1. Home
  2. Kookgroepen
  3. WITLOOF

WELKOM

Welkom op deze webgroep over Witloof . Kom eens kijken als je zin/tijd hebt en mocht je het wat vinden... dan wordt je toch gezellig lid! VeelzijdigWitloof De geschiedenis van het witloof (of ?witlof? in Nederland) gaat terug tot 1830. Op een eerder toevallige manier ontdekte men in het Brusselse dat chicoreiwortels die lang in een donkere schuur hadden gelegen, scheuten wit loof kregen. Belgie is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. Aanvankelijk geteeld als typische wintergroente is witloof nu een groente die het hele jaar afwisseling brengt in het menu. Door moderne teeltmethoden is witloof het hele jaar door in ruime mate te verkrijgen. Door het telen van witloof in grondcultuur en hydro-cultuur is de aanvoer zodanig onder controle dat er zelfs van een hoofdseizoen niet echt sprake meer is. Aankopen U koopt best enkel stevig witloof met een mooie witte kleur. De top moet gesloten zijn. Bewaren Witloof bewaart u op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Als witloof aan licht wordt blootgesteld, wordt het vrij snel groen. Wanneer u witloof in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak op een koele plaats bewaart, blijft het ongeveer een week houdbaar. Schoonmaken en bereiden Indien nodig de buitenste bladeren verwijderen, het harde uiteinde van de krop wegnemen en het witloof grondig afspoelen. Als u de bittere smaak van witloof wilt vermijden, verwijdert u de kegelvormige kern. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding. Om de typische eigenschappen van witloof te behouden stooft men liefst in eigen vocht, zonder toevoeging van water, want de groente zelf bevat veel vocht Besprenkel het witloof met wat citroensap om de witte kleur te behouden. Witloof kan u stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Witloof is o.a. heerlijk bij vlees, vis, in salades, bij aperitiefhapjes, in soepen en stoofpot. Gebruikstips - Naast de talloze klassieke bereidingen leent witloof zich uitstekend als toevoeging aan koude schotels. - Een witloofsoep smaakt overheerlijk. - Snij lange slierten van witloofbladeren en gebruik dit als garnituur in soep. - Karameliseer fijngesnipperd witloof en serveer dit bij ijskreem. - Witloof past uitstekend bij vis. - Meng een fijngesnipperde appel in de witloofsla. - Meng rauw witloof met rode biet. Deze sla blijft lang vers. Voedingswaarde Witloof is rijk aan vezels en caloriearm. Voedingswaarde per 100 g Energie: 68 kJ / 16 kcal Voedingsvezels: 3,3 g Koolhydraten: 3 mg Eiwitten: 1 g Vitamine C: 5 mg
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

4 stronkjes witlof * 8 plakken ham * boter * 8 plakken kaas.  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Mmmm....Stoofpotje. -beetje werk aan maar Mmm je likt je vingers af …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

Hoofdgerecht oor 4 pers/ Klaar in in 30 min. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Hoofdgerecht voor 3 ? 4 personen. Een heel lekker en feestelijk herfstrecept. U kan het verrassingswitloof vooraf klaarmaken zodat u op het moment zelf heel weinig werk hebt. bereidingstijd: 50 min …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Verassend van smaak en snel klaar. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Voor 4 pers. bereidingstijd 35 min. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

8stronken witloof 750gr gemengd gehakt 2eieren broodkruim boter 1etl bruime suiker peper en eventueel wat zout …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

1kg witloof 30gr boter 150gr geraspte emmenthal 50gr geraspte gryerekaas 150gr gerookte ham 3eieren muskaatnoot peper&zout 20cl room 1taartbodem van brokkeldeeg …  Lees verder »

8 stronken witloof 4hard gekookte eieren wat water 2etl gehakte peterselie 150gr bakken en braden muskaat peper en zout …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

2 struikjes witlof1-2 takjes tijm50 gram mascarpone50 gram geraspte geitenkaas(versgemalen)peper1 1/2 eetlepel honingli2 eetlepels pijnboompitten1 eetlepel olijfolie …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

4 struikjes witlof50 gram cherrytomaten75 gram spekreepjes1-2 eetlepels azijn1/2 theelepel mosterd1/2 eetlepel appelstroopzout,peper6 eetlepels olijfolie1/2 bosje rucola(circa 20 gram) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

1 ui, 2 stengels bleekselderij, 1 struikje witlof, 1 l kippenbouillon (van tabletten), 20 g boter, 1 eetlepel bloem, 100 g geraspte belegen kaas, 1 eetlepel Dijon mosterd, 2 eetlepels fijngehakte peterselie. …  Lees verder »

Een feestelijk en heel fijn pastagerecht ...en men maakt het klaar in amper een kwartiertje; voor 4 pers bereidingstijd 15 min. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Belgisch

Witlof kaas 3 sjalotjes 2 hard gekookte eieren 1 eetlepel honing 2 appels slagroom zout en peper  …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Fusion

Een wokgerechtje voor 4 pers. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal
Top