1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Tapas

TAPAS

TIPS VOOR TAPAS NA ONS BEZOEK AAN MADRID EN OMSTREKEN Dit wil ik opschrijven om de idee?n opgedaan tijdens onze vakantie in Madrid en omgeving vast te houden. Na een week Madrid zijn we in de omliggende plaatsen zoals Salamanca, Segovia, Toledo en Aranjuez geweest. Het is daar wel toeristisch, maar je vindt er weinig van de typische toeristen zoals men gewend is van de kust. Veelal gaat men voor de cultuur en het echte Spaanse leven naar deze streek. In de maand april/mei is het qua temperatuur nog goed te doen. In de zomermaanden is het echt veel te heet. Temperaturen van bijna 40? zijn niet ongewoon. De gerechtjes zijn allemaal heel simpel en goed naar eigen inzicht en smaak aan te passen, maar zijn ondertussen wel heel Spaans. TIP: Gebruik van die mooie, liefst allemaal dezelfde vorm en maat bruine aardewerk schalen. Als decoratie kun je bovenop elke schaal 3 of 4 lange takjes selderijgroen neerleggen, staat echt heel mooi! * Zelf een ham maken van een stuk varkensvlees bijv. dijbeen met bot gekookt in kruiden, laat dit afkoelen en serveer op een schaal of als je dit hebt een houder waarin de ham vast ligt. (zie voor werkwijze een artikel van Deonart ook op Smulweb) * Salade: doe hierin in de schil gekookte aardappel in partjes gesneden, lange groene (turkse) paprika in ringetjes, ui, tomaat en olijven met een dressing van olie/azijn. Salade: gemaakt van groene asperges. Salade: van gegrilde paprika en balsamicodressing. Dun gesneden plakjes gerookte ham evt. op een stukje stokbrood. Hele makreel schoonmaken en redelijk grote stukken op schaal leggen en overgieten met olie/uien/pepers. Ossenstaart in stukjes gehakt gekookt en van kooknat saus maken. De saus verrijken met doperwten/wortel. Tonijn uit blik met daarop stukjes gegrilde paprika uit pot Zelf vispat? maken en in vierkante stukjes snijden. Op elk stukje 1 of 2 garnalen leggen. Zure bom in de lengte doormidden snijden en deze vullen met een ansjovis en reepje gegrilde paprika en dit vastzetten met een cocktailprikker. Sneetjes stokbrood beleggen met philadelphia en kleine blokjes chorizo Draadjesvlees met wortel, paprika, laurier in tapasschaaltje. Zure ansjovisjes leggen in schaal overgoten met olie en fijngesneden peterselie. Blokjes gekookte schouderham in olie/azijn en uien. Champignons in dunne plakjes gesneden, gekookt in bouillon met een uitje en dit alles met vocht en al overdoen in schaal en af laten koelen. * Zalmtaart of krabtaart (evt. in bladerdeeg) in cakevorm maken.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

De tapenade is van oorsprong een Provençaals product gemaakt van olijven en kappertjes. De naam is dan ook afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertje. Tapanade wordt ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. Het kan dienen als borrelhapje (op een toastje), broodbeleg, saus (door en over pasta-soorten) of dressing. Of dit van oorsprong een Franse tapenade is weet ik dus niet. Waarschijnlijk gewoon een Nederlandse tapenade verzonnen door Carlo Kooltjes, bij wie ik een paar jaar geleden een kookcursus heb gedaan. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Frans

Kijkje achter de schermen bij de Smulweb Keukenagenda …  Lees verder »

Geen rode pesto in huis voor mijn Italiaanse-tomatensoep-met-mascarpone-en-pesto maar wel de ingrediënten. Deze pesto is echt veel lekkerder dan de gekochte. Gewoon eens proberen! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

8 kipdrumsticks 4 teentjes knoflook, in kleine stukjes 1 theelepel paprikapoeder 1/2 theelepel chilipoeder 1 mandarijn 6 eetlepels mayonaise …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Patatas bravas 600 g aardappels 2 tl paprikapoeder zonnebloemolie zout versgemalen peper Tomatenspiesjes 150 g mini mozzarella bolletjes 250 g snoeptomaatjes 0.5 bosje basilicum Courgette-geitenkaasrolletjes 1 courgette 150 g zachte geitenkaas (rolletje) 2 teentjes knoflook 2 el olijfolie Champignons in knoflook 250 g kastanje champinons 2 teentjes knoflook olijfolie Patatas bravas saus 4 el halvanaise 2 tl paprikapoeder  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Spaans

