1. Home
  2. Kookgroepen
  3. Lekker_ontbijten

Lekker ontbijten

Ontbijten door de eeuwen heen ?Goedemorgen! Pannenkoeken, aardappelen of liever brij?? Als je dit ?s ochtends hoort is de kans groot dat je nog droomt. Of iemand is een beetje van slag. Eeuwen geleden vormden deze gerechten echter het ontbijt in Nederland. Het duurde nog zeker tot de zeventiende eeuw dat de eerste maaltijd van de dag werd samengesteld op basis van diverse soorten brood, kaas en soms boter. Toen de graanprijzen aan het einde van de achttiende eeuw stegen, werd brood voor velen te kostbaar en verdween het van de ontbijttafel. Er werden weer aardappelen geserveerd, vooral in de minder welgestelde kringen. In de negentiende eeuw was roggebrood de meest gegeten soort. In het westen van het land probeerde men (afhankelijk van het inkomen) vaker tarwebrood of beschuit te eten. Vanaf het moment dat Amerika tarwe tegen aantrekkelijke prijzen exporteerde naar Europa kwam tarwebrood binnen vrijwel ieders bereik. Brood werd een maaltijd op zich! Het eten van brood kreeg zelfs een zekere status. Dat kwam doordat de gegoede burgerij en de rijke boeren het zich veroorloofden. Vanaf dat moment werd het gebruik van een broodontbijt als eerste maaltijd populair.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Kijkje achter de schermen bij de Smulweb Keukenagenda …  Lees verder »

Dit brood is een onderdeel van een paasbrunch. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Nederlands

Wil jij een keer echt chic jou gasten een ontbijt of brunch of lunch aanbieden, dan is deze een ideaal gerechtje ervoor. Romige roerei wat in gerookte zalm is toegedraaid en op Engelse geroosterde muffins of rondjes beboterde toast word geserveerd. Een goede vervanger voor zalm is kwaliteit achterham. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Deze lekker kleverige broodjes zijn een geweldige traktatie bij een ontbijt op de zondagmorgen. Trek wel voldoende tijd uit, want de broodjes moeten nog rijzen …  Lees verder »

100 gr. hazelnoot 1 el. cacaopoeder, ongesuikerde 1 el. sesam-olie …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

Een overheerlijk, zeer makkelijk te maken paasontbijtje. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

150 g zelfrijzend bakmeel, 200 ml melk, 2 eieren, 1 el boter, 4 el kaneelsiroop voor in de koffie (flesje, Douwe Egberts), 2 bakjes bosbessen, 20 aardbeien, 2 portietoetjes yoghurt met bosvruchten (150 g, AH) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Amerikaans

100 gr. hazelnoot 1 el. cacaopoeder, ongesuikerde 1 el. sesam-olie …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Nederlands

voor 1 jampot …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Internationaal

1 blikje bosbessen op lichte siroop (200 g) 1 sinaasappel 100 g zelfrijzend bakmeel zout 25 g witte basterdsuiker 1 theelepel kaneelpoeder 1 ei (middel groot) 4 eetlepels creme fraiche 1 theelepel boter of margarine om in te vetten  …  Lees verder »

* 2 (roomboter) croissantjes * 100 g mascarpone * 1 theelepel citroenrasp * 2 eetlepels aardbeien confiture * 125 g verse aardbeien * poedersuiker …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Italiaans

Voor 1 brood van circa 12 sneetjes uit de broodbakmachine. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit recept is goed voor 4 potten jam …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Dit recept is genoeg voor 4 potten jam …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

5 dl yoghurt 3 eetl. grofgehakte noten 2 sneetjes donker roggebrood 1 theel. kaneelpoeder 2 eetl. honing 2 stuks appels 2 eetl. rozijnen blanke …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Nederlands

Vruchtensap …  Lees verder »

30g amandelschaafsel 200g aardbeien 4 beschuitbollen 4 eetlepelsaardbeienjam light 8 eetlepels citroenbavarois 2 takjes munt …  Lees verder »

Top