1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Zuurkool

-

Zuurkool en zijn geschiedenis.Volgens de rijke historie van zuurkool zijn het de tartaren, een Mongools ruitervolk, geweest die zuurkool ontdekt hebben.De Mongolen vonden het maar lastig om de witte kool mee te slepen op hun tochten.Daarom werd de kool fijn gesneden, zodat het beter te vervoeren was in hun zadeltassen.Tot hun niet geringe verbazing bleek dat, na een aantal weken, de gesneden witte kool aangenaam zuur van smaak was geworden.De bezwete paardenruggen tegen de zadeltassen met de gesneden witte kool zorgde voor een natuurlijke fermentatie.Met een geringe hoeveelheid zout bereikt men hetzelfde effect.Via de nomadenvolkeren kwam zuurkool in West-Europa.In Griekse en Romeinse kelders heeft men reeds houten vaten gevonden voor de bereiding van zuurkool.Rond 130 voor Christus roemt Plinius reeds de heerlijke smaak van zuurkool.De truc met het natuurlijk conserveren van witte kool als zuurkool, was ontdekkingsreizigers en veroveraars van wereldzeeen zeer welkom.Zuurkool blijft ook op lange reizen goed houdbaar en was het middel tegen scheurbuik, een dodelijke ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C.Columbus nam op advies van zijn arts vaten zuurkool mee. Ook onze Verenigde Oost Indische en later de West Indische Compagnie hadden standaard zuurkool in het vooronder.De bedoeling is natuurlijk om deze smulwebgroep te vullen met alle heerlijkheden die je van en met zuurkool kunt maken.Van de Hollandse stamppot tot zuurkoolsoep : en van zuurkooltaart tot hotdog !Of zelfs een zeer verfrissend en gezond drankje : Neem 1/3 kopje zuurkoolsap en meng datmet een mixer of in een blendermet 2/3 kopje appelsap en een theelepel honing.Schenk het in een glas en geniet !Goed voor de spijsvertering.Ik hoop op veel, verschillende zuurkoolrecepten en ik hoop dat jullie er veel plezier van mogen hebben.Heb je commentaar, laat het me dan weten. Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

 …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

 …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Lekker recept, met zuurkool en 2 soorten vlees …  Lees verder »

Dit is geen echt -recept-maar gewoon een lekker broodje …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Een heerlijke zacht zoetzure salade voor, bijvoorbeeld, de lunch. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Vegetarisch

De weerman voorspelt regen en wind, dan is het tijd voor: Stamppot ! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Dit recept is er een voor de fans van de Hollandse keuken, maar toch net weer even anders als anders. …  Lees verder »

Eigenlijk een wintergerecht, maar met dit weer kun je hem ook nu nog maken ;-) …  Lees verder »

Zuurkool, knoflook, salami en tomaat maken samen met appel en druiven een heel speciale soep. …  Lees verder »

De zacht-zure zuurkool en de lichtzoete druiven vormen een heerlijke combinatie. …  Lees verder »

Een heel andere manier van zuurkool serveren. …  Lees verder »

250 G ZUURKOOL . 50 G BLOKJES MAGER GEROOKT SPEK. 30 G BOTER. 1 GESNIPPERDE UI. 1 UITGEPERST TEENTJE KNOFLOOK. 1/2 THEELEPEL KARWEIZAAD. 30 G BLOEM. 1 L BOUILLON. 1 ROOKWORST. 1/8 L ZURE ROOM. ZOUT EN PEPER NAAR SMAAK.  …  Lees verder »

Een goed gevulde omelet, als maaltijd, met zuurkool ditmaal. …  Lees verder »

4 plajes deeg voor hartige taart. 250 gr zuurkool. 4 eieren. 125 ml creme fraiche. 1 zakje gemalen oude kaas. 100 gr beenham in reepjes. 1/3 bakje dadels. boter. peper. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

500 gr uitgelekte zuurkool,1 grote ui grof gesnipperd, 4 el olijfolie, 1el milde paprikapoeder, 1/2 bruinbrood gesneden, 2 eieren, 125 ml zure room, 250 gr ham in repen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Als basis is een ouderwets recept gebruikt waarin zelfs nog reuzel gebruikt wordt. Vraag ernaar bij de "echte" slager. Het recept heeft een wat moderner jasje gekregen door het gebruik van ananas en witte wijn. Zoet en zuur bij elkaar.... …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Al is zuurkool een echte wintergroente, tegenwoordig is het ook in de andere seizoenen goed verkrijgbaar. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

1 zakje zuurkool, 1 ui fijngesneden, 4 ons kleingesneden varkenslapjes, zout en peper, paprikapoeder, 1/4 l slagroom, 1 kopje water, boter om in te bakken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits
Top