1. Home
  2. Kookgroepen
  3. ZALM

ZALM

ZALM Hij werd wel de koning der vissen genoemd en zijn neusje staat bekend als het beste dat men zich kan wensen. Maar sinds de zalm op grote schaal gekweekt wordt en voor een grijpstuiver bij de Aldi in het koelvak ligt, heeft hij zijn kroon moeten afleggen. Hij geldt echter nog altijd als zeer smakelijk, en ongezond lijkt hij evenmin. Tegenstanders van zalmkweek willen wel eens de indruk wekken dat kweekzalmen, meer nog dan wilde vissen, gifbommetjes zijn, gevuld met pcb's, dioxines, zware metalen en pesticiden. Wie goed genoeg zoekt zal altijd wat vinden. De vraag is: gaat het om gevaarlijke hoeveelheden? De Britse Food Standards Agency heeft veel zalm onderzocht, en vond louter waarden die ruim onder de Europese norm bleven. En kwik dan? Vis is toch een belangrijke bron van kwikconsumptie door de mens? Jazeker. Met name roofvis kan nogal wat kwik bevatten en daarom waarschuwen de Britse autoriteiten zwangere vrouwen niet te veel tonijn te eten. Liefhebbers van zalm kunnen gerust zijn. Zalm is weliswaar een roofvis, maar verontrustende kwikwaarden zijn in kweekzalm niet aangetroffen. Zalm bevat wel veel vet. Eskimo's op Groenland eten erg veel vette vis maar krijgen zelden een hartinfarct. In 1980 onderzocht een Britse wetenschapper dit fenomeen en hij concludeerde dat dit kwam door (meervoudig onverzadigde) omega-3-vetzuren. Sindsdien is in verschillende onderzoeken bevestigd dat visvetten een plotselinge hartdood helpen voorkomen. De westerse mens wordt tegenwoordig door voedingsagogen dan ook bijkans doodgegooid met het advies om een tot twee keer per week vette vis te eten. Hoe de visvetzuren hun zegenrijke werk verrichten is echter niet geheel duidelijk. Er zijn vele theorieen over, maar het meest aannemelijk is dat zij alle hartspiervezels tegelijk doen samentrekken zodat het hart rustig en krachtig klopt. (Als die vezels hun eigen gangetje zouden gaan, wordt het hart net een pot met pieren dat geen bloed meer rondpompt. Alleen een snelle stroomstoot kan dan de spiervezels weer in het gareel brengen en een plotselinge hartdood voorkomen). Hoe gezond visvet ook mag zijn, er zit een addertje onder het gras, waar met name zwaarlijvigen beducht voor dienen te zijn. Visvet is net zo rijk aan calorieen als ongezond vet. Wie naast zijn gewone voeding als extraatje 100 gram gerookte zalm eet, moet ruim een uur uit wandelen om dat toch echt niet zo grote mootje geheel te verbranden. Zalm is eigenlijk een witvis. Hij wordt zalmkleurig door het eten van garnalen. Die bevatten een uit algen afkomstige kleurstof (astaxanthine) die vergelijkbaar is met die in worteltjes, pepers en tomaten. Kweekzalmen eten geen garnalen, maar omdat de consument geen witte zalm wil, krijgen zij de dezelfde -doorgaans synthetisch gemaakte- kleurstof bijgevoerd. Geen paniek: daar is niks ongezonds aan.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

De combinatie van de kort gebakken zalm met de romige zuurkool met crème fraîche, oesterzwammen en katenspek is SUPER. De witte wijnsaus maakt het geheel compleet. Een toppertje! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Kijkje achter de schermen bij de Smulweb Keukenagenda …  Lees verder »

Een overheerlijk en snel wokgerecht bestaande uit mie en knapperige groenten. De zalm wordt er apart bij geserveerd dus het gerecht is ook geschikt voor vegetariërs met bijvoorbeeld een lekkere omelet in plaats van de zalm. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Aziatisch

We hebben gesmuld van dit gerecht. De zachte smaak van de zuurkool (niet zuur dus!) met de gebakken zalm en de spekjes. Een TOPPER! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits

