1. Home
  2. Kookgroepen
  3. honingkruid

honingkruid of stevia

Stevia rebaudiana of honingkruid is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. De plant komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners de Guarini-indianen al eeuwenlang gebruikt als gezond zoetmiddel voor dranken als maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten. De indianen wisten ook dat Stevia nog andere bijzondere eigenschappen heeft. Het heeft een genezende werking bij bijvoorbeeld hoge bloeddruk en huidaandoeningen. Tegenwoordig wordt van Stevia een zoetstof gemaakt, die is tot 300 keer zo zoet als suiker en bevat geen calorieën. De zoetstof heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor hij geschikt is voor diabetici. Stevia is dus een lekker en gezond alternatief voor suiker en chemische zoetstoffen. De werkzame bestanddelen van de steviaplant hebben veel voordelen voor de gezondheid. http://www.steviahouse.nl/webshop/natuurlijk_zoet_stevia/
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Chocoladesaus gemaakt met delen van de Steviaplant …  Lees verder »

Stevialimonade. Ingrediënten voor 10 glazen 2 glazen vers geperst citroensap van onbespoten citroenen 8 glazen (bron)water 2 theelepels vloeibare geconcentreerde stevia ijsklontjes citroenschijfjes voor versiering Bereidingswijze Doe al deze ingrediënten samen in een grote sapkan, en roer net zolang totdat alles goed vermengd is. Serveertip Giet de limonade dan in glazen gevuld met ijsblokjes, en aan de rand van elk glas versier je dit met een citroenschijfje, dan dien je het op. Zeer verfrissend en lekker! …  Lees verder »

Appeltaart met stevia Ingrediënten 1 rol uitgerold bladerdeeg (± 230 g) 4 tot 5 appelen (niet te zuur) 8 g stevia poeder (RepA95%) 50 g roomboter Bereidingswijze Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in 8 partjes. Smelt de boter met het steviapoeder in de voorverwarmde over in de bakschaal. Verdeel dit mengsel goed over de bodem en beleg in kringvorm met de appelpartjes. Bedek met het bladerdeeg dat je langs de randen naar de binnenkant van de bakvorm duwt. Bak 45 minuten in de oven op 180°. Leg een bord boven op de bakvorm en keer de taart. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Chocopasta zonder suiker Lekker op de boterham (ook voor diabetica) Bereidingstijd: 0-10 minuten Keuken: Belgische keuken Smaak: Zoet Ingrediënten 120g chokolade zonder suiker 4 eetlepels melk 30g margarine 2 eieren 1,2g gedroogde en zeer fijn gemalen blaadjes Stevia Hulpmiddelen Mixrogolfoven of bain-marie Bereidingswijze Klop het eiwit van 2 eieren tot het goed stijf is. Voeg bij de 120g chokolade (zonder suiker!). 4 eetlepels melk. 30g echte boter en 1,2g gedroogde,verpulverde blaadjes. Verwarm gedurende2 min in de microgolfoven(maximum stand) of op een bain-marie. Als de chocolade goed gesmolten is, voegt U onder goed roeren de 2 eierdooiers toe. Het stijfgeklopte eiwit wordt dan toegevoegd onder goed rondroeren. Laat de choco opstijven in de koelkast. …  Lees verder »

Pina Colada Smoothie. Ingrediënten voor 2 personen 1,5 glas vers ananansap 1/3 glas yoghurt of melkkefir 1/2 glas ananasstukjes 1 theelepel cocosaroma, of kokos 1/8 theelepel steviapoeder Bereiding Doe alle ingrediënten in de blender. Zet de blender op de hoogste stand gedurende 30 seconden. Serveertip Meteen serveren. …  Lees verder »

Top