1. Home
  2. Kookgroepen
  3. chutneys

Chutneys

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo`n chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten. Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn. Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen. Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika gebruikt men chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap toegevoegd, evenals veel suiker. Zo wordt chutney op dezelfde manier houdbaar als jam.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

HEERLIJKE geurige rijst met een vurig kipgerecht , waarin de pikante sambal geraffineerd wordt getemperd door suiker , kokosmelk en citroengras. Tip : gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe. Dit is een absoluut lievelingsgerecht van mijn Indonesische moeder en van mij en mijn gezin !! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Indonesisch

Heerlijke chutney. Zalig bij beenham. Zowel lekker voor volwassenen als voor kinderen …  Lees verder »

Pittig, zoet en zuur. Je proeft de zon …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Caribisch

Schrik niet van de bereidingstijd, de doorlooptijd is wel lang, maar de hoeveelheid werk valt reuze mee.Het leuke van dit recept is dat je onrijpe mangos gebruikt, die zijn altijd wel te koop. Het resultaat is een chutney die zo veel lekkerder is dan de chutney die je in potjes koopt! …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Indiaas

Chutney met stevia ipv suiker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Slanke keuken

Deze chutney gemaakt om bij een krokante kipschnitzel te serveren, lekker was het. …  Lees verder »

Paprika-chutney is na drie weken op smaak gekomen en is heerlijk bij pasta`s en rijstgerechten. Deze chutney bevat vrij veel vocht. U kunt eventueel wat vocht in aparte flessen doen. Het geeft een extra pittige smaak aan tomaten- en groentesoep …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Hongaars

De loquat (Eriobotrya japonica), Japanse (wol)mispel of neffel is een bekende vrucht uit de rozenfamilie. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Mediterraan

2 half rijp mango`s, in kleine blokjes gesneden (zo 1 kilo) 2 grote uien, heel fijn 2 grote teentjes knoflook, heel fijn 2 rode pepers, zonder zaden, geel fijn 150 g blanke rozijnen 250 g, bruine suiker of lichte rietsuiker 2 t gemberpoeder 2 t kerriepoeder 1/4 t cayenne 1 vol t zout …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Multi-cultureel

Chutneys zijn goed te bewaren in de koelkast. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Rettich is gemakkelijk in eigen tuin te verbouwen. Het is een heerlijke groente in salades, maar dus ook geschikt voor een chutney. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Aziatisch

Als je veel uien in huis hebt is dit een lekker recept om bij vlees te serveren. …  Lees verder »

600 g rabarber schoongemaakt; 1 rijpe mango; 2 rode uien gesnipperd; 75 ml appelazijn; 100 g lichte basterdsuiker; 2 el verse gember geraspt; 1 tl gemalen kruidnagel. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Heerlijk om je gercht pit te geven …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Caribisch

Heerlijk smulrecept!! Kijk ook eens bij mijn andere recepten en laat gezellig een reactie achter! …  Lees verder »

Brandrissieblatjang …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans

30 bananen, in partjes gesneden 1500 ml azijn 250 g rozijnen 1 ui, fijn 500 g bruine suiker 2 e geraspt gember 2 rode pepers, fijn 1 e zout …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans

(Beetatjar/Beetblatjang) …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans

750 g geschilde en in 2 cm stukjes gesneden rabarber 250 g suiker 1500 ml azijn 1/2 t cayenne 2 t gemberpoeder 2 t mosterdpoeder 1 t knoflookpoeder 1/4 t gemalen nootmuskaat 50 g geblancheerde, fijngehakte amandelen (kan jij in een pakje bij supermarkt kopen) …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans
Top