1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Mediterraans_Genieten

bron: yatayata De Mediterrane keuken In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd er door Ancel en Margaret Keys voor het eerst onderzoek naar de Mediterrane eetgewoonten gedaan en hun werk zorgde wereldwijd voor verandering in de zienswijze op gezond eten. Het onderzoek leek op basis van zorgvuldige analyse van eetgewoonten, cholesterol en de frequentie van hartziekten aan te tonen dat inwoners van het Middellandse-Zeebekken, met eetgewoonten gebaseerd op veel groenten en fruit en veel olijfolie, slechts een miniem risico op chronische aandoeningen lopen. De mediterrane levensstijl wordt steeds vaker door andere culturen overgenomen, en met goede redenen: het mediterrane slaat een brug tussen gezond en genieten. Het mediterrane voedingspatroon is gebaseerd op de volgende basisregels:Een aanzienlijk aandeel van het voedsel wordt gevormd door plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, granen - hoofdzakelijk deegwaren en rijst - en bonen, noten en zaden. Het voedsel dient zoveel mogelijk vers te zijn. Door het gebruik van olijfolie in plaats van andere vetten en olieen krijgen gerechten meer smaak. Niet meer dan 30 procent van het aantal calorieen dient door vetten te worden geleverd, waarvan slechts 8 procent verzadigde vetten. Er dient een gematigde hoeveelheid gevogelte en eieren te worden gebruikt, en een iets grotere hoeveelheid vis. Men dient slechts enkele malen per maand rood vlees te eten. Het drinken van wijn is optioneel en dient alleen bij de maaltijd plaats te vinden, met een maximum van twee glazen. In plaats van zout kunnen beter populaire mediterrane ingredienten zoals kappertjes, olijven, verse kruiden en citroen- en sinaasappelrasp worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Organiseer gemeenschappelijke maaltijden: bewoners van mediterrane landen beschouwen de maaltijd als een essentiele gezamenlijke belevenis en een gelegenheid om gezellig samen te zijn met het gezin. Geniet samen met familie of vrienden optimaal van het avondmaal in een aangename omgeving.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Geïnspireerd door onderstaand recept op Smulweb bedacht ik het recept voor deze SUPER lekkere beenham. Bij deze beenham aten we bijna onze vingers op. Het recept waardoor ik geïnspireerd werd is van mauritsenole92 Gemarineerde-varkenshaas-met-paddestoelenroomsaus …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Lekkere pittige pasta van allerlei restjes. Viel bijzonder goed uit! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Heerlijke pittig gevulde champigons met geroosterde paprika, chorizo, pittige kaas en lekkere kruiden. Heerlijk als voorgerecht, maar ook heerlijke tapas of borrelhapje. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Spaans

Lekker vakantierecept!! Een heerlijke pittige soep die je heel goed als maaltijdsoep kunt eten. Met veel groenten en pittige chorizo. (kan ook met pittige salami!) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Spaans

Een heel mooi, maar ook lekker voorgerecht. Ziet er heel spannend uit. Echt een succes bij een etentje! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Een verrukkelijke pastschotel met een bijzondere smaak door de marsala die eraan wordt toegevoegd. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een niet te droge wijn of sherry gebruiken, maar dan wordt de smaak iets anders. Wij hebben dit met elleboogjes macaroni gegeten, maar met een andere soort pasta misschien nog lekkerder! Wij hebben hiervan gesmuld! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Heerlijk snel en verrukkelijk van smaak. Heb je weinig tijd dan komt dit heel goed van pas. Super gezond! Ik heb deze keer blikjes linzen gebruikt omdat ik weinig tijd had (Bonduelle!) maar zelf gekookt nog lekkerder! Je kunt dit natuurlijk ook met andere peulvruchten maken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Geen rode pesto in huis voor mijn Italiaanse-tomatensoep-met-mascarpone-en-pesto maar wel de ingrediënten. Deze pesto is echt veel lekkerder dan de gekochte. Gewoon eens proberen! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Je kunt dit pastagerecht bereiden met pijnboompitten, hazelnoten of walnoten afhankelijk van je voorkeur. Fontina is een Italiaanse rauwmelkse kaas afkomstig uit het Aostadal. De smaak is zoet-kruidig en smelt gemakkelijk. Een heerlijk en snel pastagerecht waar je je vingers bij aflikt!! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

En snelle, heerlijke pasta. Feestelijk door de scampi of grote garnalen. Bijzonder door het gebruik van de rucola. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans

Een TOP-recept in onze familie. Een zelf bedachte variatie op een een recept wat ooit eens in een tijdschrift stond. De pastasaus is overheerlijk en supersnel te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Heerlijke kruidige gemarineerde champignons. Kun je warm of koud eten. Gewoon lekker wegprikken of op een stukje stokbrood. Na afloop je toastje of stokbrood soppen in de marinade!!! SMULLEN! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Lekkere gemarineerde (geiten)kaas met kruiden en gedroogde tomaatjes. Je kunt natuurlijk ook jong belegen kaas gebruiken. De smaak wordt dan iets anders, maar ook heel lekker. Laat de kaas wel een paar uurtjes intrekken. Lekker op een toastje of stokbrood of gewoon lekker wegprikken! …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans

Zalige pasta met een hele zachte smaak. Ook kinderen vinden dit heel lekker. Gebruik voor kinderen in plaats van de witte wijn wat kippenbouillon. Ik heb dit gerecht een keer gemaakt met macaroni en een keer met rigatoni (zie foto). Wij vonden dit met macaroni nog lekkerder! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Italiaans

Een verrukkelijk voorgerechtje: de bekende geitenkaas in rauwe ham maar dan geserveerd met de zoete gebakken appel-honingballetjes. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Frans

Deze heerlijke kalfslapjes zijn een echt feestgerecht. Heel zacht van smaak. Dat lust iedereen. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Lekkere knapperige kippenpootjes, die van binnen sappig blijven door het bakken in de oven. Vielen erg in de smaak. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Geen tijd en geen last van wat extra calorien? Maak dan deze supergemakkelijke en verrukkelijke romige ovenschotel met kipfilet en champignons. De kip gaat rauw plm. 15 minuten in een hete oven, dus je bent zo klaar. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal
Top