Geinspireerd door andere recepten op Smulweb kwam ik tot dit hele lekkere gerecht. We hebben gesmuld. Dit komt zeker vaker op tafel. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Deze ovenschotel is in een mum van tijd klaar. Het meeste werk is de aardappeltjes even voorkoken. Je kunt gerecht met alle stevige vissoorten make. Wij vinden het heerlijk met zalm. Het oorspronkelijke gerecht werd in een gietijzeren pannetje bereid. Een recept van Hans Belterman uit de Haagsche Courant van 4-6-2004. Ik heb het recept een beetje aangepast. Pas (juni 2015) weer gegeten, eindelijk een foto gemaakt en weer gesmuld. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een lekker zalmgerecht uit "Het Kookboek" van chef-kok Maurice Heutz. Eerst deed ik de courgette rauw in het pakje. Tegenwoordig bak ik de courgettereepjes een paar minuten met wat knoflook, peper en zout tot ze zacht is. Zo vinden we de pakketjes nog lekkerder! In plaats van Gewürztraminer kun je natuurlijk ook een andere witte wijn gebruiken, maar de Gewürztraminer geeft de speciale kruidiege smaak aan de saus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Heerlijke flensjes gevuld met gerookte zalm, overgoten met een kaassaus en dan nog even gegratineerd in de oven. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Een heel erg snel (10 min), gemakkelijk en overheerlijk voorgerecht. Ik heb dit voorgerecht al een aantal keren gemaakt en altijd met veel succes. Je kunt de gravad lax vervangen door gerookte zalm. Echt een toprecept. Het proberen waard!!! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

300 gram zelfrijzend bakmeel 2.5 tl bakpoeder 0.5 tl zout 50 gram boter of margarine 1 zakje vanillesuiker 2 el suiker 3/4 dl melk 1 ei bekertje slagroom diverse smaken jam half bakje mascarpone (eventueel) …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Engels

Het recept van deze echt heerlijke witte kool salade kreeg ik van een Duitse buurvrouw. Toen ik deze proefde tijdens een buurtfeest waar we allemaal een salade moesten maken was ik direct verkocht. Je kunt de salade ruim een week bewaren. De salade is na 2 dagen goed op smaak. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits

Amuse horen tot die hapjes waarvan iedereen zegt: daarvan zou ik nog wel eentje willen. Altijd leuk als je gasten binnen komen en we beginnen met een amuse …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Heerlijke sandwich met oa zalm.Fantastisch als onderdeel van een high tea …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Engels

Dit is absoluut niet gelogen. Heb deze zaterdag bij een High Tea gemaakt. Heerlijk met nootjes en stukjes witte chocolade …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Frans

Dat je met kastanjes ook een quiche kunt samenstellen, zal zo langzamerhand niemand meer verbazen. De quiche met kastanjes leent zich goed om als een hoofdgerecht op te dienen. Vegetariers bestrooien de deegbodem met wat fijngeraspte oude kaas en laten de ham achterwege. In smalle punten gesneden smaakt de quiche goed bij een glas droge sherry (fino/manzanilla). …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Een verrukkelijke combinatie: de zachte smaak van de asperges doet het heel goed bij de gebakken zalm en de romige - op witte wijn - gebaseerde dillesaus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Zalige pakketjes uit de slanke keuken. Lekker gemakkelijk. Geen vuile schalen. Gewoon als pakje in de oven. Het recept precies gevolgd: de zalm was precies goed. Nog wat vochtig en de groenten nog knapperig. En super gezond: weinig vet, vis en groenten. Wat wil je nog meer? …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Japans

5 plakjes bladerdeeg 500 g broccoli zout, peper 100 g cashewnoten 100 g belegen kaas (geraspt of in plakjes) 2 handperen 2 el bloem 3 el paneermeel 3 eieren 1/2 dl slagroom 1 el bouillonpoeder …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Vegetarisch

Ben dol op zalm ,en al zoveel recepten van verzameld dat het tijd word voor een recept op mijn smulweb...Zlmse zou ik zo maar zeggen ... …  Lees verder »

Top