Heerlijke kruidige gemarineerde champignons. Kun je warm of koud eten. Gewoon lekker wegprikken of op een stukje stokbrood. Na afloop je toastje of stokbrood soppen in de marinade!!! SMULLEN! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Lekkere gemarineerde (geiten)kaas met kruiden en gedroogde tomaatjes. Je kunt natuurlijk ook jong belegen kaas gebruiken. De smaak wordt dan iets anders, maar ook heel lekker. Laat de kaas wel een paar uurtjes intrekken. Lekker op een toastje of stokbrood of gewoon lekker wegprikken! …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans

Smullen, smullen, smullen. En dat alleen met wat bladerdeeg en een restje boursin. Kan het gemakkelijker? (Je kunt het bladerdeeg afbakken, in een trommel bewaren en op het moment dat je zelf wilt gebruiken.) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Heerlijke champignons gevuld met een mengsel van boursin en gorgonzola met gehakte walnoten. Ik werd hier geinspireerd door het recept van Smulweb van de Portobellos met roquefort en walnoten van Bolleken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Vegetarisch

Als je geen ansjovis lust oe vegetarisch eet kun je in plaats van ansjovis ook een stukje geitenkaas of feta op de paprika`s leggen. Ook erg lekker!. Dit gerecht is zo super, super lekker! De paprika`s krijgen een heerlijke pittige smaak door de ansjovis, die niet overheerst. Je kunt de paprika`s lauwwarm of koud eten. En pas op: Je eet bijna je vingers er bij op. Zo lekker om de overgebleven saus na afloop te "soppen" met een stuk stokbrood of ciabatta! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een van onze familieleden eet vegetarisch. En dan bedoel ik echt vegetarisch: geen vlees en geen vis. Voor haar maak ik dit verrukkelijke borrelhapje. Het is alleen jammer, iedereen is hier gek op en moet ze nog oppassen dat de hapjes niet weg zijn voordat zij er van geproefd heeft. Let op: Als je de zijkanten van het bladerdeeg goed met los geklopte eidooier bestrijkt blijven ze echt dicht. Druk nog extra met een vorm op de randen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Mediterraan

Een heerlijke variatie op de Insalata Caprese. Neem 2 kleuren gegrilde en gemarineerde paprika`s met gemarineerde mozzarella en basilicumpesto!Dan heb je een zalig voorgerecht. Dat kan niet missen. Het was overheerlijk met onze warme broodjes als lunchgerecht. Maar ook als voorgerecht een topper bij een Italiaanse maaltijd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Wie is er niet groot mee geworden en welke groent is er zo bekend als spinazie .Denk aan Popey daar werd het mee geassocieerd als je toen je klein was geen spinazie lusten. Je werd er groot en sterk van .Dus ik dacht misschien wel leuk om daar 15 gerechten onder de aandacht te brengen .Hieronder staan ze neem mee wat je lekker lijkt en alvast eet smakelijk .Groeten Dirk …  Lees verder »

Deze lekkere gehaktballetjes waren ook een onderdeel van mijn Oosterse etentje. Ze vielen heel erg in de smaak en waren zo op. Ook lekker als borrelhapje of als hoofdgerecht met rijst en sperzieboontjes. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Aziatisch

Keftedes zijn een soort kroketjes die in olijfolie worden gebakken of gefrituurd. Het simpele woord Keftedes wordt in Griekenland gebruikt voor gehaktballetjes. Ik heb de balletjes gemaakt als onderdeel van een buffet. Heerlijk! Ik had plm. 50 gehaktballetjes. Ik heb het originele recept iets aangepast. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Een koude hartige taart die je maakt zonder oven. Ook wel eens lekker. Heerlijk als hoofdgerecht op een warme dag, maar in kleine puntjes als buffetgerecht of borrelhapje ook heel erg lekker. Hou wel rekening met een minimale wachttijd van 2 uur. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Een heerlijk tapasgerecht of borrelhapje met weer eens een andere smaak. De champignons smaken echt verrukkelijk. Was afgelopen zaterdag een succes bij mijn etentje. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Ik heb al heel wat bladerdeeghapjes op mijn pagina staan, maar deze week verzon ik er nog een paar. Ook deze vielen weer erg in de smaak. Ik maakte deze keer 3 soorten. Van links naar rechts op de foto bladerdeeg gevuld met salami en kaas, in het midden gevuld met zachte geitenkaas en gedroogde tomaat en helemaal rechts een kleine champignon gevuld met blauwe kaas. Ze vlogen weg. N.B. De hapjes zijn heel goed in te vriezen. Bak ze dan bevroren nog plm. 10 - 15 minuten op 200 graden. Ook dan zijn ze nog heerlijk. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Mijn 8 lekkerste satés aan een stokje. En ze zijn stuk voor stuk overheerlijk. …  Lees verder »

Ik had nog 2 blikjes grote croissants staan die op moesten. Toen deze lekkere borrelhapjes bedacht. De hapjes per soort ingevroren. Je hebt altijd wat lekkers in huis.(zie voor bereiding diepgevroren hapjes bij serveertips!) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands
Top