1. Home
  2. Kookgroepen
  3. SAUZEN

Welkom!

Welkom op mijn webgroep! Deze webgroep gaat uiteraard dus over sauzen, maar ook dressingen zijn van harte welkom! Wat zou ons eten saai zijn zonder heerlijke romige, friszure, pittige, exotische en noem maar op sauzen! Ze geven de gerechten extra geur en kleur en stellen ons in staat hetzelfde stukje vlees, vis of wild steeds op een andere manier op tafel te brengen!De rol van zuivel Bij de bereiding van sauzen spelen zuivelproducten een belangrijke rol; ze zorgen voor smaak en een prettige structuur. Ook verfijnen en verrijken ze de smaak van de saus. Van alle zuivelproducten is room dan uiteraard de belangrijkste, de meest universele. We beschikken over verschillende soorten room:slagroomzure roomcreme fraichekoffieroomVetgehaltes en waarvoor te gebruiken:Slagroom en creme fraiche: 35% vet, voor warme en koude sauzenzure room: 20%, voor koude sauzen Sinds kort zijn er diverse soorten room met minder vet te verkrijgen, zoals de Finesse Kookroom van Blue Band. Ik zet deze informatie hier neer omdat juist dat vetgehalte van belang is bij verhitting. Hoe lager het vetgehalte, hoe groter de kans op schiften! Nou zijn er wel foefjes om te zorgen dat zure room niet splitst, maar waarom zou je als er ook lekker frisse creme fraiche is die geen problemen geeft! De diverse zuivelsoorten voor in sauzen:Kwark, Ongerijpte, verse zachte kaas die op dezelfde manier kan worden toegepast als yoghurt. Om de structuur wat gladder te maken, kan hij worden losgeroerd met een scheutje room of melk. Vetgehalte: 0.3 tot 0.4%Koffieroom, Vloeibaar en zeer geschikt om op het laatste moment, van het vuur af, door een saus te roeren om haar wat zachter van smaak te maken. Vetgehalte: circa 20%Zure room, Schepbaar, bij uitstek geschikt voor koude sauzen, dips en dressings. Vetgehalte circa 20%.Slagroom, Vloeibaar, kan worden stijfgeklopt. Geschikt voor koude en warme sauzen, kan bovendien worden ingekookt om een saus binding te geven. Vetgehalte: min. 35%.Creme fraiche, schepbaar, geschikt voor koude en warme sauzen. Geeft, omdat het dikker is dan slagroom, direct enige binding, kan ook worden ingekookt. Vetgehalte: min. 35% Boter, geeft een fluweelzachte binding, daartoe wordt de koude boter op het laatste moment in kleine klontjes door de saus geklopt, dit heet monteren. tevens de basis voor roux en beurre manie. Vetgehalte: circa 80%.Yoghurt, ideaal voor koude sauzen, dressings en dipsausjes. Kan, vermits hij op kamertemperatuur is en steeds in 1 richting wordt geroerd,w orden verwerkt in warme sauzen; de saus mag dan niet meer koken. Vetgehalte: mag yoghurt: circa 0.05%, halfvolle ca. 1.5%, volle ca. 3%.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Een heerlijk en snel recept. Om je vingers bij af te likken vonden wij! Kan natuurlijk ook met andere pasta. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden! …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden! …  Lees verder »

Een heel ouderwets recept dat ik leerde eten bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader (afkomstig uit de Achterhoek) maakte dit met bietjes of met bruinebonen. Iedere winter komt dit wel een keer bij ons op tafel. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Lekkere Tartarensaus voor bij de frieten. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Belgisch

Een heel eenvoudig, maar overheerlijke vis recept. Krijgt altijd alleen maar complimenten erover. Lekker met: Quiche van kaas, crème fraîche en ansjovis …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Een voortreffelijk goed uitgebalanceerde pesto, lekker bij de borrel of als vulsel van kerstomaten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een heerlijk smakende saus na een heel gemakkelijk bereidings proces, voor over pasta of macaroni of spaghetti …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een heerlijke saus voor bijvoorbeeld over garnalen/kreeft oid. Weet dat u de cocktailsaus het best serveert met een plak verse ananas of een ander zoetig, licht rins stuk fruit. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Frans

Goed over sla, rauwe witlof, gerookte kip of gerookte eendenborst of gewoon als dipsaus …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Frans

Half liter karnemelk 50 gram bloem 100 gram spek naar keuze: ui of bieslook …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

3 eetlepels Zaanse frietsaus 5 eetlepels Yogonaise 4 teentjes knoflook 1 theelepel kruidenboterpoeder (voor knoflookboter) 1 eetlepel versgekipte bieslook …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

2 grote eidooiers 3 teentjes knoflook (geperst) 2 theelepels citroensap snufje mosterdpoeder 3.5 dl lichte olijfolie 2 eetlepels warm water …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Spaans

5 eetlepels frietsaus 5 eetlepels yogonaise 7 eetlepels tomatenketchup 0.5 eetlepel sherry 0.5 eetlepel whisky 0.5 eetlepel citroensap …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Bij wild kan u zoete sausen serveren …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Bijgerecht; die uw wildgerechten alle eer aandoen …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

Een pittige, zoetzure dip …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Is lekker bij vis, gamba's of mosselen …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch
Top