Zuurkool en zijn geschiedenis.Volgens de rijke
historie van zuurkool zijn het de tartaren, een Mongools ruitervolk, geweest die zuurkool
ontdekt hebben.De Mongolen vonden het maar lastig om de witte kool mee te slepen op hun
tochten.Daarom werd de kool fijn gesneden, zodat het beter te vervoeren was in hun
zadeltassen.Tot hun niet geringe verbazing bleek dat, na een aantal weken, de gesneden
witte kool aangenaam zuur van smaak was geworden.De bezwete paardenruggen tegen de
zadeltassen met de gesneden witte kool zorgde voor een natuurlijke fermentatie.Met een
geringe hoeveelheid zout bereikt men hetzelfde effect.Via de nomadenvolkeren kwam
zuurkool in West-Europa.In Griekse en Romeinse kelders heeft men reeds houten vaten
gevonden voor de bereiding van zuurkool.Rond 130 voor Christus roemt Plinius reeds de
heerlijke smaak van zuurkool.De truc met het natuurlijk conserveren van witte kool
als zuurkool, was ontdekkingsreizigers en veroveraars van wereldzeeen zeer welkom.Zuurkool blijft ook op lange reizen goed houdbaar en was het middel tegen scheurbuik, een
dodelijke ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C.Columbus nam op advies van
zijn arts vaten zuurkool mee.
Ook onze Verenigde Oost Indische en later de West Indische Compagnie hadden standaard
zuurkool in het vooronder.De bedoeling is natuurlijk om deze smulwebgroep te vullen met alle heerlijkheden die je van
en met zuurkool kunt maken.Van de Hollandse stamppot tot zuurkoolsoep : en van
zuurkooltaart tot hotdog !Of zelfs een zeer verfrissend en gezond drankje :
Neem 1/3 kopje zuurkoolsap en meng datmet een mixer of in een blendermet 2/3 kopje
appelsap en een theelepel honing.Schenk het in een glas en geniet !Goed
voor de spijsvertering.Ik hoop op veel, verschillende zuurkoolrecepten en ik hoop
dat jullie er veel plezier van mogen hebben.Heb je commentaar, laat het me dan weten.
Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep
250 G ZUURKOOL .
50 G BLOKJES MAGER GEROOKT SPEK.
30 G BOTER.
1 GESNIPPERDE UI.
1 UITGEPERST TEENTJE KNOFLOOK.
1/2 THEELEPEL KARWEIZAAD.
30 G BLOEM.
1 L BOUILLON.
1 ROOKWORST.
1/8 L ZURE ROOM.
ZOUT EN PEPER NAAR SMAAK. …
Lees verder »
4 plajes deeg voor hartige taart.
250 gr zuurkool.
4 eieren.
125 ml creme fraiche.
1 zakje gemalen oude kaas.
100 gr beenham in reepjes.
1/3 bakje dadels.
boter.
peper. …
Lees verder »
500 gr uitgelekte zuurkool,1 grote ui grof gesnipperd,
4 el olijfolie,
1el milde paprikapoeder,
1/2 bruinbrood gesneden,
2 eieren,
125 ml zure room,
250 gr ham in repen. …
Lees verder »
Als basis is een ouderwets recept gebruikt waarin zelfs nog reuzel gebruikt wordt. Vraag ernaar bij de "echte" slager. Het recept heeft een wat moderner jasje gekregen door het gebruik van ananas en witte wijn. Zoet en zuur bij elkaar.... …
Lees verder »
1 zakje zuurkool,
1 ui fijngesneden,
4 ons kleingesneden varkenslapjes,
zout en peper,
paprikapoeder,
1/4 l slagroom,
1 kopje water,
boter om in te bakken. …
Lees verder »