aan de andere kant merkten de mensen ook al gauw dat het mengsel door toevoeging van eieren lekkerder gemaakt kon worden. Vers, ja warm en zo van de stenen of platte ijzeren bakvorm, de pan, gegeten, smaakten ze uitstekend. Dat waren de eerste pannenkoeken. Of ze nu pannenkoeken of eierkoeken genoemd worden is niet helemaal duidelijk, dat scheelt van streek tot streek het heeft ook helemaal iets met de samenstelling van het beslag te maken. Die bestaat altijd uit meel, eieren en vloeistof in de vorm van melk of water. Daarbij worden naargelang de stemming of smaak nog zout, soms wat suiker of wat smaakstoffen toegevoegd. Wat in Duitsland als eierkoeken of pannenkoeken niet alleen bij kinderen een van de geliefdste gerechten is, is in andere landen niet minder populair. In Engeland behoren ze tot de traditionele traktaties op carnavals-dinsdag, waarschijnlijk omdat er tijden waren waarin in de daarop volgende Vastentijd eieren noch melk gebruikt mocht worden. En dan maakte men op carnavals-dinsdag maar pannenkoeken van de resten die nog in huis waren. Deze werden in ruim vet gebakken en vet, dat weten we natuurlijk allemaal, verdraagt een grote hoeveelheid alcohol.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Heerlijke flensjes gevuld met romige kastanjechampigons, groene kruiden en witte wijn, gegarneerd met plakjes tomaat en gesmolten kaas …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Eens iets anders dan gewoon brood,wij zijn er hier op verzot en ik maak ze graag. Zodra het aardbeienseizoen terug begint zal het weer smullengeblazen zijn. Smakelijk! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Deze heerlijke aardappelpannenkoekjes aten we een tijdje terug bij mijn Poolse schoonzusje. Ze kan heerlijk koken en verrast ons altijd weer met nieuwe lekkere recepten. Dit smaakte ons voortreffelijk. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

HET ideale recept voor de lekkerste pannenkoeken!!! Ze zijn net als op restaurant! Bruin en knapperig! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Dit bij kinderen populaire gerecht kan op verschillende manieren worden bereid.Neem voor dit recept bij voorkeur een kruidenkaas zodat de smaak van de kaas en de kruiden in de poffertjes goed tot hun recht komen.Kinderen kunnen dit gerecht zelf maken zeker als je in het bezit bent van een stevige poffertjespan. Serveer er kruidenboter bij. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

4 eieren 1/2 liter melk 500 gr zelfrijzend bakmeel 1 eetlepel bruine bastardsuiker …  Lees verder »

Uit Groningen …  Lees verder »

150 g bloem mespuntje zout 4 eieren 4 dl melk 150 g boter 125 g kruidenroomkaas 1 teentje knoflook 1 bekertje (125 ml) zure room versgemalen peper zout 1/2 theel. kerriepoeder 200 g gekookte ham, in plakken gesneden 100 g geraspte belegen kaas …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

200 gr vers fruit(bananen,bramen, rode bessen); 2 eetlepels poedersuiker; 2 eieren; 200 gr. zelfrijzend bakmeel; 3 eetlepels witte basterdsuiker; wat zout; 200 ml melk; boter om mee te bakken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

75 gram bloem 1 eetl. cacaopoeder 1 mespunt zout 1 stuks eieren 1 l melk 40 gram boter 1 l slagroom voor de vulling 2 eetl. suiker voor de vulling 1 stuks dikke reep melkchocolade met hazelnoten 4 eetl. chocoladesaus …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

8 dunne lichtgebakken pannenkoekjes (flensjes) 3 eieren 300 g. rundergehakt 100 g. uitgebakken spekreepjes 100 g. geraspte Parmezaanse kaas 4 eetlepels eiersaus eiersaus snufje cayennepeper 2 eetlepels zachte boter 2 eetlepels peterselieblaadjes …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

8 mandarijnen 75 g boter poedersuiker Voor het beslag: 200 g bloem 2 eieren 1/4 l melk snufje zout 1 eetl. zonnebloemolie 2 mandarijnen voor de garnering  …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

450 gr bramen 1? dl rode port 75 gr witte basterdsuiker 200 gr zelfrijzend bakmeel 3 eieren ? liter melk snufje zout boter 1 liter slagroomijs slagroom voor de garnering …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Geflambeerde flensjes die uw tafelgenoten aangenaam zullen verrassen als afsluiter van een feestelijk etentje. Ook mogelijk zonder flamberen (alcoholvrij). voorbereiding: ten minste 1 u vooraf; bereiding: 15 min.) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Belgisch

Zo vind mijn kleinzoon ze erg lekker. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Kinderkeuken

Voor 4 pers. fijne pannekoeken met Rodenbach...gevuld met... …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Belgisch

Voorgerechtje of als lunch …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch
Top